sr Pon - Pet 09:00 - 17:00 office@ntpark.rs 011/3370-951

Висока делегација Европског парламента у посети НТП Београд

Висока делегација Европског парламента (ЕП), са председником групе Европске народне партије (ЕПП) Манфредом Вебером на челу, посетила је данас, у оквиру званичне посете Србији, Научно-технолошки парк Београд.

У делегацији су били и председник Спољнополитичког одбора Европског парламента, Дејвид Мекалистер и известилац ЕП за Србију Владимир Билчик, док су посети присуствовали и шеф Делегације Европске уније у Србији Њ.Е. Сем Фабрици, помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја Србије Виктор Недовић и програмски руководилац за МСП, компатитивност и иновације Делегације ЕУ у Србији, Дејан Шуваков.

Госте је у име домаћина дочекала в.д. директора Научно-технолошког парка Београд, Гордана Даниловић Грковић и Иван Ракоњац, директор Фонда за иновациону делатност.

Даниловћ Грковић је европским парламентарцима представила развојни пут и резлутате првог научно-технолошког парка у Србији, у коме се развија више од 70 стартап и технолошко развојних компанија, радно је ангажовано више од 700 инжењера, а компаније чланице су у протеколој години приходовале више од 20 милиона ЕУР.

Овакви резултати показују да се развојем правих система подршке као што су научно-технолошки паркови може реализовати потенцијал који Србија има у младим људима и да својим програмима подршке развоја и комерцијализације иновација НТП Београд сваке године производи више иновација, стартапа, нових радних места и раст извоза, нагласила је Даниловић Грковић истичући и да НТП Београд сада има развијен модел и експертизу за пренос знања и искуства за развој научно-технолошких паркова и у другим регионима Србије.

Иван Ракоњац је упознао госте са резултатима и програмима Фонда за иновациону делатност, истичући важност подршке ЕУ за унапређење истраживачког сектора и иновација у Србији, а представило се и неколико  корисника средстава програма. Међу њима су и компаније чланице НТП Београд PirateArt и Phytonet, које је обишла европска делегација изразивши велико интересовање и похваливши рад и иновације компанија, НТП Београд и Фонда за иновациону делатност.