Raising Starts - Naučno-tehnološki park Beograd

Stvaramo okruženje koje podstiče startap osnivače da kreiraju inovativne proizvode i usluge!

Raising Starts je jednistveni pre-seed program podrške, koji ti već u najranijoj fazi razvoja inovacija, čak i ukoliko si još na nivou ideje, pomaže da je

sagledaš
potvrdiš
dalje razvijaš

*Program je kreiran kroz projekat "Tehnopark Srbija 2 - Podsticanje izvoza kroz razvoj tehnoloških parkova" koji podržava Vlada Švajcarske.

Raising Starts ti omogućuje da:

Imaš na koga da se osloniš

Lokalni i međunarodni mentori i eksperti iz različitih oblasti biće na raspolaganju timovima u skladu sa njihovim specifičnim potrebama.

Ostvariš ono što si zamislio

Finansiranje do 20.000 CHF omogućiće razvoj tvoje ideje.

Naučiš

Radionice i trening sesije zasnovane su na Lean Startup metodologiji, sa ciljem da naučiš oblasti kojima ne barataš, a neophodne su za uspeh tvog biznisa.

Računaš na ono što je tvoje

No equity! Smatramo da je važno da vratiš zajednici tek onda kada realizuješ svoju ideju.

Razvijaš

Pristup inovacionim laboratorijama pomoći će vama koji razvijate hardverska rešenja, kroz pristup 3D štampačima i skenerima, CNC mašinama, laserima i dr (dostupnu opremu možeš pogledati na sledećem linku).

Stvaraš mrežu

Kroz susrete sa drugim startap osnivačima i sagledavanje njihovih izazova, dostupnost investicionih fondova i promociju različitim kanalima.

3

regiona/područja

4

godine

do 100

startapa podržano

do 20000

chf, po startapu

Prođimo kroz program:

Faza 1

Tvoja ideja i tvoj tim prošli su fazu selekcije i želimo vam dobrodošlicu u Fazu 1. U njoj sa vama radimo na validaciji vaše ideje kroz niz radionica, treninga i mentorskih sesija, koristeći Lean Startup metodologiju.

Demo Day

PITCH-ujete vašu ideju pred žirijem! Ne brini, tvoj tim biće za to dobro pripremljen. Najbolje ocenjeni timovi prelaze u Fazu 2.

Faza 2

Vreme je za fino brušenje i poliranje – u ovoj fazi razvijate svoj proizvod/uslugu kroz dodatne radionice i treninge, rad „1 na 1“ sa međunarodnim i lokalnim mentorima iz različitih oblasti razvoja poslovanja i dobijate bespovratno finansijsku podršku do 20.000 CHF.

Tvoj globalni uspeh počinje u tvom regionu!

https://ntpark.rs/wp-content/uploads/2021/05/tag.svg

NTP Beograd

Grad Beograd, Centralna i Severna Srbija

https://ntpark.rs/wp-content/uploads/2021/05/tag.svg

NTP Niš

Južna i Istočna Srbija

https://ntpark.rs/wp-content/uploads/2021/05/tag.svg

NTP Čačak

Zapadna Srbija

Ko može da se prijavi?

DA ako:

SI STARTAP TIM

(najmanje 2 člana) koji ima jasno definisane uloge u razvoju biznis ideje ili

SI MIKRO PRIVREDNO DRUŠTVO

u većinskom srpskom vlasništvu, registrovano ne duže od dve godine na dan objavljivanja Poziva.

RAZVIJATE:

Inovativno i tehnološko rešenje, bilo da je hardver ili softver i dokazali ste njegovu tehnološku izvodljivost dokumentom, eksperimentom ili razvijenim prototipom

NE ako:

si podigao CHF 20,000+ iz različitih izvora (VC, pozajmice), javno ili privatno

je tvoj startap u većinskom vlasništvu matične kompanije

ste iz sledećih industrija:

– proizvodnja ili trgovina oružjem i municijom.
– proizvodnja ili trgovina alkoholnim pićima (izuzev piva i vina).
– proizvodnja ili trgovina duvanom.
– kockanje, kazina i ekvivalentna preduzeća.

*detaljna lista kriterijuma i industrija se nalazi u vodiču i javnom pozivu

Šta očekujemo od vas?

Posvećenost u razvoju vaše ideje.

Otvorenost za nova znanja, iskustva i pristupe, kao i za komunikaciju sa drugim učesnicima i organizatorima.

Proaktivan pristup radu tokom programa.

Zašto je pre-seed program važan za tebe?

Imaš odličnu ideju ili prvi prototip, vladaš detaljima koji je čine i svakim danom nalaziš argument više za njihovu neophodnost, ali slika je mnogo šira. Iskra inspiracije stvorila je nešto zanimljivo, ali daleko si od onoga što će tržište ili potencijalni investitor sa lakoćom razumeti i razmatrati. Tvoj tim i ti morate da ovladate osnovnim biznis znanjima, poput finansija, prodaje, promocije, pristupa kupcima i sl. Uz Raising Starts stičete neophodno ubrzanje i podršku, a mentori koji su bili “u tvojoj koži” i nebrojano puta imali iste dileme, posvetiće ti se tako da ni jedno pitanje neće ostati bez adekvatnog odgovora.

Mentori i eksperti

Dušica Lukač

Osnivač DL Capital Partners

Đuro Stojanović

CEO i koosnivač Uhura Solutions

Lisa Rose

Senior Manager Entrepreneurship For Development at Royal Academy of Engineering

Anthony Kypreos

Advisory Council Member & Venture Partner - UN Sustainable Development Goals

Podržani startapi

A priča ovde ne staje

Onim što je postignuto zadovoljni smo svi, ali tvoj startap svoj dalji put ne nastavlja sam.

Nakon programa postaješ:

Deo NTP zajednice

Kao deo zajednice, konačno možeš da razmenjuješ mišljenja, vizije i ideje sa onima koji poput tebe vide “daleko”. Oko tebe se otvara i svakodnevno širi, svet velikih mogućnosti.

Koja je vidljiva

Investitori ( VC fondovi, biznis anđeli i drugi) i potencijalni klijenti su sada oko tebe, a tvoj tim i ti ste obučeni, pripremljeni i spremni za pregovore i nove prilike. Strana tržišta su vam konačno dostupna, a lokalni i međunarodni događaji zabeleženi u vašem kalendaru.

I neprestano se širi

Povezani ste sa predstavnicima i osnivačima drugih startapa sa kojima pokrećete nove inicijative i zajednički rešavate izazove.

Uz podršku

NTP Beograd vam u svakom trenutku stoji na raspolaganju za usavršavanje, dalji razvoj biznisa, pristup savremenim inovacionim laboratorijama, povećanje vidljivosti kao i podršku u pristupu investicijama.

Najčešće postavljana pitanja

Program je namenjen startap timovima (najmanje 2 člana okupljena oko jedne inovativne ideje) i mikro privrednim društvima ne starijim od 2 godine do dana objavljivanja Javnog poziva, koji razvijaju inovativnu ideju i u ranoj fazi razvoja su.
Aplikaciona forma se ne mora popuniti u celosti, možete kreirati za početak samo profil (obavezna polja su obeležena *). Nakon kreiranog profila možete popuniti preostali deo prijave kroz našu platformu i konačno je poslati kada je spremna.
Svi podaci koji se dostavljaju prilikom podnošenja prijave će biti korišćeni u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, Zakonom o zaštiti poslovne tajne i u skladu sa obaveštenjem o obradi ličnih podataka dostupnim na zvaničnom sajtu NTP Beograd. Takođe, sva prava intelektualne svojine koja nastanu tokom trajanja Programa ostaju u isključivom vlasništvu startapa.
Timski video je obavezan deo prijave. Ne tražimo visoku produkciju videa - želimo samo da vidimo na čemu radite, šta vas motiviše za rad i koje vrednosti delite, kako vaš tim radi zajedno i po čemu ste posebni, budite kreativni.
Program vam pruža podršku da dođete do svog prvog prototipa. Prilikom prijavljivanja, potrebno je da imate dokazanu tehnološku izvodljivost putem dokazanog koncepta, izvedenog eksperimenta, naučnog rada i sl. To može biti u obliku skice proizvoda, ispisanih razrađenih karakteristika ili funkcionisanje procesa u okviru vaše aplikacije i sl.
Ukoliko je startap u većinskom vlasništvu (više od 50%) matičnog privrednog društva koje deluje kao matično privredno društvo ili kao kontrolno privredno društvo ne ispunjava uslove za učešće u Programu.
Razvoj startapa zahteva mnogo rada i posvećenosti. Naša preporuka je da odaberete jednu od te dve ideje i sa njom se prijavite.
Naravno. Štaviše, prethodno znanje i iskustvo u razvoju startapa će se smatrati kao prednost.
Program će podržati samo startap timove ili kompanije registrovane na teritoriji Republike Srbije koje su u većinski srpskom i većinski privatnom vlasništvu.
Program je otvoren za startape iz svih gradova na teritoriji Republike Srbije. Ukoliko trenutno nema otvorenog poziva u NTP Niš i NTP Čačak, odnosno, ukoliko je trenutno otvoren samo poziv za Program u NTP BG/ NTP Niš/NTP Čačak, startapi iz svih regiona Srbije se mogu prijaviti na otvoren poziv, s tim što je obavezno prisustvo na svim aktivnostima Programa.
Prihvatljive su prijave svih timova koji su prikupili finansiranje u ukupnom iznosu do 20,000 CHF.
Selekcija startapa se vrši na osnovu opštih uslova učešća i selekcionih kriterijuma. Startapi koji budu ispunili opšte kriterijume, u nastavku selekcije biće ocenjivani na osnovu liste kriterijuma koja je dostupna u Vodiču. (link) Svi timovi će biti selektovani na osnovu datih kriterijuma.
Dostavljene prijave ćemo ocenjivati najduže mesec dana nakon dana zatvaranja prijava. Kada se proces selekcije završi, svi prijavljeni će dobiti informacije o rezultatima selekcije putem maila.
Faza 1 traje okvirno mesec dana i u toku nje ćete steći znanja i veštine kroz najmanje 6 obuka i radionica, paralelno radeći na razvoju i izradi domaćih zadataka. U ovoj fazi naučićete kako da validirate svoju ideju koristeći Lean Startup metodologiju, kako da dokažete slobodu poslovanja u smislu intelektualne svojine, kako da znate da li vaša ideja ima tržišni potencijal i ko su vaši idealni kupci, kao i na koji način najbolje da pitch-ujete svoj startap.
Faza 2 traje okvirno 6 meseci. Tokom prva 2 meseca Faze 2 čekaje vas napredniji razvoj kroz intenzivne treninge i radionice, dok se tokom celokupnog perioda Faze 2 realizuju mentorske sesije (minimum dva puta mesečno) sa mentorom koji je dodeljen svakom startapu prema specifičnim potrebama njegovog razvoja. Bićete i deo startup2startup sesija u cilju razmene znanja i međusobne saradnje.
Tim je najbitniji deo razvoja! Pre odabira startapa za Fazu 2 proverava se da li su ključni članovi tima odgovorni za razvoj ideje ostali nepromenjeni. Ukoliko je tim izgubio ključne članove tima, neće imati uslov za učešće u Fazi 2.
Startapi koji su izabrani za Fazu 2, a koji su u Fazi 1 učestvovali kao timovi, u obavezi su da pre zaključenja Ugovora registruju društvo sa ograničenom odgovornošću. Dakle, pre ulaska u Fazu 2 je neophodno da registrujete privredno društvo, a ne prilikom samog prijavljivanja.

Rečnik pojmova

https://ntpark.rs/wp-content/uploads/2021/05/sijalica.svg
Inovacija

Tržišna primena novog ili značajno poboljšanog proizvoda, procesa ili usluge (uključuje značajna poboljšanja u tehničkim karakteristikama, komponentama i materijalima, ugrađenom softveru, korisničkoj orijentaciji ili drugim funkcionalnim karakteristikama) ili marketinške metode ili nove organizacione metode u poslovanju i radu organizacije.

https://ntpark.rs/wp-content/uploads/2021/05/Artboard-25.svg
Pre-seed finansiranje

Početna investicija potrebna za pokretanje poslovanja, najčešće se odnosi na ulaganje u ideju i nosi najveći rizik investiranja.

https://ntpark.rs/wp-content/uploads/2021/05/cou.svg
Akcelerator

Startap akceleratori su intezivni programi u trajanju od obično 3-6 meseci koji obuhvataju mentorstvo, poslovnu podršku, različite treninge i/ili mikrofinansiranje.

https://ntpark.rs/wp-content/uploads/2021/05/puzzle.svg
Dokazana tehnološka izvodljivost

Pokazana funkcionalnost i verifikovan određeni koncept dokumentom, eksperimentom ili razvijenim prvim prototipom.

https://ntpark.rs/wp-content/uploads/2021/05/conn.svg
Inkubacija

Startap inkubatori se fokusiraju na startap kompanije u ranoj fazi koje nemaju uspostavljen poslovni model. Oni pomažu u izgradnji startapa tako što razvijaju njegovu ideju u održiv proizvod i obično se nazivaju školom za startape.

https://ntpark.rs/wp-content/uploads/2021/05/something.svg
Naučno-tehnološki park

Organizacija koja se bavi jačanjem inovativnog ekosistema kroz povezivanje različitih aktera – univerziteta, kompanija, institucija. Naučno-tehnološki parkovi pružaju poslovnu i infrastrukturnu podršku inovativnim kompanijama i na taj način podstiču njihov razvoj.

O projektu:

Program Raising Starts kreiran je kroz projekat “Tehnopark Srbija 2 – Podsticanje izvoza kroz razvoj tehnoloških parkova” po Memorandumu o saradnji između Vlade Srbije i  Vlade Švajcarske (u ime Vlade Švajcarske, Državni sekretarijat za ekonomske poslove, SECO). Projekat sprovodi Naučno-tehnološki park Beograd u partnerstvu sa naučno-tehnološkim parkom Niš i Naučno-tehnološkim parkom Čačak.

Projekat u fokus stavlja kreiranje podsticajnog okruženja koje će mladima omogućiti da steknu neophodno znanje i veštine da brže razviju inovativne proizvode i usluge i uđu na globalno tržište. U cilju jačanja konkurentnosti srpske privrede, povećanja izvoza i novih zapošljavanja, kroz projekat će tokom 4 godine biti podržano osnivanje i razvoj do 100 novih startap kompanija u Beogradu, Nišu i Čačku.

Uz podršku

https://ntpark.rs/wp-content/uploads/2021/06/secoslg2020.svg