sr Pon - Pet 09:00 - 17:00 office@ntpark.rs 011/3370-951

Председник Републике Јерменије обишао Научно-технолошки парк Београд – Представљена иновативна решења компанија чланица и модел за унапређење иновационих еко система

У оквиру званичне посете Србији, председник Републике Јерменије Њ.Е. др Армен Саркисјан посетио је данас Научно-технолошки парк Београд, упознао се са радом првог научно-технолошког парка у Србији и обишао неке од компанија чланица.

Јерменску делегацију дочекала је в.д. директора Научно-технолошког парка Београд, Гордана Даниловић Грковић, која је захвалила председнику Јерменије на указаној великој части и гостима представила развојни пут НТП Београд. Посети су присуствовали и министар просвете науке и технолошког развоја Србије, Младен Шарчевић и министар задужен за иновације и технолошки развој, Ненад Поповић.

Даниловић Грковић је истакла да је НТП Београд основан 2015. године у партнерству Владе Републике Србије, Града Београда и Универзитета у Београду, уз подршку Владе Конфедерације Швајцарске, а да се у њему сада развија више од 70 стартап и технолошко развојних компанија, радно је ангажовано више од 700 инжењера, док су компаније чланице током прошле године приходовале више од 20 милиона евра, од чега је око 60% дошло из извоза.

– Компаније чланице НТП Београд развијају велики број иновација у различитим областима, почев од сектора информационо-комуникационих технологија, преко прехрамбрене инустрије, електронике, паметних градова, фармације, роботике и сл, а постигнути резултати показују да се захваљујући развоју оваквих инструмента подршке иновацијама и младим предузетницима, значајно може зауставити одлив мозгова из земље и створити препознатљиво језгро за развој економије засноване на знању.

В.д. директора Научно-технолошког парка Београд је нагласила да захваљујући постигнутим резултатима, НТП Београд сада има доказан модел за пренос знања и искуства и да може значајно помоћи развој научно-технолошких паркова и у другим регионима, јер су овакве организације способне да кроз време генеришу све већи број иновација, нових стартап компанија, као и раст прихода, извоза и повраћаја држави.

Њ.Е. др Армен Саркисјан обишао је током посете и 3D Иновациону лабораторију НТП Београд, док су своја иновативна технолошка решења представиле компаније: NovelIC, Futuring, PirateArt и Anora.