Otvoren novi javni poziv Fonda za inovacionu delatnost

Fond za inovacionu delatnost objavio je novi javni poziv za Program ranog razvoja, Program sufinansiranja inovacija i Program saradnje nauke i privrede.

Javni poziv je otvoren do 15. septembra 2021. godine do 15:00 časova, a prijave projekata iz svih oblasti nauke i tehnologije i industrijskog sektora se podnose putem portala Fonda.

Program ranog razvoja namenjen je mladim preduzećima koja razvijaju tehnološku inovaciju za kojom postoji potreba na tržištu. Pojedinačno po projektu dodeljuje se do 80.000 evra. Za sredstva u okviru ovog programa mogu se prijaviti mikro i mala preduzeća osnovana u Srbiji, u većinskom privatnom vlasništvu rezidenata Republike Srbije i ne starija od pet godina, kao i neformalni timovi. Finansiranjem koje Fond dodeljuje pokriva se maksimalno 70% ukupnih opravdanih troškova projekta, čije trajanje je do 12 meseci. U slučaju da projekat predložen od strane tima bude odobren za finansiranje, taj tim će biti u obavezi da registruju preduzeće.

Kroz Program sufinansiranja inovacija dodeljuje se finansijska podrška do 300.000 evra po projektu, a korisnici su mikro, mala ili srednja preduzeća sa većinskim privatnim vlasništvom registrovana u Srbiji. Finansiranjem koje Fond dodeljuje pokriva se maksimalno 70% ukupnih opravdanih troškova projekta za mikro i mala preduzeća, odnosno 60% za srednja preduzeća. Cilj je takođe razvoj inovacija sa velikim tržišnim potencijalom.

Program saradnje nauke i privrede namenjen je konzorcijumima koji je sačinjeni od najmanje jednog privatnog mikro, malog ili srednjeg preduzeća osnovanog u Srbiji i jedne javne naučno-istraživačke organizacije u većinskom državnom vlasništvu, akreditovane u Srbiji. Finansijska podrška do 300.000 evra po projektu omogućava konzorcijumima da realizuju zajedničke projekte kako bi stvorili proizvode, usluge, tehnologije i tehnološke procese visoke vrednosti kroz primenjeno istraživanje i razvoj. Finansiranje koje Fond obezbeđuje pokriva se maksimalno 70% ukupnih opravdanih troškova projekta za mikro i mala preduzeća, odnosno 60% za srednja preduzeća. Projekti mogu trajati do 24 meseca.

Sredstva za realizaciju javnog poziva obezbeđena su iz Pretpristupnih fondova Evropske unije za 2018 godinu (IPA 2018), a kroz Projekat „Povećanje inovacionih kapaciteta i tehnološke spremnosti MSP.“