sr Pon - Pet 09:00 - 17:00 office@ntpark.rs 011/3370-951

Награђено 10 иновативних пројеката у Јадранско-јонској регији – Међу добитницима OIS-AIR иновационих ваучера и Универзитет у Београду

Објављени су добитници 10 иновационих ваучера у оквиру OIS-AIR Proof of Concept позива, који има за циљ подршку иновативних пројеката које заједнички развијају истраживачки центри и мала и средња предузећа у Јадранско-јонској регији.

Награђенима се додељују иновациони ваучери вредни 18.500 ЕУР, а међу десет добитника је и пројекат Биолошког факултета Универзитета у Београду  са технологијом у домену биотехнолошких истраживања у области пољопривреде и производње хране, који ће реализовати са италијанском компанијом Gibob S.r.l.  Такође, међу награђеним пројектима нашло се и предузеће РПГ Катица Рајковиц из Србије, које ће заједнички пројекат, такође у области агро-биоекономије, спроводити са Универзитетом у Падови.

Носиоци ваучера су истраживачки центри/универзитети, а сви добитници су: SISSA, Универзитет у Марибору, Univerzitet u Beogradu,  Универзитет у Падови, Универзитет Удине,  TECOS  развојни центар из Словеније, Универзитет у Парми и Универзитет у Љубљани.

Финална ранг листа пријављених пројеката доступна је на INNOVAIR Platformi.

Како је OIS-AIR PoC Call  усмерен на подршку заједничких пројеката истраживачких центара и компанија у 3 области: транспорт и мобилност, енергија и животна средина и агро-биоекономија, иновационе ваучере је добило 6 пројеката из области пољопривреде, 3 из области заштите животне средине, док је 1 пројекат из области транспорта.

Пет од 10 награђених пројеката су транснационални, што потврђује међународни карактер иницијативе и примену отвореног иновацијског приступа који ће подстаћи транснационалне токове знања, иноватора, те заједничког коришћења објеката и технологија.

OIS-AIR PoC Позив је транснационална иницијатива коју промовише OIS-AIR мрежа установљена од стране представника шест земаља (Италија, Словенија, Хрватска, Србија, Грчка и Албанија), партнера на пројекту Успостављање отвореног иновационог система Јадранско-јонске регије (OIS-AIR), у циљу јачања економског раста и конкурентности, док је циљ доделе иновационих ваучера подршка комерцијализацији истраживања у добре пословне моделе. Партнер из Србије на пројекту је Научно-технолошки парк Београд.

OIS-AIR PoC Call започео је у мају 2019. године и показао се као веома атрактивна иницијатива за истраживачке центре и мала и средња предузећа Јадранско-јонске регије: у оквиру Позива за идеје (Call for Ideas) завршеном у јулу, истраживачки центри/универзитети пријавили су 100 технологија/резултата истраживања, док је у оквиру Позива за пројекте (Call for Projects) завршеном у октобру, пријављено 65 пројеката које би заједно развијали истраживачки центри/универзитети и мала и средња предузећа у Јадранско-јонској регији. Након фазе евалуације, топ 10 заједничких иновативних пројеката сада је спремно за суфинансирање OIS-AIR иновационим ваучерима вредности 18.500 ЕУР.

О пројекту OIS-AIR

Пројекат Успостављање отвореног иновационог система Јадранско-јонске регије (OIS-AIR), финансиран је у оквиру Interreg Adrion програма ЕУ. Циљ пројекта је успостављање јединственог тржишта за трансфер технологија и подршку иновацијама које су конкурентне и атрактивне на макро-регионалном нивоу, кроз повезивање и сарадњу са релевантним актерима из различитих сектора – од истраживачких институција до МСП и јавне управе. Партнери на пројекту су: AREA научни парк Трст, Италија, Технолошки парк Љубљана, Словенија, Хрватска привредна комора, Хрватска, Научно-технолошки парк Београд, Србија, Центар за истраживање и технологију Грчке, из Грчке, Универзитет Basilicata, Италија и Министарство финансија и економије Албаније.