sr Pon - Pet 09:00 - 17:00 office@ntpark.rs 011/3370-951

Регионална конференција „Предузетништво и дигитална писменост младих Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине”

У Београду је данас одржана регионална конференција „Предузетништво и дигитална писменост младих Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине” која је окупила младе, експерте из области дигиталне писмености, представнике ресорних министарстава Србије, Црне Горе, Босне и Херцеговине, државних институција и образовних установа из држава учесница, као и представнике медија, бизниса и невладиног сектора.

Kроз три панел дискусије сагледано је тренутно стање, могућности, примери добре праксе за унапређење пословног амбијента и дигиталне писмености код младих у државама учесницама. Један од говорника на панелу о изазовима и ризицима који се јављају у предузетништву и дигиталној писмености била је и Гордана Даниловић Грковић, в.д. директора Научно-технолошког парка Београд.

– Kада говоримо о предузетништву младих у региону сведоци смо једног великог парадокса, а то је да имамо огроман потенцијал у младим људима на факултетима са једне, и релативно мали број стартап компанија са друге стране. Практично, цео регион је после 2.000-те године, када је било пуно донаторских пројеката, пропустио прилику да развије већи број организација за подршку, као што су бизнис инкубатори, бизнис иновациони центри и tехнолошки паркови, а које би поспешиле оснивање и развој знатно већег броја стартап компанија. Мрежа оваквих организација нам је неопходна како бисмо овде имали стартап бум – рекла је Даниловић Грковић.

Организатор конференције је невладина организација Центар за транзицију и људска права Спектар, а покровитељ Министарство трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије.