O novim prilikama za finansiranje startapa na BgVF – Istaknut Raising Starts program

O Raising Starts programu podrške koji startapima u najranijim fazama razvoja po prvi put u Srbiji donosi i stručnu i finansijsku podršku do 15.000 CHF, Jelena Petrović, pomoćnik direktora NTP Beograd govorila na Belgrade Venture Forum-u (BgVF) u okviru panela New funding oportunities in Serbia, koji je 9. jula održan online.
Panel je pokrenuo diskusiju o izvorima finansiranja za startape na ovim prostorima, sa perspektivama za dalji razvoj, a Raising Starts istaknut je kao značajna novina za podršku timovima u najranijim fazama razvoja, na putu od poslovne ideje do spremnosti za investicije i izlazak na globalno tržište.

Kako je podsetila Petrović, na program mogu konkurisati startap timovi od najmanje 2 člana i inovativne kompanije osnovane ne duže od dve godine do datuma objavljivanja Javnog poziva, a koji razvijaju inovativne proizvode i usluge. Kroz više javnih poziva u naredne 3 godine, Raising Starts će podržati razvoj do 100 novih startap kompanija, i pored Beograda proširiće svoj obuhvat u regione Niša i Čačka.

Program Raising Starts je kreiran kroz projekat “Tehnopark Srbija 2 – Podsticanje izvoza kroz razvoj tehnoloških parkova” kojim Vlada Konfederacije Švajcarske podržava dalji razvoj inovacija i tehnološkog preduzetništva u Srbiji, a sprovodi NTP Beograd po Memorandumu o saradnji potpisanom između Vlade Republike Srbije (u ime Vlade: Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja) i Vlade Švajcarske Konfederacije (Državni sekretarijat za ekonomsle poslove SECO). Cilj je osnivanje i razvoj novih inovativnih kompanija koje će doprineti povećanju izvoza, novih zapošljavanja i omogućiti mladima da u Srbiji razvijaju inovativne biznise koji su rame uz rame sa svetom.