sr Pon - Pet 09:00 - 17:00 office@ntpark.rs 011/3370-951

Моје искуство: Од ParkUp!-а до стартапа

Аутор: Ивана Станков

На студентски стартап камп ParkUp!-у Научно-технолошком парку Београд стигла сам са жељом да научим иновативне ствари, амбицијом да у скоријој будућности оснујем своју фирму. Моји родитељи су се цео живот бавили приватним послом па сам тако одрасла окружена пичама и животом предузетника. ParkUp! програм је специфичан по тимском раду и томе што повезује људе различитих интересовања, због чега сам и сама на почетку програма постала део тима потпуно различитих вештина, способности и знања. Кроз афирмативне радионице и игре упознавали смо се и формирали као тим, а упознала сам још много људи са којима и данас сарађујем, што је можда и највеће богатство овог кампа!

Камп

Кроз пет дана интезивног рада, радионица и предавања на ParkUp!-у смо савладали основе Lean Startup методологије – од проблема до решења. Научили смо како да поставимо права питања у разговору са потенцијалним корисницима и како да избегнемо погрешне информације.

Занимљиво је што смо као тим остајали и до касно у ноћ након предавања, како бисмо се припремили за сутрашњи дан. Данас кад размислим, та жеља да будемо што бољи и стигнемо до циља били су кључни за успех који смо постигли на тадашњем ParkUp!-у, као и да наставимо да као AlgiOx тим радимо на нашој идеји, визији и решењу за чистији ваздух за све нас.

Шта даље?

Након ParkUp!-а желели смо да наставимо развој решења које смо започели и у које смо веровали, иако је постављање приоритета био велики изазов. Као студент било је врло тешко да уз факултет, и даље учествујем у развоју тима AlgiOx. Пресудила је међутим, жеља за предузетништвом и прилика за коју сам знала да је не смем пропустити!

Због тога и препоручујем свима да се пријаве на овај програм – не знате где вас то може одвести. Није важно да ли имате идеју или не, свако у тиму је део једне велике слагалице. У почетку сам и сама бринула да нећу наћи своје место у тиму, а данас сам лидер тог истог тима! Организација и стратешко размишљање је нешто у чему се испоставило да сам врло добра, а осим тога задужена сам за односе за купцима и закључивање партнерстава. Рад са људима различитих области и интересовања и даље је за мене најдрагоценије искуство, као и прилика за сталним учењем.

Стартап авантура

Годину дана након ParkUp!-а постали смо и део заједнице НТП Београд! Као тим, заједно смо сазрели и научили да не дозволимо да ситни неуспеси утичу на визију о нашем уређају. Неуспеси су саставни део развоја, а то како се тим носи са тим највише говори о њему. У подршци и развоју веома нам је помагао Научно-технолошки парк Београд. Бити део овако велике стартап заједнице данас, само је по себи велико искуство, а пут који морате проћи да бисте дошли до крајњег производа је већ посебна авантура.

Прави почетак за то је управо – ParkUp!

ПРИЈАВЕ

Пријаве за четврти студентски стартап камп ParkUp! 2020 у НТП Београд су отворене до 2. фебруара. Више о програму и пријавама на ЛИНКУ.

О Ивани и AlgiOx тиму

AlgiOx тим формиран је на зимском ПаркУП! кампу у фебруару 2019. са визијом чистијег ваздуха за све нас. На крају кампа, овај тим и решење изабрани су као најбољи. Од тада, тим је наставио да се развија и прошао је неколико акцелераторских програма, а крајем 2019. добили су средства за даљи развој своје идеје на конкурсу Града Београда и званично постали члан НТП Београд!

Ивана Станков је студент 4. године Технолошко-металуршког  факултета. Осим рада у AlgiOx тиму, активна је у студентским организацијама и активно ради на унапређењу положаја младих.