sr Pon - Pet 09:00 - 17:00 office@ntpark.rs 011/3370-951

Пут Лисабона на Web Summit – НТП Београд у BizTech кошници

Аутор: Бојан Миленковић

 

Почетком сваког новембра, од 2016. године, Лисабон живи Web Summit. У граду, који важи за један од најлепших европских, све је подређено једној од најбољих и највећих технолошких конференција на свету. Градски сервиси, саобраћај, туристичка понуда, хотелски смештај, све се управља према агенди Самита.

Зашто је тако, довољно је навести следеће:

  • више од 70.000 учесника из преко 160 земаља света,
  • више од 2.000 стартапа учествује,
  • више од 1.200 говорника и још толико инвеститора.

Бројеви су импресивни и говоре довољно, a током догађаја најутицајнија имена и доносиоци одлука из света технологије и бизниса размењују знања и размишљања о темама будућности. Самит је комбинација предавања, панел дискусија, pitch-ева, састанака и сусрета током четири и по дана трајања.
Како бих се упознао са брзонапредујућим екосистемом Португала, као и стартап и тех трендовима у свету, овог новембра и ја сам се, као представник НТП Београд, упутио ка Лисабону.

Како то све изгледа и зашто је важно?

Замислите 70.000 људи на једном месту у 5 сајамских хала, на којима се на 23 бине паралелно одиграва програм уз додатне састанке, сусрете, pitch сесије и сајамски део за стартапе! То представља праву биз&тех кошницу која “зуји” 24 сата током трајања Самита. Чак и ноћу, програм се наставља у оквиру Night Summit-а, на коме можете наставити да ширите контакте у мало опуштенијој атмосфери. За стартап осниваче, ово је велика прилика да дођу до инвеститора, за инвеститоре да дођу до одличних шанси за улагање, за ентузијасте да поделе своја искуства са другима, а за доносиоце одлука да ослушну како размишљају сви они који технолошку стварност мењају сваког дана.
Колико је Web Summit значајан за португалски стартап екосистем говори и то да је држава продужила сарадњу са компанијом у чијем је власништву ова конференција, па ће се и наредних 10 година одржавати у Лисабону. Једна од ствари која се посебно истиче и значајна је за, генерално малу стартап заједницу која је до сада изнедрила 3 Unicorn компаније (Farfetch, OutSystems и Talkdesk), јесте управо могућност да млади стартап оснивачи дођу у додир са успешним људима из целог света, схвате начин размишљања, прикупе савете, раније дођу до инвестиција, закључе партнерства, упознају конкуренцију, итд. Управо такво умрежавање на глобалном нивоу, чини значајну конкурентску предност за стартапе из Португала, што даље омогућава да се португалски стартап екосистем развија доста брже будући да су прилике из света доведене у Лисабон. Овоме треба додати да Португал има националну иницијативу и организацију која окупља све инкубаторе у земљи, Startup Portugal, као и да се тренутно гради највећи инкубатор у Европи баш на подручју Лисабона. Све ово ставља Португал (посебно Лисабон и Порто) на светску стартап мапу.

Шта се све могло чути?

На Самиту је од 2009. године (првобитно организован у Даблину) говорило много утицајних говорника, попут Стивена Хокинга, Елона Маска, или Гарија Каспарова. Овогодишње говорнике можете пронаћи овде.

Додатно,са овог Web Summit-a издвојио бих неколико порука и трендова:

  • даљи развој вештачке интелигенције и нове примене (сада уз значајну подршку компаније Huawei преко 5Г технологије), уз размену искустава у дата препаратион и модел буилдинг етапама, са изазовом који се све више спомиње, а то је интеграција етичког модела у вештачку интелигенцију (building a moral machine). У модерној филозофији овај феномен је познаткао Проблем трамваја (The Trolley problem).
  • акценат на важности заштите података о личности – Самит је отворен уводним обраћањем, никог другог већ једне од најпозванијих особа за  ово питање, Едварда Сноудена. Преко укључења уживо, имао је јаку поруку са: ”The only way to protect anyone is to protect everyone”.
  • фокус на тражење решења за моделе учења ван учионице, уз вештачку интелигенцију, који ће имати шири утицај на друштво,
  • све већи значај вештина попут емоционалне интелигенције, критичког размишљања и размишљања ”ван кутије” за будућност посла и запошљавања, уместо оних које су заступљене у стандардним моделима образовања,
  • генерација Z има све већи утицај на трендове у конзумеризму, а још увек је за многе велика непознаница. Једно је сигурно – пажња је постала редак ресурс за многе генерације, а посебно је редак ресурс ове генерације, па се компаније све јаче боре на овом пољу,
  • иако је и даље више инвестиција са већим износима у САД-у, тренд је да и у Европи има све више новца, мада и даље има неколико хиљада стартапа спремних за раст који траже инвестиције на Старом континенту. Утисак је такође, да је сада релативно мање излазака на берзу (IPO) него раније, с обзиром на тренд већих износа VC инвестиција по свакој рунди,
  • Lilium је представио свој пројекат летећег таксија, који ће саобраћај у градским зонама трансферисати из 2 у 3 димензије.

Отишао бих на Самит. Шта ми је најважније?

Најважнија ствар – фокус. Како је догађај заиста велики, са много занимљивог садржаја, велики је изазов одржати фокус на циљевима због којих сте ту.

Због тога је прво, врло важно добро дефинисати неколико циљева и рангирати их – доста ствари одвлачи пажњу, комплекс је огроман и велике су гужве, па се губи доста времена и у преласцима из хале у халу. У свему томе вам може помоћи званична мобилна апликација Самита, у којој имате целу агенду, са свим говорницима и осталим информацијама везаним задогађај, са опцијама попут креирања сопственог програма и контактирања осталих учесника на Самиту. Ово је значајан канал за умрежавање, јер би било теже да доћи до партнера да их физички тражите по огромним сајамским халама. Овако састанке можете уговорити пре доласка на догађај.

Овогодишњи Web Summit распродат је до “последњег места”, а организатори су већ за трајања овог заказали следећи сусрет – за годину дана на истом месту. Ако вас интересује стартап и тех свет, почетком новембра у Лисабону “на правом сте месту у право време”, зато ако бисте да будете део ове ”кошнице” у 2020, планирајте одлазак и купите карте на време.
За сва питања и теме за дискусију у вези Самита или португалског стартап екосистема, будите слободни да ме контактирате преко мејл адресе (bojan.milenkovic@ntpark.rs), као и путем поруке преко LinkedIn профила.