sr Pon - Pet 09:00 - 17:00 office@ntpark.rs 011/3370-951

У НТП Београд одржано осмо студентско такмичење у креирању еко-иновативних прехрамбених производа

Осмо национално студентско такмичење у креирању еко-иновативних прехрамбених производа – Ecotrophelia Srbija 2020 одржано је данас у  Научно-технолошком парку Београд у организацији Удружења прехрамбених технолога Србије. Четири тима студената са неколико универзитета, надметало се за титулу најбољег, а прво место освојио је Globee, тим са Академије струковних студија Београд, са производом „Globee“ који представља сферични снек производ на бази нуспроизвода прераде воћа, житарица и пчелињих продуката.

Победнички тим учествоваће на европском такмичењу Ecotrophelia  Europe 18. и 19. октобра 2020. године у Паризу.

Друго место освојио је тим Амбасадoри здравља са Природно-математичког факултета Универзитета у Kрагујевцу, са производом „VegBons“ који представља иновативне гумене бомбоне намењене веганима, као и тим Гастрономи са Академије струковних студија Београд са производом „Cherry cheese“- сир од сурутке са тропом вишње. Треће место освојио је тим Pastru pleasure са Академије струковних студија Београд са истоименим производом – кроасаном са брашном од коре наранџе и пуњењем од сувих шљива.

– Победници националног такмичења имају сјајну прилику да представе свој производ и пословне идеје на неком од водећих европских сајмова, и сазнају како њихове способности и вештине одговарају потребама тржишта – изјавио је проф. др Виктор Недовић, председник Удружења прехрамбених технолога Србије и председник жирија националног такмичења.

Такмичење се организује у склопу спровођења Стратегије паметне специјализације Републике Србије (4С) чији је један од приоритета “Храна за будућност”, под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, као и уз подршку УСАИД-овог Пројекта за конкурентну привреду, Програма Уједињених нација за развој (УНДП) и Научно – технолошког парка Београд, како би се подстакло предузетништво међу студентима и помогао пласман  иновативних  производа на домаћем и међународном тржишту.

Госте је на почетку догађаја поздравила и Јелена Петровић, помоћник директора за развој пословања НТП Београд, истакавши важност развоја иновативних производа. Она је позвала студенте да прате и укључе се у програме подршке  НТП Београд, а најавила је и нови pre-seed програм подршке стартапима и тимовима у раним фазама развоја, Raising Starts, који ће ускоро стартовати, а обезбедиће професионалну бизнис и финансијску подршку на путу до глобалног тржишта. Овај нови програм спроводи се уз подршку Владе Швајцарске кроз пројекат “Технопарк Србија 2-Подстицање извоза кроз развој технолошких паркова”.