sr Pon - Pet 09:00 - 17:00 office@ntpark.rs 011/3370-951

Учесници регионалне конференције Европска мрежа предузетништва посетили НТП Београд

Учесници регионалне конференције Европска мрежа предузетништва (Enterprise Europe Network) која се ове године одржава у Београду (10- 13 септембар), посетили су данас НТП Београд, као пример квалитетне сарадње између институција, науке и привреде који доприноси развоју иновација и технолошког предузетништва у Србији.

Око 60 представника Европске мреже предузетништва из Црне Горе, Хрватске, Словеније, Северне Македоније, Босне и Херцеговине, као и високи званичници Извршне агенције за мала и средња предузећа (ЕАСМЕ), упознали су се радом, програмима и развојним путем првог научно-технолошког парка у Србији.

Представници НТП Београд приближили су гостима услуге које НТП развија и пружа својим чланицама, истичући да се за четири године пословања у комплексу на Звездари развија више од 70 стартап и технолошко развојних компанија и да је развијен модел који сваке године производи све више иновација, новооснованих компанија, запошљавања и раст извоза. Домаћини су учесницима представили и неке од најуспешнијих компанија чланица, своју регионалну и глобалну мрежу партнера, а било је речи и о потенцијалу за међусобну сарадњу.

Европска мрежа предузетништва (Enterprise Europe Network) је пројекат Европске уније који је настао 2008. године и представља кључни инструмент за подизање конкурентности малих и средњих предузећа у ЕУ. У Србији, EEN мрежа је почела да ради исте године када је и пројекат настао, а за спровођење услуга EEN мреже задужен је Конзорцијум EEN Србија који од 2016. године чини 6 институција: Привредна комора Србије (координатор), Иновациони центар Машинског факултета у Београду, Институт Михајло Пупин, Пословни инкубатор Нови Сад, Универзитет у Нишу и Развојна агенција Србије.