sren Pon - Pet 09:00 - 17:00 office@ntpark.rs 011/3370-951

Веће укључивање девојака у ИКТ

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, поручила је ученицама основних школа које су учествовале у обележавању Дана девојака у информационо комуникационим технологијама, да искористе нове технологије како би биле успешне у својим будућим каријерама.

На манифестацији у организацији Министарства трговине, туризма и телекомуникација, Матић је истакла да је Европска комисија предвидела недостатак од преко 800.000 ИКТ радних места у Европи до 2020. године, јер тренутно нема довољно младих који се припремају за студије из математике, инжењерства, рачунарства и науке. „Могућност запошљавања и развој каријере у ИКТ-у, само је један од разлога за ваше укључивање у овај сектор. ИКТ вам може помоћи да се остварите и у архитектури, медицини, модној индустрији, на било којем послу, и да учествујете у креирању новог света – да не будете објекти, већ активни друштвени субјекти“, рекла је државни секретар девојчицама.

Гошће Министарства на манифестацији у Научно-технолошком парку биле су ученице основних школа из Шапца, Уба, Зрењанина, Смедерева и Пожаревца, којима су се обратиле и помоћник министра за електронске комуникације и професор Електротехничког факултета Ирини Рељин, директорка Научно-технолошког парка Београд Гордана Даниловић Грковић, као и представнице успешних технолошких компанија Nordeus, Eipix, Ericcson и Microsoft. Овом приликом уручене су и награде ученицама које су креираиле најбоље блогове на конкурсу Министарства.

Девојчице су се опробале и у учењу програмирања на забаван начин, на Мајкрософт радионицама, користећи бесплатне Minecraft онлајн водиче за блоковско програмирање. Представници организације Едулаб одржали су радионице роботике, које се реализују и у оквиру кампање ИТ караван 02 Министарства трговине, туризма и телекомуникација, а приређена је и презентација технологије виртуелне реалности – ВР свет.

Дан девојака у ИКТ-у (Girls in ICT Day) слави се у целом свету сваког четвртог четвртка у априлу од 2010, на иницијативу Републике Србије. Више од 240.000 девојчица, девојака и младих жена до сада је учествовало у 7.200 манифестација у 160 земаљa. Тема овогодишњег међународног дана девојака у ИКТ-у је „Прошири видике, промени ставове“ („Expand horizons, change attitudes“).