sr Pon - Pet 09:00 - 17:00 office@ntpark.rs 011/3370-951

Одлив мозгова можемо заменити извозом паметних производа и услуга – У НТП Београд основано 20 нових стартап компанија у 2018. години

За три године пословања у Научно-технолошком парку Београд развија се 71 технолошка компанија, радно је ангажовано 650 инжењера, а процена је да су компаније чланице током 2018. године приходовале 20 милиона евра. Само током прошле године основано је 20 стартап компанија, обучено је 200 младих потенцијалних предузетника, а 1.000 студената анимирано је за технолошко предузетништво.

– Овакви резултати показују да се развојем правих система подршке као што су научно-технолошки паркови може реализовати потенцијал који Србија има у младим људима, и да се развојем оваквих инструмената подршке и охрабривањем младих да започну своје послове, одлив мозгова може заменити извозом паметних производа и услуга и створити услови за економију засновану на знању – рекла је Гордана Даниловић Грковић, в.д. директора Научно-технолошког парка Београд, на данашњој конференцији за новинаре поводом представљања постигнутих резултата НТП Београд у 2018. години.

Научно-технолошки парк Београд основан је 2015. године у партнерству Владе Рупублике Србије (у име Владе Министарство просвете науке и технолошког развоја), града Београда и Универзитета у Београду, уз подршку Владе Kонфедерације Швајцарске, као место спајања и размене између институција, науке и привреде са циљем да пружи подршку стартап компанијама/тимовима као и растућим високотехнолошким компанијама у развоју и комерцијализацији иновативних производа и услуга.

Конференцији је присуствовао и министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић који је истакао да најквалитетнији део нашег друштва долази из високог образовања и науке и да је задатак министарства и државе да стварају услове да млади и паметни људи овде могу да нађу посао и да обезбеде своју будућност.

– Ово што ради НТП Београд је пример добре праксе и он је „повукао ногу“ за даљу причу. До краја године завршавамо НТП у Новом Саду, од око 30.000 квадратних метара, а положили смо камен темељац и за НТП у Нишу – рекао је Шарчевић и додао да је потребно да поставимо добре темеље будућим генерацијама на свим нивоима образовања уколико желимо још научно-технолошких паркова и компанија попут оних који се развијају у НТП Београд.

Марко Панић суоснивач стартап компаније SmartReserach, који се након школовања у Немачкој вратио у Србију и почео да ради на развоју машине за аутоматско тестирање лабораторисјких процеса, објаснио је какву је подршку на том путу добио од Научно-технолошког парка Београд.

– Будући да је већина нас овде из техничке струке врло нам је значила помоћ коју смо добили и коју и даље имамо у усмеравању при развоју производа и пословања. Са друге стране, захваљујући Парку добили смо и приступ различитим програмима финансирања развоја иновативних производа што је у нашем случају било пресудно .

Конференцији за медије у Научно-технолошком парку присуствовали су и предствници Скупштине НТП Београд, и других стартап компанија које послују у Парку. Приређена је и мини изложба хардверских производа неких од компанија међу којима су се нашли: UrbiGo паметна башта, Pirate art уникатнe естетскe облоге намењенe особама са инвалидитетом, EasyTech паметна рукавица за слабовиде и слепе, WооBox природни производ од дрвета и вуне за транспорт свежих намирница, 3F-Fit Fabricando Faber решење за асистенцију особама са моторним хедикепом и mBrainTrain smarting, уређај за мониторинг можданих таласа.