sr Pon - Pet 09:00 - 17:00 office@ntpark.rs 011/3370-951

Представница Међународне асоцијације научних паркова и иновационих области у посети НТП Београд

Ebba Lund, COO (Chief Operations Officer) Међународне асоцијације научних паркова и иновационих области (International Association of Science Parks and Areas of Innovation, IASP) посетила је данас Научно-технолошки парк Београд.

Лунд се упознала радом и резултатима првог научно-технолошког парка у Србији, који је дом стартапа и технолошко-развојних компанија, како локалних МСП тако и развојних оделјенја страних компанија које послују у областима  IT, IoT, паметних градова, med-tech, полјопривредно-прехрамбеног и енергетског сектора. Представници НТП Београд презентовали су његов развојни пут, сет услуга које пружају стартап и технолошко развојним компанијама, као и програме које развијају у циљу подршке и промоције технолошког предузетништва.

Истакнуто је да се НТП Београд развија веома брзо, те да представља пример добре праксе на Западном Балкану када је реч о развоју и улози научно-технолошких паркова у комерцијализацији иновација и оснаживању економије засноване на знању.

Гордана Даниловић Грковић, в.д. директоа НТП Београд истакла је да се НТП развијао ослањајући се  на искуства и примере добре праксе развијених земаља, док је највећи изазов био како све то прилагодити локалним условима и активирати велики потенцијал који Србија има у иновацијама.

– За четири године рада то је више од 100 компанија и тимова станара НТП, велики број догађаја, преко 1.000 младих који су похађали тренинге,   преко од 10.000 посетилаца… Сада имамо организацију способну да сваке године генерише све више иновација, стартапа, запошљава и поспешује извоз иновативних производа и услуга. То је доказ да у земљама у транзицији, на почетном нивоу развоја  иновационог еко система,  научно-технолошки паркови могу имати огроман импакт и постати замајац нове парадигме развоја земље.

Међународна асоцијација научних паркова и иновационих области основана је 1984. године као глобална мрежа, са циљем да подржи раст и развој, интернационализацију и ефикасност својих чланица. Данас броји више од 350 чланова из целог света. НТП Београд је део ове интернационалне асоцијације од 2017. године.