sr Pon - Pet 09:00 - 17:00 office@ntpark.rs 011/3370-951

Спорту требају нова решења – Телавивски сусрет у будућности sports-tech индустрије

Не морамо трошити речи о експлозији стратап екосистема у Израелу, где сваке године настане више од 1.000 нових стартапова, а свакога дана само у Тел Авиву имате и по 5 догађаја посвећених овој теми. Иако смо боравак у овом граду прошле недеље искористили да додатно упознамо растући екосистем и обиђемо неке нове акцелераторе и примере подршке технолошком предузетништву, у фокусу посете био је Colosseum Sports Tech Nation Summit, међународни догађај – “an absolute must” за све који послују у сфери спортских технологија.

Организатор – Colosseum Sport, водећа sports-tech организација у Израелу, са којим смо ове године покренули први програм подршке стартапима који иновирају у области спорта – Colosseum Sports Tech Serbia, окупио је инвеститоре, спортске организације и стартапове из више од 20 земаља на свету да размене идеје, дискутују о трендовима, упознају прилике, потребе индустрије, као и једни друге. Догађај у Тел Авиву био је драгоцена прилика за умрежавање, омогућивши компанијама и клубовима да ступе у контакт са међународним актерима, упознају најновије трендове и отворе могућности да их укључе или развију у своје тренутне активности. За стартапе сјајна прилика да представе своја решења,  нађу потенцијалне партнере и подршку за њихово даље унапређење и реализацију.

Међу више од 300 учесника били су и представници из Србије – уз наш тим и победник првог Colosseum Sports Tech Serbia programa – Sportifico платформа за женски фудбал, а у улози панелисте и Михајло Џарил, оснивач Fortuna eSport.

Проблеми и решења

Спорту требају решења – наизглед једноставна, али свакако је најупечатљивија порука и позив свим актерима да озбиљно схвате промене које настају у овој сфери. Апел је послао Javier Sobrino, директор FC Barcelona за стратегију и иновације, клуба у коме су, свесни промена и нове будућности спорта, развили свој Innovation hub са неколицином програма која генеришу нова знања, производе и услуге за њихове спортисте, партнере и фанове.

еспорт, фудбал и кошарка, виђени су међу топ 3 спорта за потенцијални раст прихода, док се садржај (и још садржаја) за којим трагају и клубови и фанови, раст betting платформи, fitness и еспорт виде као доминантни трендови.

Johsan Billingham испред FIFA истакао је да су само на светском првенству за жене у Француској ове године од технологије користили Video Assistant Referee (VAR), Goal-Line Technology (GLT), Optical Tracking Systems, Team Analyst Technology и Medical Replay Application. Продор нових  технолошких решења, како је навео, имплементирају тек 3-4 године уназад, изазова је још много па трагају за новим решењима и стартапима који их доносе (решења не могу бити на нивоу прототипа, потребно је показати шта ради/како/где). Поједностављујући, у фокус је ставио решавање “патње” играча и већу укљученост фанова.

Једна од главних „take aways“ са Самита управо је да нове генерације фанова захтевају 24/7/365 персонализовано искуство, па је и став свих учесника да интензивнији доживљај и искорак фанова од посматрача до учесника окупира спортску сцену и истовремнео је ниша све већег броја стартапова.

Подаци и у овој индустрији постају највреднији ресурс –  али не само њихово сакупљање, анализа, и обрада већ и комерцијализација. Спорт је већ дуго више од забаве, па и стадиони постају објекти за зараду.

Стартапи

И на бини и ван ње, Самит је био мини ревија стартапова који ремете глобалну индустрију спорта, а ово је неколико интересантних примера:

LiveU: Disrupting the broadcasting production – Овај израелски стартап обезбеђује тимовима и ТВ емитерима уживо пренос мечева, интервјуа, конференција или делова спортских догађаја. Теренске јединице користе снагу сателитског камиона у малом, ручном носишту за производњу и дистрибуцију садржаја, што олакшава продукцијским тимовима да брже и једноставније емитују догађаје уживо. Између осталог, до сада су радили 24h уживо пронос са Ле Ман трке аутомобилa у Француској, уживо пренос са стадиона у Русији током светског првенства у фудбалу, трке форумула,…

Pico: designing the future of fan engagement – Pico помаже компанијама да повећају свест о робној марки и додатно укључе спортске фанове на основу садржаја који су они и креирали. На тај начин компаније могу повећати ангажман не само са својим фановима, већ и са пријатељима тих фанова. Ефикаснији процес за тимове и личнији за фанове, Pico обезбеђује користећи вештачку интелигенцију и наменске chatbotove.

Track160: revolutionizing team sports analytics – Израелски стартап уноси револуцију у аналитику спортских тимова. Користећи вештачку интелигенцију, камера прати играче и путању лопте током целог меча аутоматизујући метрику спортских тимова и генеришући податке  о перформансама и тактичке анализе за медије, играче, тренере и менаџере. Развили су такође и апликацију која аутоматски претвара позиције играча у фото-реалистичне 3Д репрезентације, омогућивши емитерима/гледаоцима да мењају угао гледања током уживо преноса меча.

Fave: Smart gaming for smart exercise – Корејски стартап комбинује гејминг и вежбање користећи паметну опрему и  уређаје за сензоре покрета. Корисник тако, истовремено може уживати у мобилним играма и примати информације о вежбању путем апликације.

SeatServe: in-seat service solution for venues – SeatServe је развио платформу за доставу хране, пића и робе на стадионима. Навијачи са једне стране желе да остану на својим местима током мечева и имају ВИП третман, док стадиони траже било који алат који повећава доживљај и искуство навијача. Овај стартап са седиштем у САД, омогућава и једно и друго, управљајући поруџбинама, наплатама и аналитиком.

Ка будућности

Na sceni Sports Tech Nation Summit-a били су и представници sports-tech компанија Pixelott, Playsight, Garmin, Intel, UEFА, Maccabi Tel Aviv Basket-Ball, Nike, DFL, Australia Sports Technologies Network, Sports Tech Tokyo, SportsTechX,  говорило се о начинима усвајања нових технологија, приликама за инветиторе и спортистима будућности, те њиховим преформансама.

Самит је посебно скренуо пажњу на јачање женског гласа у спорту па су и звоно које је озваничило почетак конференције на телавивској берзи огласиле успешне израелске спортистиње,  предузетнице и иноваторке. Тако је и pitch компаније Sportifico, победничког стартапа првог Colosseum Sports Tech Serbia програма који развија платформу за женски фудбал, привукао велику пажњу присутних. Компанија је одржала више састанака са представницима инвестиционих фондова, компанијама и спортским организација о петенцијалној сарадњи и унапређењу иновативног решења.

Hot тема кад је реч о споју технологије и спорта је непревазиђени еспорт, па је још један српски представник побрао симпатије присутних – Михајло Џарил, оснивач копаније Fortuna esport која се бави студијском и видео продукцијом еспорт садржаја, као и ТВ и онлине преносом међународних еспорт такмичења, а организатор је и Esports Balkan League (EBL) – лиге са највећим наградним фондом у нашем региону до сада. Еспорт такмичења добијају све израженију медијску покривеност, број фанова прети да угрози и најпопуларније спортове, па се на турнире слива број гледалаца који ће ускоро да парира и највећим светским такмичењима попут Олимпијаде. Ипак, како је истакнуто и на панелу посвећеном овој теми, да овај спорт постане дисциплина на највећем спортском такмичењу, још није извесно.

За разлику од гејминга, у Токију се следеће године очекује експлозија нових технологија у спорт. То су на Самиту потврдили и представници земље излазећег сунца –  Токио 2020 искористиће индустријску снагу и иновацијски потенцијл Јапана доносећи нова искуства и за играче и фанове. Већ сада је познато да ће највећи део волонтерских послова обављати роботи (помагати око гостију, на борилиштима, учеснике и фанове превозиће такси без возача) па предстојећу многи већ називају – Олимпијадом будућности.

До тада, Colosseum Sport нуди другачији начин да истражите будућност спорта. Организатор је на Самиту представио Colosseum Pro, јединствену глобалну платформу која даје увид у технолошки продор у свет спорта– стартапима место да се развијају, инвеститорима да траже где да инвестирају, а организацијама да иновирају. Бета верзија отворена је за првих 500 корисника!

Самит је завршен Б2Б сусретима, а дан после одржани су и експерстки семинари. Нови телавивски сусрет у будућности спорта организатор је заказао већ за наредну 2020. годину.

Фотографије са Самита погледајте у нашој галерији. Више њих и higlight видео догађаја доступни су на линку.