sr Pon - Pet 09:00 - 17:00 office@ntpark.rs 011/3370-951

Наша 2019 – НТП ретроспектива

На прагу смо  20. године 3. миленијума илити 20. године 21. века. Игра бројевима је занимљива, варијације бројне, а очекивања од године пред нама – стандардно велика.

На прагу нове, склони смо да анализирамо годину за нама, па иако не сматрамо себе носталгичним, не бежимо од клишеа  “да се на кратко осврнемо” на 2019. Тим пре што је за нас била једна од најсадржајнијих и најузбудљивијих до сада!

Циљ је увек исти – убрзан развој иновационог екосистема, па се највише и дичимо својом заједницом, која је у 2019. постала богатија за 9 нових растућих високотехнолошких  и 18 стартап компанија!

– Поносни смо на успехе наших чланица који су и наши успеси, па хајде да издвојимо неке од њих:  компанија LeanPay дошла је у 2019. до нових инвестиција (фонда SV Ventures) и нових тржишта, компаније: Phytonet, NovelIC, Anoris technology, Pirate Art i Digital worx добили су грантове Фонда за иновациону делатност, компанија Desing проглашена је  за најиновативнију компанију у прехрабеној индустрији (награда Српске асоцијације менаџера), Flixbus је покренуо прве зелене линије из Србије, на иницијативу Теодеска оформљен је први Институт за вештачку интелигенцију у Србији, стартап FarmFit, настао на нашем летњем студенстком кампу, победио је на регионалном такмичењу за најбољу иновацију Sarajevo Unlimited, док је Anoris Technologies освојио четврто место на такмичењу за Најбољу технолошку иновацију…

– Значајно смо у 2019. унапредили услове за рад компанија новим садржајима у простору, те започињањем ширења иновационе лабораторије која ће омогућити развој још већег броја хардверских производа! Такође, постали смо и прва 5Г тестна зона у овом делу Европе у сарадњи са компанијом Теленор.

– Закључили смо 3 велика међународна партнерства! Са Иновационим форумом Кембриџ покренули смо и реализовали први пред-акцелераторски програм за иновације у здравству (наредни је заказан већ за средину јануара 2020); са Colosseum Sport Israel, иницирали смо и спровели програм подршке за sports-tech стартапе, први такав у Србији и организовали Sports-Tech Самит којиј је покренуо дискусију о tech променама у сфери спорта, док смо са партнерима из Уједињених Арапских Емирата договорили учешће српских иновација на Годишњем инвестиционом састанку у Дубаију (ускоро отварање позива за стартапе).  Ова партнерства су  нам омогућила ширење портфолија програма подршке намењених овим индустријама као и међународну видљивост,  изложеност и позиционирање спрских иновација на светској позорници.

– Настављена је сарадња са Градом Београдом у подршци развоју иновација, те је и у овој години Град Београд подржао 5 стартап компанија у износу од 5 милиона динара за развој нових технологија у оквиру Научно-технолошког парка Београд.

– Више од 100 младих људи упловило је у свет технолошког предузетништва кроз наш студенстки стартап камп ParkUP! (зимски и летњи ) који је постао престижни програм за све генијалце са београдског универзитета (наредна ParkUP! авантура је у фебруару 2020).

– Током 2019. посетило нас је и  више од 570 ученика из целе Србије, упознавши се са светом нових технологија и науке. Организовали смо и били домаћини готово 150  догађаја са циљем да се наши чланови али и технолошка заједница упознају са различитим сегментима развоја предузетништва и иновација, као и да прошире своју мрежу и стекну значајне контакте који ће олакшати и унапредити њихов даљи развој. Свеукупно, у 2019. бележимо више од  6.500 посетилаца!

– На позив бројних организација, НТП Београд је учествовао и презентовао свој рад и резултате на великом броју домаћих и интернационалних догађаја посвећених иновативном екосистему, промоцији науке, технопредузетништву, а такође смо помогли презентовање иновативних производа компанија чланица НТП Београд на тим догађајима.

– Током 2019. угостили смо и једног страног председника (Њ.Е. др Армен Саркисјан, председника Јерменије), једног страног премијера (господина Петера Пелегринија, премијера Словачке), делегацију швајцарских парламентараца,  и бројне стране делегације,  пре свега из Кине, Европске Уније и Западног Балкана, настављајући да промовишемо српске иновације и предузетничке приче.

– Кроз Адрион пројекат „Успостављање отвореног иновационог система Јадранско-јонске регије“, на коме је НТП Београд један од партнера, додељени су иновациони ваучери за 10 иновативних пројеката које заједнички развијају истраживачки центри и мала и средња предузећа у Јадранско-јонској регији. Циљ овакве подршке је комерцијализација истраживања у добре пословне моделе, а међу награђенима су и Универзитет у Београду и предузеће РПГ Катица Рајковић из Србије.

–  За посебан допринос и дугогодишње залагање за развој иновација и предузетништва, в. д. директора Научно-технолошког парка Београд, Гордана Даниловић Грковић, одликована је у 2019. златном медаљом Сретењског ордена. Наш тим током 2019. појачан је са неколико нових колега и практиканата који су неизмерним трудом и радом у претходној години допринели да Научно-технолошки парк буде место које одише енергијом, мотивацијом и идејама.

– Наше настојање и потенцијал да даље унапређујемо развој високотехношког сектора, охрабримо и обучимо што више младих за технолошко предузетништво,  на концу године још једном је препознала Влада Швајцарске Конфедерације. Након дугогогодишње подршке развоју иновација, 27. децембра потписан је Меморандум између две владе (Србије и Швајцарске) о имплементацији пројекта Технопарк Србија 2 – подстицање извоза кроз развој технолошких паркова”, којим ће модел, знање и искуставо НТП Београд бити пренето у Ниш и Чачак како би се помогао даљи развој научно-технолошких паркова и оспособили да подрже развој иновација у својим регионима. Биће успостављена и посебна шема pre-seed финансирања (обезбеђивање почетног капитала) за стартап компаније у најранијој фази развоја, што ће допринети даљем развоју екосистема.

– Све ово су помно пратили медији у Србији, којима дугујемо велику захвалност на подршци у промоцији успешних прича и указивању на важност популаризације културе иновација и технолошког предуезтништва. На наше и приче наших компанија, младе који својим идејама настоје да мењају свет и инспиришу друге, нису остали имуни ни водећи светски медији, попут Форбса, који су такође током 2019. извештавали о производима и идејама чланица НТП Београд.

Пред нама је сада 2020 – година у којој се Олимпијске игре враћају у земљу излазећег сунца, а Британија напушта ЕУ. У Дубаију ће бити отворен 2020 World Expo, док ће НАСА послати нову мисију на Марс.

Шта очекује стартапе? Светска  позорница се пуни невероватним причама, идејама и талентима који остављају без даха. Конкуренција и изазови расту. Као области око којих се диже највише „буке“ и које привлаче све већи број инвеститора наводе се вештачка интелигенција, blockchain и здравство, па ће нас и 2020. сасвим сигурно опскрбити невероватним  иновацијама.

За стартапе у Србији – како је показало и Startup Genome истраживање, које је 2019. године први пут спроведено овде, екосистем значајно расте (gaming и blockchain су водеће области) а за додатно убрзање неопходно је више капитала, нарочито у најранијој фази.

Верујемо да ће наши програми и иницијативе подржати и допринети даљем расту стартап заједнице и развоју нових технологија у свим областима.  Најбоље тек долази и радујемо се свему што следи!

Нека нам 2020 буде најиновативнија година до сада ?

Ваш НТП тим

Део наше 2019. погледајте у галерији