sr Pon - Pet 09:00 - 17:00 office@ntpark.rs 011/3370-951

Белоруска делегација на челу са министром образовања у посети НТП Београд

Делегација белоруских представника науке, на челу са министром образовања Републике Белорусије Игором Карпенком, посетила је јуче Научно-технолошки парк Београд.

Госте је дочекала в.д. директора Научно-технолошког парка Београд, Гордана Даниловић Грковић, која је гостима представила развојни пут првог научно-технолошког парка у Србији где се тренутно развија више од 70 стартап и технолошко развојних компанија, а радно је ангажовано више од 650 инжењера.

Основан у партнерству Владе РС (у име Владе, Министарство просвете, науке и технолошког развоја), Града Београда и Универзитета у Београду, користећи најбоље међународне примере, Научно-технолошки парк Београд је место спајања и размене између институција, науке и привреде, подсетила је Даниловић Грковић, нагласивши значај оваквих инструмената подршке за развој иновационог екосистема. Како је навела, Србија има огроман потенцијал у великом броју младих на факултетима, оно што им недостаје су бизнис знања и улога НТП Београд је да помогне, подржи и охрабри ове младе људе на технолошко предузетништво, развој и комерцијализацију иновативних производа/услуга.

– На једном месту имате и мале стартап компаније, технолошко развојне, домаће и стране компаније, јако пуно идеа, енергије и конекцију са универзитетом – то је прави пример онога што у теорији зовемо економија заснована на знању, као и показно место да издвајања средстава из буџета за науку и образовање нису трошак већ инвестиција.

У оквиру белоруске делагције били су и проф. Ирина Китурка, ректор Државног универзитета Јанка Купала, проф. Mихаил Лустенков, ректор Белоруско-Руског универзитета, проф. Александр Малиаревич, проректор – Белоруски национални технички Универзитет, Лyскаветс Наталлиа Ивановна, заменик шефа Центра за међународне односе Министарства просвете, Александар Генадевич, заменик председника Државног комитета за науку и технологије Републике Белорусије, Сергеј Владимирович, начелник управе за међународну научно-техничку и иновациону сарадњу Државног комитета за науку и технологије Републике Белорусије, Василиј Григоревич, Проректор за научни рад Белоруског државног универзитета.

Посети је присуствовао и помоћник министра просвета науке и технолошког развоја Србије, Саша Лазовић.

Гости из Белорусије су имали прилику и да се сусретну са неким од компанија чланица које послују у НТП Београд. Стартап 3F-Fit Fabricando Faber представио је своја решења за помоћ људима са моторним хендикепом, производе квалитетне и једноставне примене који им помажу да унапреде моторне вештине, а обишли су и компанију Гилаб која развија иновативна решенја заснована на ИКТ технологијама и Геоинформатици. Њихов циљ је производња „паметних“ решења у пољопривреди, урбаним екосистемима, енергетици и у области животне средине.