sr Pon - Pet 09:00 - 17:00 office@ntpark.rs 011/3370-951

Сарадња Србије и Израела на подршци sport-tech стартапима – Colosseum Sports Tech Summit у НТП Београд окупио спортисте и иноваторе

Технолошке иновације су данас главни покретачи промена у индустрији спорта – технологија помаже спортистима да померају лествице својих могућности, развију ефикасније методе за припрему и  опоравак и постижу боље резултате. Захваљујући новим технолошким решењима трансформисан је и начин емитовања спортских садржаја и укљученост гледалаца, растућа гејминг индустрија отворила је потпуно нову димензију спорта, а иновације би могле да одиграју и кључну улогу за будуће успехе Србије као „спортске нације“, због чега би главни актери требало да удруже снаге у стварању окружења за развој нових идеја у овој области.

Ове поруке послате су данас са Colosseum Sports Tech Summit -а, јединственог догађаја који је озваничио почетак првог програма подршке стартапима који развијају нова технолошка решења у спорту – Colosseum Sports Tech Serbia. Програм, који Научно-технолошки парк Београд спроводи у сарадњи са израелском организацијом Colosseum Sport, уз подршку Министарства просвете науке и технолошког развоја, Амбасаде Израела у Београду и бројних партнера, настоји да повеже спортску заједницу са иноваторима како би се унапредила искуства и убрзала примена технолошких решења, а стартапима у раној фази развоја обезбедила подршка за даљи развој њихових идеја у овој области.

– Задовољство нам је да са израелским партнерима покрећемо овакав програм како бисмо подстакли развој спортских технологија и на тај начин спортским успесима Србије додали и успешне предузетничке приче, које не само да ће унапредити различите сегменте спорта, већ ће пласманом оваквих технолошких решења на глобално тржиште допринети и развоју српске економије – рекла је на отварању Colosseum Sports Tech Summit-а Јелена Петровић, помоћник директора за развој пословања Научно-технолошког парка Београд,  позивајући све који имају идеју како да иновирају у овој индустрији да се пријаве.

Скуп у Научно-технолошком парку окупио је водеће међународне и локалне експерте, спортисте и иноваторе који су дискутовали о изазовима и приликама у новом спортском окружењу и указали на примере успешних иновација. Спорт-тецх решења која су постигла планетарни успех представиле су компаније Intel Sports и Playsights из Израела, док је о популарној ВАР технологији говорио Orel Grinfeeld , интернационални фудбалски арбитар ФИФА/УЕФА, који је судио и мечеве Лиге Шампиона.  О будућности спорта говорили су и стартапи и спортски стручњаци, као и актуелни и бивши спортисти: кошаркаш, генерални секретар Кошаркашког савеза Србије Дејан Томашевић, одбојкаш Владимир Грбић, израелска олимпијска пливачица Adi Bichman, селектор ватерполо репрезентације Србије Дејан Савић, спортски менаџер Мишко Ражнатовић, одбојкашица и оснивач стартапа KidCard Ивана Ђерисило, атлетичари Емир Бекрић, Немања Церовац.

Oren Simanian, серијски предузетник и оснивач водеће израелске sport-tech организације Colosseum Sport, истакао је да се радује што ће Colosseum Sports Tech Serbia  подстаћи развој српске стартап сцене у спортској индустрији и да интернационално искуство више од 100 израелских стартапа који се развијају у овој области може бити од велике користи.

– Србија је показала изузетну способност да се сврста међу врхунске спортске нације у свету, док се Израел препознаје као центар за предузетништво и иновације, уз посебно убрзан развој спортских технологија последњих година. Colosseum Sports Tech Serbia cćе искористити снаге обе земље за промоцију нових технологија у спорту и означити ново поглавље у сарадњи између Израела и Србије.

Пријаве за стартап тимове и компаније на програм Colosseum Sports Tech Serbia  су у току и биће отворене до 26. маја на www.colosseum-serbia.rs. Одабрани стартапи радиће од јуна до октобра са израелским, српским и међународним менторима, технолошким предузетницима и водећим спортистима на развоју својих  иновативних пројеката, а најбољи међу њима имаће прилику да током студијског путовања у Израел добије додатну подршку за развој свог стартапа.

Свечаном отварању Colosseum Sports Tech Summit-а у Научно-технолошком парку Београд присуствовали су и помоћник министра просвете науке и технолошког развоја Саша Лазовић, Њ.Е. амбасадорка Израела у Србији, Alona Fisher, и в.д. директора Научно-технолошког парка Београд Гордана Даниловић-Грковић.

Више фотографија можете наћи на линку.