Quick chat sa Raising Starts mentorom: Kristjan Zemljič

Mentori mogu da imaju presudnu ulogu u razvojnom putu startapa, pa i startapi na Raising Starts programu prepoznaju mentore kao najvredniju podršku. Lokalni i međunarodni mentori i eksperti iz različitih oblasti na raspolaganju su timovima u skladu sa njihovim specifičnim potrebama, a svaki startap u okviru Raising Starts dobija svog biznis i tehnološkog mentora. Nebrojano puta i oni su imali iste dileme i bili „u koži“ startapa. Kroz kratka pitanja bliže upoznajemo neke od njih.

Ekspert sa dugogodišnjim međunarodnim iskustvom, koji je u svom dosadašnjem radu pomogao različitim inovativnim kompanijama da prikupe više od 45 miliona evra kroz brojne EU programe, u prethodnom periodu intenzivno radi sa startapima iz NTP zajednice, a sada i na Raising Starts programu kao biznis mentor. Kristjan Zemljič, ko-osnivač je i Global Disruption, platforme namenjene inovativnim timovima i ambicioznim preduzetnicima koji žele da razviju globalno poslovanje.

Za sve timove na Raising Starts-u ima jedan savet – da iskoriste znanje eksperta koji radi sa njima.

– Saznajte što više o greškama koji su drugi timovi napravili, da ih vi ne biste ponovili. Budite otvoreni za nove predloge, ali ne treba da ih slepo sledite. Pravi „magic“ stvara se tokom redovne, transparente komunikacije i poštovanjem iskustva svih u toj komunikaciji (i tim i mentor).

Šta kao mentor vi dobijate u radu sa startapima?

– Kao startap mentor puno sam puta iskreno iznenađen kako ljudi mogu biti kreativni. Način na koji otkriju i definišu neki problem a onda i ponude rešenje koje meni ne bi ni na kraj pameti palo (a čini se tako očito) – to me uvek fascinira, motiviše i gradi moju veru u dobro u ljudima.

Osim kreative, ispostavljen sam „top science“ po jednoj strani i „nisiness expertize“ na drugoj. I ja učim, bogatim svoje znanje i u kombinaciji sa postojećim, mogu dati novi feedback i nove uvide timovima na početku razvoja.

Obično se u tom procesu, ako imamo dovoljno interakcija, ostvare i nove relacije („bond“), prijateljstva i širi se poslovni network, koji jeste pravi „asset“ .

Koji bi bio vaš savet startapima, kako bi trebalo da pristupe mentorstvu?

– Da se pripreme za svaku sesiju. Da intenzivno komuniciraju sa različitim mentorima jer je potrebno neko vreme, da neko izvan startapa skapira kako tim diše, šta želi, gde su mu plusevi i minusi (svi ih imamo). Znači, mentorstvo kao prilika za brz rast, a ne kao nešto što se „mora“ napraviti, da se, recimo dobije funding.

Koji mentorski savet vi pamtite?

– Pre četiri godine radio sam sa marketing mentorom za konsultante. Mike je od mene tražio da mu kažem koliki nam je interni trošak po satu. Kad sam to izračunao, pokazalo se da servis koji nam je na prvi pogled nosio najviše para, u suštini ubija naš rast. Rezultat je bio da smo to ugasili, fokusirali se na mentorstvo/advisory i totalno promenili poslovni model. Ključna lekcija = znaj svoje troškove.

Radili ste sa dosta startapa iz Srbije već, kako vidite ovdašnju startap scenu?

– Mislim, da su startapi ovde svetski potencial. Odlične ideje, volja da se radi, komunikativnost, otvorenost za nove ideje /učenje i brzina – to su bile odlike onih sa kojima sam do sada imao priliku da radim.

Raising Starts je prvi pre-seed program u Srbiji koji startap timovima i kompanijama u najranijim fazama razvoja donosi stručnu i finansjsku podršku. Program sprovodi Naučno-tehnološki park Beograd, uz podršku Vlade Švajcarske, u okviru projekta “Tehnopark Srbija 2 – Podsticanje izvoza kroz razvoj tehnoloških parkova”, u partnerstvu sa Naučno-tehnološkim parkom Niš i Naučno-tehnološkim parkom Čačak.