sr Pon - Pet 09:00 - 17:00 office@ntpark.rs 011/3370-951

Како руководити високоризичним бизнисом – Тихомир Бајић и стартапи из Србије дискутовали o Lean методологији на webinaru “Четвртком у четири”

У чему је права вредност Lean Startup методологије за развој високоризичних бизниса, Тихомир Бајић, близак сарадник Ерика Риса, аутора стартап библије Lean Startup, са којим тренутно ради у Long-Term Stock на позицији CEO, оснивач више стартапа и инвеститор, поделио је са нама да данашњем meetup-у “Четвртком у четири”.

Како је истакао, ова методологија заснована је метододама научног приступа свету – дефинисању хипотезе и екпериментима чиме потврђујемо или негирамо ту хипотезу. Циљ је што пре потврдити да ли је оно што радимо на добром путу,  како бисмо утрошили што мање времена  и других ресурса.

Тихомир истиче да успешни предузетници имају изграђено чуло које претпоставља који су ризици и проблеми са којима треба да се суоче и то што пре то боље. У уводном представљању осврнуо се и на стартапе у време кризе са пандемијом Corona  вируса, истакавши да се ниво ризика подигао и да је то време кад треба изградити приступ кризним ситуацијама – како неизвесност претворити добробит за кориснике.

Активној дискусији о важности Lean  приступа, посебно је допринело укључење у разговор 3 стратапа из Србије, из различитих инустрија и у различитим фазама развоја.

UrbiGo, green-tech стартап који креира мини паметне уређаје за гајење биљака у стану који се контролишу путем мобилне апликације, Take Care из Ниша који решава проблем старијих који пију више група лекова и у фази су развоја МВП-а – паметне кутије за лекове и LeanPay, fin-tech стартап који омогућава корисницима да добију кредит у моменту куповине у радњама без одласка у банку, поделили су како су применили принципе Lean методологије у развоју својих иновативних производа и услуга. Са Тихомиром су се осврнули како су препознали проблем на тржишту, које метрике користе да знају да су на правом путу развоја, те шта је следећа високоризичка лествица коју би требало да пређу. Осим нашег госта из Силицијумске долине корисне савете стартапи су поделили и међусобно на основу претходног искуства.

Уколико сте пропустили, webinar који морате одгледати наћи ћете на нашем YouTube каналу.

Догађај је омогућен захваљујући пројекту “Технопарк Србија 2 – подстицање извоза кроз развој технолошких паркова” подржаног од Швајцарске Владе у циљу подизања свести о предузетништву и иновацијама.