sr Pon - Pet 09:00 - 17:00 office@ntpark.rs 011/3370-951

Запажен наступ српског представника SafeCath на глобалном ImagineIF! такмичењу за стартапе из здравственог сектора у Кембриџу

Дванаест финалиста са три континента представило је своје иновације на глобалном ImagineIF! такмичењу за стартапе из здравственог сектора, одржаном 27. јуна на Универзитету у Кембриџу, а по први пут и Србија је имала свог представника.

Београдски тим SafeCath, изабран као најбољи на локалном финалу у Београду у марту ове године, презентовао је иновативни катетер који у односу на постојећа, представља ново техничко решење на тржишту, уз помоћ којег се спречава трансфер бактерија у стерилне делове уринарног тракта.

Прво ImagineIF! такмичење и акцелераторски програм у Србији, Innovation Forum Cambridge  реализовао је под вођством Сташе Станковић са Универзитета у Кембриџу, а у сарадњи са Научно-технолошким парком Београд (платинасти партнер) и HealthTechLabom (сребрни партнер).

– Победити на локалном финалу у Београду било је сјајно, а бити један од 12 финалиста у Кембрижу је непоновљиво искуство. Учешће нам није само отворило врата health-tech заједнице  Innovation Forum-a, већ смо успоставили и конкретне контакте са инвеститорима и представницима водећих светских компанија у здравственом и фармацеутском сектору, што је од велике користи да ојачамо своју тренутну позицију и наставимо са развојем свог производа. Научили смо много о наредним корацима који су пред нама и то је од посебне важности за стартапе на почетку развоја, попут нашег, због чега је и сам одлазак у Кембриџ за нас својеврсна победа – рекли су представници београдског тима SafeCath.

Овогодишње ImagineIF! такмичење и акцелераторски програм привукли су више од 300 апликација на глобалном нивоу. Локални победници изабрани су на основу бизнис плана и потенцијала иновација да унапреде здравље и добробит људи, уз прилику да учествују у менторском програму са лидерима и компанијама из различитих технолошких и медицинског сектора. Глобално финале одржано је у оквиру тродневне конфереције Health Horizons која је окупила велика имена из света науке и медицине, укључујући лидере компанија као што су Astra Zeneca, Phizer, Cancer Research UK,  Roche, Johnson&Johnson Innovation и многе друге.

За најбољи тим на овогодишњем такмичењу стручни жири је изабрао JellyDrops, британски стартап који развија хидрирајући третман за особе са деменцијом. Победнички тим добиће новчану награду од 10.000 УСД, професионалне услуге у истој вредности, бесплатно коришћење лабораторијског простора и материјала потребних за развој у наредних годину дана, као и подршку кроз мрежу Инноватион Форума за даљи раст и развој свог бизниса.

ImagineIF! такмичење и акцелераторски програм Innovation Foruma спроводи се седам година у различитим земљама широм света, на три континента, а недавно је уврштен и међу 7 најбољих европских акцелераторских програма у области health-tech-а.