sr Pon - Pet 09:00 - 17:00 office@ntpark.rs 011/3370-951

У НТП Београд одржано такмичење студената за најиновативнији прехрамбрени производ

У петак 7. јуна у Научно-технолошком парку Београд одржано је седмо национално студентско такмичење у креирању еко-иновативних прехрамбених производа – Ecotrophelia Srbija 2019. Учествовало је девет тимова студената са три Универзитета у Србији, у организацији Удружења прехрамбених технолога Србије. Победнички тим учествоваће на европском такмичењу Ecotrophelia Europe које ће бити одржано 6. и 7. октобра 2019. године у оквиру једног од највећих интернационалних сајмова хране, АНУГА у Келну.

Прво место освојио је тим CandyMoo са Пољопривредног факултета Универзитета у Београду, са производом „MoCaMela“ који представља слатки свежи сир пареног теста са додатком меда и меласе специфичног изгледа и укуса. Друго место освојио је тим SoPro-Markers са Пољопривредног факултета Универзитета у Београду, са производом „SoPro-Shake“ који представља прашкасти производ намењен за припрему протеинског напитка на бази сојиног млека са додатком пробиотских бактерија. Треће место освојили су: тим TeamHealth са Технолошког факултета Универзитета у Новом Саду, са производом „Snack“ који представља здраву ужину у форми каше за децу, тим SuperCriticalGroup са Технолошког факултета Универзитета у Новом Саду, са производом „„SauSageX“ који представља ферментисану суву кобасицу са додатком суперкритичног екстракта споредног производа жалфије и са редукованим садржајем нитрита  и тим Easy for Busy са Технолошког факултета Универзитета у Нишу, са производом „ Easy for Busy “ који представља инстант овсена каша са додатком пробиотске културе и ароматичног биља.

Поред победничких тимова нове прехрамбене производе развијене кроз иновативан и еколошки приступ представили су и тимови тим Желастичари са производом “Мелинеро”, и тим АртоМеат са производом “Pumpkin rollers“ које већим делом чине студенти са Пољопривредног факултета, Универзитета у Београду; тим SoYummy са производом “ SoYummy “ са Технолошко-металуршког факултета, Универзитета у Београду, као и тим Youth Xtractteam са производом “E.Complete“ са Технолошког факултета, Универзитета у Новом Саду.

– Победници националног такмичења имају изванредну прилику да представе свој производ, тим, државу и пословне идеје на једном од водећих светских сајмова хране, и сазнају да ли и колико њихове идеје, способности и вештине одговарају потребама тржишта – изјавио је проф. др Виктор Недовић, pредседник Удружења прехрамбених технолога Србије, истичући и да су сви студенти охрабрени да размисле о сопственом бизнису, да покрену стартапове и искористе повољно окружење које им држава нуди у инфраструктурном (НТП Београд) и пројектном смислу (програми Фонда за иновациону делатност).

Такмичење је организовано уз подршку УСАИД Пројекта за конкурентну привреду, Програма Уједињених нација за развој, УНДП, и Научно-технолошког парка Београд, и под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја, како би се подстакло предузетништво међу студентима и помогло да пласирају своје иновативне производе на домаћем и међународном тржишту.