Euforija zvana kriptovalute – Uspon Ether-a praćen turbulencijama

Šta unosi nemir svima onima koji trguju kriptovalutama ili investiraju u ovu oblast? Twitter objave Ilona Maska? Niste pogrešili – i to!
I proteklih meseci tvitovi osnivača Tesle uticali su na vrednost kriptovaluta, što se posledično odrazilo i na Ether kome ovde i pišemo.

Poslednjih nekoliko godina, blockchain tehnologija i kriptovalute vrlo su uzbudljive teme koje privlače pažnju šire javnosti. Nagle promene, skok/pad vrednosti, nastanak novih kriptovaluta, stvaraju adrenalinske šokove onima koji aktivno učestvuju u ovoj industriji. Zbog toga je verovatnije da bi je osim kao uzbudljivu, opisali i kao izuzetno stresnu.

Poslednji meseci naročito su dobra ilustracija prethodno iznesenih tvrdnji. Maj je započeo novom rekordnom vrednošću kriptovalute Ether, a njen osnivač Vitalik Buterin postao je najmlađi kripto-milijarder. Vrednost je neko vreme bila gotovo na istom (rekordnom) nivou, sve do trenutka kada je Ilon Mask objavio novi tvit. Usled zabrinutosti za negativan ekološki uticaj rudarenja kriptovaluta, Teslu više nije moguće platiti kriptovalutama tj. Bitcoin-om koji je ova kompanija prihvatala kao valutu plaćanja. Tako se jedan twitt posledično prelio i na vrednost drugih kriptovaluta, pa je od vrednosti od 3.000, a zatim i 4.000 dolara, Ether dosegao vrednost od nešto više od 2.000 dolara. Finansijski analitičari tvrde da je takav razvoj situacije očekivan.

Kada gledamo širi vremenski okvir, rast Ether-a od početka godine iznosi 325%. Ova brojka daleko nadmašuje porast vrednosti Bitcoin-a, trenutno najvrednije kriptovalute, u istom periodu koji iznosi 90%, a u svom najnovijem izveštaju Goldman Sachs  progrnozira da rastuća popularnost čini Ether glavnim kandidatom za prestizanje Bitcoin-a kao najvrednije digitalne valute.

Kratka istorija

Druga najpopularnija kriptovaluta na svetu, javno je dostupna od 2015.godine. Ether je baziran na Ethereum protokolu, a njeni osnivači su Vitalik Buterin, rusko-kanadski programer i Gavin Vud, komjuterski naučnik.

Više od 7 miliona novih računa na kojima se nalazi Ether, otvoreno je u prva četiri meseca 2021. Transakcije su u prvom kvartalu iznosile 1,5 milijardi dolara, više nego u prethodnih sedam kvartala zajedno. Od marta prošle godine do njene rekordne vrednosti u maju, vrednost ove kriptovalute porasla je 2200%.

Izvor: coindesk

Buterin je još od 2011. uključen u blockchain. Dugo je pisao o ovoj tehnologiji i vodio internet portal Bitcoin Magazine, što ga čini vrlo uticajnom osobom u industriji, a njegovi retki intervjui i javna obraćanja se pomno prate.

Njegova lična Ether adresa postala je javna 2018.godine. Na njoj je početkom maja bilo 333,520ETH što ga je u tom trenutku učinilo najmlađim kripto milijarderom na svetu, sa svojih 27 godina. Koliko veruje u kriptovalute i njihovu primenljivost govori i činjenica da je donirao oko $600,000 u Ether-u i Maker-u (MKR) za pomoć Indiji u borbi protiv Covid-19 .

Rast popularnosti 

Dok Bitcoin ima potencijal da postane digitalno zlato, te se vrednost drugih valuta upoređuje sa njegovom, osnivači Ether-a ima drugu ideju – da ova kriptovaluta bude platforma za razvoj aplikacija i kreiranje svojevrsnog medijskog prostora.

Kao što smo već rekli, Ether je baziran na Ethereum protokolu zasnovanom na blockchain tehnologiji baš kao i Bitcoin, ali se razlikuje po tome što u njemu može da se programira. Programeri mogu da pišu kod, kreiraju pravila/ugovore i prave aplikacije na Ethereum platformi. Ovi „pametni ugovori“  mogu se koristiti za sigurnu potvrdu sporazuma.

Aplikacije koje se mogu kreirati u Ethereum-u su baš kao i aplikacije kreirane u okviru Apple ili Android operativnog sistema. Ono što je razlika jeste da iza Ethereum-a ne stoji kontrolno i regulatorno telo koje nadzire kreiranje aplikacija. Upravo to je ono što je i privuklo ljude u kripto svet – decentralizacija moći i kontrole. Danas, Ethereum dnevno obrađuje više od milion transakcija.

Iako je konkurencija u kripto svetu sve oštrija (Cardano, Polkadot, Solana), Ether se još najčešće upoređuje sa Bitcoin-om, a još jedna stvar koja u odnosu na “digitalno zlato” pravi razliku jesu NFT-jevi, koji su i zaslužni za rast popularnosti Ethereum-a.

Šta je NFT?

NFT je skraćenica za non-fundgable token – nezamenljiv token, jedinstveno digitalno sredstvo čije se vlasništvo prati na blok lancu.

Ethereum predstavlja digitalni ekosistem u kome se do sada odvijala većina NFT aktivnosti, a Ether je glavna valuta izbora prilikom kupovine NFT-jeva.

NFT-ijevi su moćni jer, u kombinaciji sa drugim finansijskim blokovima na Ethereum-u, omogućavaju bilo kome da ih izda, poseduje i trguje njima. To čini interakciju sa NFT-ijevima znatno efikasnijom nego na tradicionalnim platformama.

Sve ono zbog čega su kriptovalute efikasnije od tradicionalnog načina plaćanja, prenosi se i na NFT-jeve. Dakle, lakši prenos sredstava, decentralizacija i bezgraničnost ovakvog sistema. Ukoliko kao game developer želite da razvijete igru u kojoj će moći da se trguje određenim digitalnim sredstvima (digital assets), to je odmah moguće, bez kreiranja centralizovanog tržišta. Ne mogu biti zamenjeni ili kopirani. Neki od primera NFT-jeva su: virtuelne nekretnine, digitalna umetnost, muzički albumi, sportski video snimci, mimovi, gifovi, itd (za realne primere NFT-jeva, pogledajte link).

Ethereum 2.0

Poput Bitcoin-a, Ethereum je trenutno zasnovan na Proof of Work (Dokaz o radu) sistemu, a pokretanje Ethereum 2.0 najavljeno je kao serija nadogradnji u odnosu na svoj postojeći model i prelazak na Proof of Stake koncept. Dokaz o radu (PoW) u svetu kriptovaluta važan je način za potvrđivanje statusa transakcija novčića i upravljanja imovinom, a iza njega stoji ideja da će „rudari“ koristiti sisteme dokaza o radu kako bi pokazali verifikaciju. Proof of Stake koncept sa druge strane kaže da ljudi mogu „kopati blokove“ i validirati transakcije u zavisnosti od toga koliko kovanica imaju. Nove nadogradnje idu ka tome da  Ethereum postane „more scalable, more secure, and more sustainable“.

Prelaz na PoS mehanizam rada, trebalo bi dakle, da obezbedi više sigurnosti, više transakcija u sekundi i efikasnije korišćenje resursa. U okviru lanca, ovo će doprineti povećanju protoka i kraćim vremenom potrebnim za transakcije. Uticaj na okruženje će se videti po većoj zaštiti životne sredine usled boljeg korišćenja resursa mreže jer je Proof of Stake namenjen smanjenju troškova rudarenja i potrošnje energije. Očekuje se i da će blockchain programski jezik promeniti što će pojednostaviti kodiranje.

Shutterstock/Volodymyr_Shtun

Očekivanja Ethereum-a su da će prelazak na PoS biti završen do kraja 2021. godine. Prva tzv. “faza 0”, započela je decembra prošle godine, mada se celina njenih efekata neće osetiti još godinama kada se različite faze konačno integrišu u funkcionalnu celinu. Već i implementaciji “faze 0” prethodile su godine pažljivog planiranja i brojna odlaganja, pa se na Ethereum 2.0 radi već godinama, što ostavlja mnoge korisnike da se pitaju kada će se stvarno dogoditi potpune nadogradnje i kako će ovo uticati na dalju poziciju Ether-a u svetu kriptovaluta, budući da neke od njih odmiču znatno više u razvoju ovog koncepta (poput Cardano-a).

Šta se očekuje u budućnosti?

Da kriptovalute nisu neki paralelan univerzum, već nešto što se dešava svima nama pred očima, pokazuje i izjava Pitera Rofmana, globalnog direktora za inovacije i strategiju u S&P Dov Jones Indices: „Tradicionalna finansijska tržišta i digitalna imovina više se međusobno ne isključuju“.

Kao i kada su u pitanju druge tehnologije i blockchain je dobio na vrednosti u trenutku kada je pronađena njena realna upotreba, pa i za skok vrednosti i rast popularnosti Ether-a postoje dva osnovna razloga: institucionalno usvajanje i stvarne primene.

Dok su neki oprezni i očekuju pad vrednosti ove kriptovalute, baš kao što se to desilo Bitcoin-u 2018. godine, drugi smatraju da uspon vrednosti neće mnogo jenjavati, možda usporiti u nekim trenucima, i da je potencijal koji ona ima veći od potencijala i samog “digitalnog zlata”.

Svojevrsnu podršku ovakvim prognozama Ether je dobio prošle nedelje od Goldman Sachs, jedne od vodećih američkih investicionih banaka, koji je podelio svoje perspektive za kripto svet u budućnosti. Stvarna upotreba valute Ether uskoro bi mogla da je učini najvrednijom digitalnom valutom, tvrdi Goldman Sachs, što implicira da bi, Ether mogao preteći i Bitcoin u bliskoj budućnosti.

Prenoseći predviđanja i perspektive ove investicione banke, Business Insider navodi da iako Bitcoin ima jaču vrednost brenda koju je gajio tokom godina (što bi moglo da mu donese određenu prednost), nedostaju mu slučajevi stvarne upotrebe koje Ether odražava prema izveštaju. Ova banka veruje da Ether „trenutno izgleda kao kriptovaluta sa najvećim potencijalom stvarne upotrebe jer je Ethereum, protokol na kome se razvija, najpopularnija razvojna platforma za aplikacije pametnih ugovora“. Njena trenutna vrednost iznosi 2,040.07 USD, na dan objavljivanja ovog teksta prema informacijama na coinmarketcap.

Popularnost kriptovaluta nesumnjivo raste i euforija ne jenjava, ali interesantna za budućnost kriptovaluta je i perspektiva Goldman Sachs-a da, bez obzira na to koja od njih će biti dominantna, nijedna, zbog svojevrsne nestabilnosti, neće uskoro moći da pretekne zlato. Takođe, konkurencija među kripto valutama je još jedan faktor rizika koji šteti njehovoj sposobnosti da postanu klasa imovine koju investitori smatraju sigurnom.

Autor: Marija Crnogorac, Raising Starts bloger