sr Pon - Pet 09:00 - 17:00 office@ntpark.rs 011/3370-951

Кључни играчи из региона на конференцији о приоритетима Стратегије паметне специјализације Србије и улози инкубатора и технолошких паркова у подршци приоритетним секторима

Око 180 учесника присуствовало је у претходна два дана (15. и 16. октобар) конференцији посвећеној приоритетима у изради Стратегије паметене специјализације Србије, са освртом на ширу регионалну перспективу Западног Балкана и Југоисточне Европе и улози коју у оваквим процесима имају инкубатори и научно-технолошки паркови.

Догађај у организацији Заједничког истраживачког центра Европске комисије (ЈRC), Министартсва просвете, науке и технолошког развоја Србије и ЕУ4ТЕЦХ пројекта финансираног од ЕУ окупио је кључне играче из региона, а учесницима су се на отварању обратили  државни секретари у Минстарству просвете науке и технолошког развоја, Владимир Поповић и Виктор Недовић,  Charlina Vitcheva, заменик генералног директора у директорату Заједничког истраживачког центра (ЈRC) Европске комисије, као и Гордана Даниловић Грковић, в.д. директора Научно-технолошког парка Београд.

Првог дана конференције предочени су приоритети Стратегије паметне специјализације Србије (4С) проистекли из процеса предузетничког откривања, као и мере за њихово спровођење, уз дискусију о искуству ЕУ, могућим изазовима који се односе на спровођење стратегије и могуcћности проистекле из међународне сарадње. Било је речи о широј регионалној перспективи Западног Балкана и Југоисточне Европе, регионалним ланцима вредности и потенцијалима регионалне сарадње у приоритетним областима 4С.

Други дан конференције био је посвећен томе како се научни паркови, инкубатори и акцелератори у регионима Западног Балкана и југоисточне Европе могу развити да имају активну и кључну улогу у подршци приоритетним секторима паметне специјализације. Одржано је и неколико панела са темама које се односе на подршку  хардверским стартапима, развој и изазове научно-технолошких паркова у земљама Западног Балкана, технологијама у области пољопривреде, хране, туризма и медицине… У оквиру панела Интернационализација кроз soft landing и twining програме, Јелена Петровић, помоћник директора за развој пословања Научно-технолошког парка Београд, представила је Soft Landing програм НТП Београд намењен иностраним компанијама како би се прилагодиле тржишту и упознале услове пословања.