sr Pon - Pet 09:00 - 17:00 office@ntpark.rs 011/3370-951

Сарадња нашег стартапа и Савеза слепих Србије на развоју иновативне рукавице за слепе Анора

Домаћи стартуп Анора (EasyTech) и Савез слепих Србије потписали су данас уговор о сарадњи који ће омогућити даље усавршавање, промоцију и имплементацију паметне рукавице намењене слепим и тешко слабовидим особама, коју развија овај стартап. Сарадња ће резултирати могућношћу да велики број слепих особа што пре може да проба овај иновативни производ.

Уговор у Научно технолошком парку Београд, где се овај стартап развија, потписали су оснивач Аноре Никола Крстић и Милан Стошић, председник Савеза слепих Србије.

– Паметна рукавица за слепе је значајно помагало које би требало да побољша квалитет живота слепих људи, производ какав до сада није био доступан. Споразум који смо потписали је сада и наша обавеза да даље заједно радимо на овом и неким сличним пројектима како би олакшати животе слепих особа –  рекао је Милан Стошић, председник Савеза слепих након потписивања уговора.

Никола Крстић, оснивач стартапа Анора, истакао је да оваква сарадња и уговор који су потписали показује да су радили добар посао у претходним месецима.

– То доказује и да прототипи које смо направили заиста користе слепим особама, а наша жеља и крајњи циљ јесте да слепи ове паметне рукавице могу да добију и бесплатно преко савеза или државе.

Паметна рукавица за слепе је мултифункционални електронски уређај осмишљен да слепим и тешко слабовидим особама омогући лакше обављање свакодневних активности: од орјентације у простору, преко препознавања и изговарања боја, до слања тренутне локације старатељу или пријатељу ако се слепа особа изгуби, што су само неке од многобројних функција.

Као кровна организација за слепе и слабовиде људе у Србији, Савез окупља више од 12.000 регистрованих слепих и слабовидих особа.