sr Pon - Pet 09:00 - 17:00 office@ntpark.rs 011/3370-951

Влада Швајцарске Конфедерације донира 3,75 милиона CHF за даљи развој иновација и ширење мреже научно-технолошких паркова у Србији  

Влада Швајцарске Конфедерације донираће у наредне четири године 3,75 милиона швајцарских франака за подршку даљем развоју иновација и ширење мреже научно-технолошких паркова у Србији кроз пројекат “Технопарк Србија 2 – подстицање извоза кроз развој технолошких паркова”.

Меморандум о разумевању о имплементацији овог пројекта потписали су данас у Научно-технолошком парку Београд министар просвете науке и технолошког развоја, господин Младен Шарчевић у име Владе Републике Србије и Амбасадор Швајцарске Конфедерације у Србији, Њ.Е. Philippe Guex у име Владе Швајцарске Конфедерације.

Пројектом се предвиђа пренос модела, знања и искустава Научно-технолошког парка Београд (НТП Београд) у Ниш и Чачак како би се помогао развој научно-технолошких паркова у овим градовима и како би се оспособили да подрже развој иновација у својим регионима. Пројекат се надограђује на претходни, финансиран такође од швајцарске владе, уз чију подршку је успостављен и развијен први функционални научно-технолошки парк у Србији – Научно-технолошки парк Београд, у коме се сада развија више од 70 стартап и технолошко развојних компанија.

Њ.Е. амбасадор Швајцарске Конфедерације у Србији, Philippe Guex, указао је да ће сарадња између научно-технолошких паркова у Београду, Нишу и Чачку у оквиру новог пројекта, допринети регионалном развоју Србије у области иновација, охрабрити младе за технолошко предузетништво и повећати конкурентност високотехнолошке индустрије у Србији.

Да би се додатно подстакао раст броја стартапова биће успостављена и посебна шема pre-seed финансирања за стартап компаније у најранијој фази развоја, а кроз различите обуке и подршку ментора, пројекат ће пружити потребна знања и вештине за убрзан развој њихових иновација и излазак на глобално тржиште. Швајцарски савезни институт за интелектуалну својину ће такође бити активан на пројекту, јер ће обезбедити потребан трансфер знања и пружити додатну подршку у области права интелектуалне својине, што је област коју стартапови често подцењују.

Министар просвете, науке и технолошког развоја, Младен Шарчевић подсетио да је Влада Републике Србије изузетно посвећена стварању услова за развој науке и економије засноване на знању.

– Градимо научно-технолошке паркове у Новом Саду и Нишу, уз додатне објекте за НТП Чачак и НТП Београд. Очекујемо да технолошки паркови у овим градовима буду успешни као овај на Звездари и зато нам је тако значајна ова  подршка швајцарске владе – како би што пре постигли тај ефекат. Са нама су данас овде и представници градова Ниша и Чачка и обавеза је свих нас  да створимо услове да млади  људи могу у својим градовима,  да остваре своје идеје,  да развијају своје  стартап компаније, односно нађу посао и  практично код своје куће  – обезбеде своју будућност.

Гордана Даниловић Грковић, в.д. директора Научно-технолошког парка Београд указала је да је највећи изазов 2015. године када је основан НТП Београд био како најбрже могуће развити успешан технолошки парк у складу са искуствима развијених земаља и модел прилагођен нашим условима који даје резултате.

– Управо у томе нам је помогла Влада Швајцарске Конфедерације. Сада је циљ да реализацијом новог пројекта, у Нишу и Чачку добијемо технолошке паркове као генераторе развоја за развој нових производа и услуга који се пласирају широм света, да више стотина младих прође кроз наше програме, а швајцарска влада је овим пројектом обезбедила pre-seed финансирање  за сто најбољих тимова, односно 100 најбољих иновација. Оно чега би сви требало да будемо свесни је да пренос модела у ове градове не значи пуко копирање и много је више од тога и то је оно где ће нам бити кључна подршка швајцарске владе – да обезбедимо континуирано учење колегама у Нишу и Чачку, како би на најбољи могући начин могли да препознају специфицности развоја иновација у својим регионима и развију технолошке паркове по мери својих средина.

Успостављањем технолошких паркова развијају се генератори развоја. Примера ради, компаније чланице Научно-технолошког парка на Звездари, само су у претходној години приходовале 20 мил ЕУР, док је остварен извоз у вредности од 10,5 мил ЕУР. У оквиру пројекта „Научно-технолошки парк Београд – нови извозни инструмент Србије“, којим је Влада Швајцарске Федерације претходно подржала оснивање и развој првог технопарка у Србији,  у НТП Београд је обучено 400 потенцијалних предузетника, 2.000 студената је анимирано за технопредузетништво, опремљена је и оспособљена за рад 3Д Иновациона лабораторија и развијен је пословни модел за успостављање и развој научно-технолошких паркова и инкубатора у другим регионима.

Јачање подршке у раној фази развоја стартап компанија кроз нови пројекат и пренос доказаног модела НТП Београд у регионе прилагођавањем локалним условима, допринеће даљем повећању броја стартапова и иновативних технолошких компанија подржаних од научно-технолошких паркова у Београду, Нишу и Чачку.