sr Pon - Pet 09:00 - 17:00 office@ntpark.rs 011/3370-951

Успешне реформе у области науке и технолошког развоја – У НТП Београд обележен пријем Србије у чланство ЦЕРН

У Научно-технолошком парку Београд данас су представљене успешне реформе које су у области науке и технолошког развоја спроведене у Србији током последње две године, а истовремено је и свечано обележен пријем наше земље у пуноправно чланство у Европској организацији за нуклеарна истраживања (ЦЕРН).

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић рекао је да ће  се сутра  на дневном реду седнице Владе Србије наћи Закон о науци и истраживањима, који у пакету са Законом о Фонду за науку уређује политику за подстицање научно-технолошког развоја, стабилно финансирање и ефикасно коришћење средстава, кроз комбинацију пројектног и институционалног финансирања.

Он је истакао да су млади људи, не само у ЦЕРНУ-у, кључ за успех и подсетио да је Министарство просвете, науке и технолошког развоја 1. марта 2018. године објавило Позив за талентоване младе истраживаче – студенте докторских академских студија, а 27. новембра други позив за талентоване младе истраживаче. Шарчевић је подсетио и да Министарство подржава укључивање истраживача повратника из иностранства на пројекте који се реализују у текућем циклусу истраживања.

Говорећи о реформама које су спроведене у области науке министар је казао да је, између осталог, покренут и процес израде Стратегије паметне специјализације (4S) чији је циљ идентификација области специјализације како би јавна улагања имала већи ефекат, а привреда постала конкурентнија.

– На пољу стварања конкретне везе науке и привреде се много ради. Привреда базирана на знању у Србији неће бити фраза – казао је он.

Министар је похвалио и рад и резултате Фонда за иновациону делатност и Научно технолошког парка Београд, истичући да су у протекле две године у Србији настављена улагања у инфраструктуру у области науке и навео, између осталог и пример изградње Научно-технолошког парка у Новом Саду и Нишу.

На свечаности је говорио и председник Комисије за сарадњу Републике Србије са ЦЕРН-ом Петар Аџић који је подсетио да је Србија око пет година била придружена чланица ЦЕРН-а , а да је 24. марта постала 23. пуноправна чланица ове организације.

Он је рекао да је то историјска одлука и да ће чланство у ЦЕРН-у српским научницима пружити нове могућности за учешће у истраживањима и бити подстицај фундаменталним наукама.

Милица Ђурић-Јовичић, в.д. директор Фонда за науку Републике Србије, најавила да ће 21. јуна бити отворен позив за изврсне пројекте младих истраживача, као и да ће ускоро бити расписани позиви за још два програма.

На свечаности су говорили и директор Фонда за иновациону делатност Републике Србије Иван Ракоњац и в.д. директор Научно-технолошког парка Београд Гордана Даниловић-Грковић, која је представила развојни пут првог научно-технолошког парка у Србији и важност оваквих иструмената подршке за развој друштва и економије засноване на знању.