sren Pon - Pet 09:00 - 17:00 office@ntpark.rs 011/3370-951

Poziv za prvi program je zatvoren 25.1.2021. u ponoć

Stvaramo okruženje koje podstiče startap osnivače da kreiraju inovativne proizvode i usluge!

Jedinstveni program podrške, Raising Starts ti već u najranijoj fazi razvoja inovacija, čak i ukoliko si još na nivou ideje, pomaže da je

sagledaš

potvrdiš

dalje razvijaš

Ako je tvoj cilj globalno tržite, na tom putu od nas dobijaš punu stručnu podršku i finansiranje.

Raising Starts ti omogućava da:

IMAŠ NA KOGA DA SE OSLONIŠ

Lokalni i međunarodni mentori i eksperti iz različitih oblasti biće na raspolaganju timovima u skladu sa njihovim specifičnim potrebama.

RAČUNAŠ NA ONO ŠTO JE TVOJE

No equity! Smatramo da je važno da vratiš zajednici tek onda kada realizuješ svoju ideju.

OSTVARIŠ ONO ŠTO SI ZAMISLIO

Finansiranje do 15.000 CHF omogućiće razvoj tvoje ideje.
 

RAZVIJAŠ

Pristup inovacionim laboratorijama pomoći će vama koji razvijate hardverska rešenja, kroz pristup 3D štampačima i skenerima, CNC mašinama, laserima i dr. 
(dostupnu opremu možeš pogledati na sledećem linku)

NAUČIŠ

Radionice i trening sesije zasnovane su na Lean Startup metodologiji, sa ciljem da naučiš oblasti kojima ne barataš, a neophodne su za uspeh tvog biznisa.

STVARAŠ MREŽU

Kroz susrete sa drugim startap osnivačima i sagledavanje njihovih izazova, dostupnost investicionih fondova i promociju različitim kanalima.

0
grada
0
godine
do0
startapa biće podržano
do0CHF
bespovratnih sredstava po startapu

ŠTA VAS OČEKUJE

Faza 1

Tvoja ideja i tvoj tim prošli su fazu selekcije i želimo vam dobrodošlicu u Fazu 1. U njoj sa vama radimo na validaciji vaše ideje kroz niz radionica, treninga i mentorskih sesija, koristeći Lean Startup metodologiju.

Demo day

PITCH-ujete vašu ideju pred žirijem! Ne brini, tvoj tim biće za to dobro pripremljen. Najbolje ocenjeni timovi prelaze u Fazu 2.

Faza 2

Vreme je za fino brušenje i poliranje – u ovoj fazi razvijate svoj proizvod/uslugu kroz dodatne radionice i treninge, rad „1 na 1“ sa međunarodnim i lokalnim mentorima iz različitih oblasti razvoja poslovanja i dobijate bespovratno finansijsku podršku do 15.000 CHF.

Tvoj globalni uspeh počinje u tvom regionu!

Program se kroz više poziva realizuje u naučno-tehnološkim parkovima u Beogradu, Nišu i Čačku.

Beograd

Poziv za prvi program je zatvoren 25.1.2021. u ponoć

Čačak

Prvi poziv u 2021. godini

Niš

Prvi poziv u 2021. godini

KO MOŽE DA APLICIRA?

Da

ako:

SI STARTAP TIM

(najmanje 2 člana) koji ima jasno definisane uloge u razvoju biznis ideje ili

SI MIKRO PRIVREDNO DRUŠTVO

u većinskom srpskom vlasništvu, registrovane ne duže od dve godine na dan objavljivanja Poziva.

RAZVIJATE:

– Inovativno i tehnološko rešenje, bilo da je hardver ili softver
– I dokazali ste njegovu tehnološku izvodljivost dokumentom, eksperimentom ili razvijenim prototipom
 

 

Ne

ako:

si podigao CHF 20,000+ iz različitih izvora (VC, pozajmice, krediti), javno ili privatno

je tvoj startap u većinskom vlasništvu matične kompanije

ste iz sledećih industrija:

Proizvodnja ili trgovina oružjem i municijom.

Proizvodnja ili trgovina alkoholnim pićima (izuzev piva i vina).

Proizvodnja ili trgovina duvanom.

Kockanje, kazina i ekvivalentna preduzeća.

*detaljna lista kriterijuma i industrija se nalazi u vodiču i javnom pozivu

Šta očekujemo od Vas?

Posvećenost u razvoju vaše ideje

Otvorenost za nova znanja, iskustva i pristupe, kao i za komunikaciju sa drugim učesnicima i organizatorima

Proaktivan pristup radu tokom programa

ZAŠTO JE PROGRAM RAISING STARTS VAŽAN ZA TEBE?

Imaš odličnu ideju ili prvi prototip, vladaš detaljima koji je čine i svakim danom nalaziš argument više za njihovu neophodnost, ali slika je mnogo šira.

Iskra inspiracije stvorila je nešto zanimljivo, ali daleko si od onoga što će tržište ili potencijalni investitor sa lakoćom razumeti i razmatrati.

Tvoj tim i ti morate da ovladate osnovnim biznis znanjima, poput finansija, prodaje, promocije, pristupa kupcima i sl.

Uz Raising Starts stičete neophodno ubrzanje i podršku, a mentori koji su bili “u tvojoj koži” i nebrojeno puta imali iste dileme, posvetiće ti se tako da ni jedno pitanje neće ostati bez adekvatnog odgovora.

A PRIČA OVDE NE STAJE

 

NAKON PROGRAMA POSTAJEŠ

DEO NTP ZAJEDNICE

Kao deo zajednice, konačno možeš da razmenjuješ mišljenja, vizije i ideje sa onima koji poput tebe vide “daleko”. Oko tebe se otvara i svakodnevno širi, svet velikih mogućnosti.

KOJA JE VIDLJIVA

Investitori (VC fondovi, biznis anđeli i drugi) i potencijalni klijenti su sada oko tebe, a tvoj tim i ti ste obučeni, pripremljeni i spremni za pregovore i nove prilike. Strana tržišta su vam konačno dostupna, a lokalni i međunarodni događaji zabeleženi u vašem kalendaru.

I NEPRESTANO SE ŠIRI

Povezani ste sa predstavnicima i osnivačima drugih startapova sa kojima pokrećete nove inicijative i zajednički rešavate izazove.

UZ PODRŠKU

NTP vam u svakom trenutku stoji na raspolaganju za usavršavanje, dalji razvoj biznisa, pristup savremenim inovacionim laboratorijama, povećanje vidljivosti kao i podršku u pristupu investicijama.

FAQ

Ko ima pravo učešća? Da li mogu da se prijavim iako nemam registrovanu kompaniju?

Program je namenjen startap timovima (najmanje 2 člana okupljena oko jedne inovativne ideje) i mikro privrednim društvima ne starijim od 2 godine do dana objavljivanja Javnog poziva, koji razvijaju inovativnu ideju i u ranoj fazi razvoja su.

Da li postoji mogućnost da se prijava dopunjuje u više navrata pre konačnog slanja?

Aplikaciona forma se mora popuniti u celosti i tako dostavljena prijava će se evaluirati. Predlažemo da, pre konačnog slanja prijave, svoje odgovore kopirate u zasebni dokument i radite na njima kako bi prijava bila kvalitetno i adekvatno popunjena.

Da li su podaci koje dostavljamo u prijavi za Program zaštićeni?

Svi podaci koji se dostavljaju prilikom podnošenja prijave će biti korišćeni u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, Zakonom o zaštiti poslovne tajne i u skladu sa obaveštenjem o obradi ličnih podataka dostupnim na zvaničnom sajtu NTP Beograd. Takodje, sva prava intelektualne svojine koja nastanu tokom trajanja Programa ostaju u isključivom vlasništvu startapa.

Nemamo timski video, da li ipak možemo da se prijavimo?

Timski video je obavezan deo prijave. Ne tražimo visoku produkciju videa – želimo samo da vidimo na čemu radite, šta vas motiviše za rad i koje vrednosti delite, kako vaš tim radi zajedno i po čemu ste posebni, budite kreativni.

Da li nam je za prijavu neophodan razvijen prototip?

Program vam pruža podršku da dođete do svog prvog prototipa. Prilikom prijavljivanja, potrebno je da imate dokazanu tehnološku izvodljivost putem dokazanog koncepta, izvedenog eksperimenta, naučnog rada i sl. To može biti u obliku skice proizvoda, ispisanih razrađenih karakteristika ili funkcionisanje procesa u okviru vaše aplikacije i sl.

Ukoliko je naš startap u vlasništvu matične kompanije, da li imamo pravo učešća?

Ukoliko je startap u većinskom vlasništvu (više od 50%) matičnog privrednog društva koje deluje kao matično privredno društvo ili kao kontrolno privredno društvo ne ispunjava uslove za učešće u Programu.

Naš tim ima dve ideje, da li možemo da se prijavimo sa obe?

Razvoj startapa zahteva mnogo rada i posvećenosti. Naša preporuka je da odaberete jednu od te dve ideje i sa njom se prijavite.

Da li se možemo prijaviti u slučaju da smo sarađivali sa nekim drugim akceleratorom?

Naravno. Štaviše, prethodno znanje i iskustvo u razvoju startapa će se smatrati kao prednost.

Šta ako je kompanija registrovana u nekoj drugoj zemlji, ne u Srbiji?

Program će podržati samo startap timove ili kompanije registrovane na teritoriji Republike Srbije koje su u većinski srpskom i većinski privatnom vlasništvu.

Da li se mogu prijaviti ako nisam iz Beograda, Niša ili Čačka?

Program je otvoren za startape iz svih gradova na teritoriji Republike Srbije. Ukoliko trenutno nema otvorenog poziva u NTP Niš i NTP Čačak, odnosno, ukoliko je trenutno otvoren samo poziv za Program u NTP BG/ NTP Niš/NTP Ča, startapi iz svih regiona Srbije se mogu prijaviti na otvoren poziv, s tim što je obavezno prisustvo na svim aktivnostima Programa.

Da li se može prijaviti tim koji je ranije prikupio finansiranje (nagrade, investicije, kredite is l.)?

Prihvatljive su prijave svih timova koji su prikupili finansiranje u ukupnom iznosu do 20,000 CHF.

Kako odlučujete koje startape prihvatate u Program?

Selekcija startapa se vrši na osnovu opštih uslova učešća i selekcionih kriterijuma. Startapi koji budu ispunili opšte kriterijume, u nastavku selekcije biće ocenjivani na osnovu liste kriterijuma koja je dostupna u Vodiču. (link) Svi timovi će biti selektovani na osnovu datih kriterijuma.

Kada ćemo znati da li smo prihvaćeni?

Dostavljene prijave ćemo ocenjivati najduže mesec dana nakon dana zatvaranja prijava. Kada se proces selekcije završi, svi prijavljeni će dobiti informacije o rezultatima selekcije putem maila.

Šta mogu očekivati u Fazi 1?

Faza 1 traje okvirno mesec dana i u toku nje ćete steći znanja i veštine kroz najmanje 6 obuka i radionica, paralelno radeći na razvoju i izradi domaćih zadataka. U ovoj fazi naučićete kako da validirate svoju ideju koristeći Lean Startup metodologiju, kako da dokažete slobodu poslovanja u smislu intelektualne svojine, kako da znate da li vaša ideja ima tržišni potencijal i ko su vaši idealni kupci, kao i na koji način najbolje da pitchujete svoj startap.

Kako izgleda intenzivni deo Faze 2?

Faza 2 traje okvirno 6 meseci. Tokom prva 2 meseca Faze 2 čekaje vas napredniji razvoj kroz intenzivne treninge i radionice, dok se tokom celokupnog perioda Faze 2 realizuju mentorske sesije (minimum dva puta mesečno) sa mentorom koji je dodeljen svakom startapu prema specifičnim potrebama njegovog razvoja.

Bićete i deo startup2startup sesija u cilju razmene znanja i međusobne saradnje.

Šta ako se u toku neke od faza promene članovi tima?

Tim je najbitniji deo razvoja! Pre odabira startapa za Fazu 2 proverava se da li su ključni članovi tima odgovorni za razvoj ideje ostali nepromenjeni. Ukoliko je tim izgubio ključne članove tima, neće imati uslov za učešće u Fazi 2.

Ako se prijavimo kao tim, kada bismo morali da registrujemo privredno društvo?

Startapi koji su izabrani za Fazu 2, a koji su u Fazi 1 učestvovali kao timovi, u obavezi su da pre zaključenja Ugovora registruju društvo sa ograničenom odgovornošću. Dakle, pre ulaska u Fazu 2 je neophodno da registrujete privredno društvo, a ne prilikom samog prijavljivanja.

Da li iznos finansijske podrške zavisi od vrste proizvoda i/ili usluge koji se razvija?

Pre-seed korisnici koji razvijaju inovativne proizvode i/ili usluge u vidu softverskih rešenja dobiće sredstva u iznosu do 10.000 CHF, dok će Pre-seed korisnici koji razvijaju fizičke, odnosno hardverske proizvode mogu dobiti sredstva do 15.000 CHF.

Za pokriće kojih troškova se mogu koristiti sredstva?

Sredstva su namenjena razvoju vaše ideje – što znači troškovi razvoja prototipa, istraživanje tržišta, nabavka opreme, materijala, alata, licenci, plata i slično. Listu svih prihvatljivih troškova možete videti u Vodiču u delu 4.1

Kako izgleda tok uplate sredstava?

Sredstva se uplaćuju u RSD u 4 tranše. Uplate se vrše na dvomesečnom nivou na osnovu ostvarenih ključnih pokazatelja učinka (uplata 1 – 20%, uplate 2 i 3 – 30% i uplata 4 – 20%) u skladu sa dinamikom utvrđenom u poglavlju 4 Ugovora.

Da li treba da obezbedim sredstva za učešće u Programu?

Učešće u Programu je besplatno. Ako tvoj startap bude izabran za učešće u Fazi 2, biće potrebno da obezbedite 20% od ukupno odobrenog iznosa (uplata 4), a koji će vam biti refundiran po realizaciji aktivnosti.

Koliko detaljan treba biti Izveštaj koji vam dostavljamo?

Izveštaj o napretku sadrži opisni deo kojim se opisuju aktivnosti koje ste dostigli u razvoju ideje, finansijski deo koji se odnosi na utrošne sredstva i tražene priloge koji čine dokumentaciju za pravdanje utrošenih sredstava. Način izveštavanja detaljno je objašnjen u članu 5.9 Ugovora kao i u prilogu 5 “Izveštavanje i monitoring” Ugovora. Izveštaj o napretku dostavlja se u predviđenoj formi koja se nalazi u prilogu 6 Ugovora.

Pod kojim uslovima startapi dobijaju finansijsku i stručnu podršku u Raising Starts?

Važno nam je da ono što razvijate ostane vaše! Celokupna vlasnička struktura i intelektualna svojina nastala tokom Programa ostaje isključivo u vlasništvu startapa.

Tražimo samo da svoje iskustvo i znanje stečeno na ovom Programu, kao i entuzijazam nesebično prenesete na novu startap generaciju i tako podržite inovativnu zajednicu u Srbiji.

Kako izgleda tipičan dan startapa koji je deo Raising Starts programa?

Svaki startap ima definisane razvojne planove koje kontinuirano prati. Organizacija rada na dnevnom/nedeljnom/mesečnom nivou je veoma važna kako bi se ispunjavali ciljevi, a to svakako zahteva dosta rada, posvećenosti i održavanje fokusa, ali i puno zabave, kreativnosti i učenja.
Učestvovaćete aktivno u intenzivnim treninzima i obukama i svakodnevno ćete raditi na razvoju, baš kao i svi drugi osnivači. Ne kažemo vam šta da radite i kada, ali stvaramo okruženje koje vas inspiriše, a pobrinućemo se da oko vas budu iskusni mentori koji će ubrzati napredak.

Da li startapi mogu biti deo Programa više puta?

U Fazu 2 isti startap može biti izabran maksimalno 2 puta sa različitim poslovnim idejama. Potrudićemo se da priliku pružimo onima koji još uvek nisu dobili podršku.

Kako će se sprovoditi Program s obzirom na prisustvo COVID19?

Sve aktivnosti biće sprovedene u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom i svim merama zaštite i preporukama nadležnih organa. Znamo da je interaktivnost u radu jako važna, te ćemo se truditi da, ukoliko bude postojala mogućnost, aktivnosti sprovodimo uživo, u suprotnom će se Program realizovati online.

Koliko obuka možemo propustiti?

Radionice su jedinstvena prilika da steknete različita znanja za vaš startap razvoj i čujete neprocenjiva istustva preduzetnika koji su prošli vaš put. Zato je tokom celokupnog Programa dozvoljeno odsustvo sa maksimalno 1 radionice.

Koji su dodatni benefiti koje dobijam učešćem u Raising Starts?

Nakon Programa naša saradnja ne prestaje, postaješ deo NTP zajednice koja je vidljiva i neprestano se širi.
Uvek ćeš imati pristup mreži startap osnivača koji se susreću sa sličnim izazovima, preporuku našeg tima ka investicionim fondovima, potencijalnim partnerima iz kompanija koje su već razvijene, mentorima, co-working deo dok si u Programu, a ukoliko postaneš član NTP Beograd na raspolaganju će ti biti odvojen poslovni prostor, savremeni makerspace i sale za sastanke.

REČNIK POJMOVA

Inovacija

Tržišna primena novog ili značajno poboljšanog proizvoda, procesa ili usluge (uključuje značajna poboljšanja u tehničkim karakteristikama, komponentama i materijalima, ugrađenom softveru, korisničkoj orijentaciji ili drugim funkcionalnim karakteristikama) ili marketinške metode ili nove organizacione metode u poslovanju i radu organizacije.

Pre-seed finansiranje

Početna investicija potrebna za pokretanje poslovanja, najčešće se odnosi na ulaganje u ideju i nosi najveći rizik investiranja.

Akcelerator

Startap akceleratori su intezivni programi u trajanju od obično 3-6 meseci koji obuhvataju mentorstvo, poslovnu podršku, različite treninge i/ili mikrofinansiranje.

Dokazana tehnološka izvodljivost

Pokazana funkcionalnost i verifikovan određeni koncept dokumentom, eksperimentom ili razvijenim prvim prototipom.

Inkubacija

Startap inkubatori se fokusiraju na startap kompanije u ranoj fazi koje nemaju uspostavljen poslovni model. Oni pomažu u izgradnji startapa tako što razvijaju njegovu ideju u održiv proizvod i obično se nazivaju školom za startape.

Naučno-tehnološki park

Organizacija koja se bavi jačanjem inovativnog ekosistema kroz povezivanje različitih aktera – univerziteta, kompanija, institucija. Naučno-tehnološki parkovi pružaju poslovnu i infrastrukturnu podršku inovativnim kompanijama i na taj način podstiču njihov razvoj.

O PROJEKTU

Program Raising Starts kreiran je kroz projekat “Tehnopark Srbija 2 – Podsticanje izvoza kroz razvoj tehnoloških parkova” koji podržava Vlada Švajcarske (u ime Vlade Švajcarske, Državni sekretarijat za ekonomske poslove, SECO), a sprovodi Naučno-tehnološki park Beograd kroz mrežu naučno-tehnoloških parkova u Beogradu, Nišu i Čačku.

Projekat u fokus stavlja kreiranje podsticajnog okruženja koje će mladima omogućiti da steknu neophodno znanje i veštine da brže razviju inovativne proizvode i usluge i uđu na globalno tržište. U cilju jačanja konkurentnosti srpske privrede, povećanja izvoza i novih zapošljavanja, kroz projekat će tokom 4 godine biti podržano osnivanje i razvoj do 100 novih startap kompanija u Beogradu, Nišu i Čačku.