sr Pon - Pet 09:00 - 17:00 office@ntpark.rs 011/3370-951

Predstavnica Međunarodne asocijacije naučnih parkova i inovacionih oblasti u poseti NTP Beograd

Ebba Lund, COO (Chief Operations Officer) Međunarodne asocijacije naučnih parkova i inovacionih oblasti (International Association of Science Parks and Areas of Innovation, IASP) posetila je danas Naučno-tehnološki park Beograd.

Lund se upoznala radom i rezultatima prvog naučno-tehnološkog parka u Srbiji, koji je dom startapa i tehnološko-razvojnih kompanija, kako lokalnih MSP tako i razvojnih odeljenja stranih kompanija koje posluju u oblastima  IT, IoT, pametnih gradova, med-tech, poljoprivredno-prehrambenog i energetskog sektora. Predstavnici NTP Beograd prezentovali su njegov razvojni put, set usluga koje pružaju startap i tehnološko razvojnim kompanijama, kao i programe koje razvijaju u cilju podrške i promocije tehnološkog preduzetništva.

Istaknuto je da se NTP Beograd razvija veoma brzo, te da predstavlja primer dobre prakse na Zapadnom Balkanu kada je reč o razvoju i ulozi naučno-tehnoloških parkova u komercijalizaciji inovacija i osnaživanju ekonomije zasnovane na znanju.

Gordana Danilović Grković, v.d. direktoa NTP Beograd istakla je da se NTP razvijao oslanjajući se  na iskustva i primere dobre prakse razvijenih zemalja, dok je najveći izazov bio kako sve to prilagoditi lokalnim uslovima i aktivirati veliki potencijal koji Srbija ima u inovacijama.

– Za četiri godine rada to je više od 100 kompanija i timova stanara NTP, veliki broj događaja, preko 1.000 mladih koji su pohađali treninge,   preko od 10.000 posetilaca… Sada imamo organizaciju sposobnu da svake godine generiše sve više inovacija, startapa, zapošljava i pospešuje izvoz inovativnih proizvoda i usluga. To je dokaz da u zemljama u tranziciji, na početnom nivou razvoja  inovacionog eko sistema,  naučno-tehnološki parkovi mogu imati ogroman impakt i postati zamajac nove paradigme razvoja zemlje.

Međunarodna asocijacija naučnih parkova i inovacionih oblasti osnovana je 1984. godine kao globalna mreža, sa ciljem da podrži rast i razvoj, internacionalizaciju i efikasnost svojih članica. Danas broji više od 350 članova iz celog sveta. NTP Beograd je deo ove internacionalne asocijacije od 2017. godine.