Start.up! Germany tour 2024 – Пријави се и отвори врата немачког тржишта - Naučno-tehnološki park Beograd

Start.up! Germany tour 2024 – Prijavi se i otvori vrata nemačkog tržišta

Pozivamo startape iz Srbije zainteresovane za pristup i širenje na nemačko tržište, da se prijave za Start.up! Germany tour 2024, međunarodno pitch takmičenje u okviru koga će startapi dobiti značajan uvid i smernice kako razvijati poslovanje u Nemačkoj. Najbolji među njima imaće priliku da se predstave i umreže sa potencijalnim nemačkim partnerima, otputuju na studijsko putovanje u Nemačku i učestvuju u Velikom finalu.

Start.up! Germany tour 2024 je inicijativa Nemačkih privredih komora iz Severne Rajne Vestfalije (IHK) i Nemačkih spoljnotrgovinskih komora (AHK) sa ciljem da podrže međunarodne startape u njihovoj ekspanziji poslovanja na nemačko tržište. Po prvi put omogućeno je i učešće startapa iz Srbije u ovom programu, kroz zajedničku saradnju Naučno-tehnološkog parka Beograd (NTP Beograd) i Nemačko-srpske privredne komore (AHK Serbien).

Iz čega se program sastoji?

Do 5 startapa iz Srbije biće izabrano za učešće u pre-programu tokom kojeg će proći niz edukativnih webinara na različite teme o pristupu nemačkom tržištu – od pravnih okvira, taksi i oblika za zasnivanje poslovanja u Nemačkoj, preko dostupnih akceleratora, smernica kako pitch-ovati pred nemačkim kompanijama/investitorima i razviti prodajnu strategiju.

Jedan od ovih startapa, koji po oceni stručne komisije najbolje odgovori na postavljene kriterijume, učestvovaće kao predstavnik Srbije na međunarodnom startap takmičenju, sastavljenom od pet regionalnih pitch takmičenja: Evropa, Afrika, MENA, Severna i Južna Amerika i Azija.

Najboljih 15 startapa iz svih regiona koji budu odabrani na međunarodnim pitch-evima dobiće priliku da se susretne i umreži sa predstavnicima nemačkih kompanija/korporacija, investitorima, akceleratorima i drugim startapima finalistima, kao i da otputuju u studijsku posetu Nemačkoj u aprilu 2024 . Za ove startape biće pokriveni putni troškovi do 1000 eura i imaće priliku da učestvuju u Velikom finalu.

Od 2017. godine, od kada se ova inicijativa sprovodi, u ovom međunarodnom startap takmičenju učestvovalo je više od 420 startapa iz preko 45 zemalja.

Više informacija i vremenski okvir aktivnosti za Start.up! Germany tour 2024 pogledajte OVDE.

Ko može da se prijavi?

Na poziv se mogu prijaviti startapi iz Srbije koji:

  • razvijaju inovativni proizvod sa skalabilnim poslovnim modelom i globalnim ambicijama (poželjno sa fokusom na nemačko/evropsko tržište),
  • u većinskom su srpskom vlasništvu i u većinskom vlasništvu osnivača (fizičkih lica),
  • imaju do 50 zaposlenih (mikro i mala preduzeća),
  • prošlo je manje od 10 godina od osnivanja društva sa ograničenom odgovornošću,
  • ostvaruju prihod od prodaje inovativnog proizvoda,
  • prikupili su najmanje 30.000 evra putem eksternog finansiranja (grant, BA ili VC) i
  • razvijaju se u jednoj od tri podržane oblasti u okviru Start.up! Germany tour 2024:
    – zelene tehnologije: vodonik i druga alternativna energetska rešenja, cirkularna ekonomija, tehnologije skladištenja zelene energije, optimizacija korišćenja energije pametne mreže, pametna poljoprivreda (AgTech), buduća rešenja za mobilnost i druga izvanredna rešenja u oblasti koja imaju pozitivan uticaj na životnu sredinu,
    – industrijska rešenja: rešenja za pametne fabrike, veštačka inteligencija, IoT, sajber bezbednost, data mining i data governance, industrijska logistika, digitalno upravljanje lancem snabdevanja i druga izvanredna rešenja u oblasti koja optimizuju industrijski sektor, i
    – life science: biotech, medtech, hemija, digital health i druga izvanredna rešenja u oblasti koja poboljšavaju zdravlje ljudi.

Kako se prijaviti?

Svi startapi zainteresovani za učešće mogu se prijaviti popunjavanjem aplikacione forme na LINKU, do 07. decembra u ponoć.

Prijava je na engleskom jeziku i sastoji se od kratkog upitnika i pitch-deck-a startapa (do 15 slajdova po definisanim kategorijama, link do pitch-a trebalo bi da bude dodat u prijavni obrazac).

Kriterijumi po kojima će se ocenjivati startapi su: iskustvo i stručnost tima, tržišna pozicija i poslovni model, prethodni rezultati i planovi (traction, investment readness, itd.), kvalitet pitch-a i značaj nemačkog tržišta za dalji razvoj startapa.
Startapi bi trebalo da budu pripremljeni za pitch uživo, na engleskom jeziku.

* Uslovi učešća na pozivu, kao i kriterijumi za odabir startapa, definisani su u skladu sa lokalnim uslovima, po smernicama AHK kao organizatora Start.up! Germany tour 2024

Zašto da se prijavite?

Da li ste znali da nemački investitori imaju tendenciju da investiraju samo ukoliko startap otvori kancelariju/predstavništvo u Nemačkoj?

Nemačka je jedno od najatraktivnijih i vodećih evropskih tržišta za startape iz Srbije, a i dalje je dosta specifičnosti i nepoznanica u vezi sa njim koje bi trebalo poznavati prilikom razvoja i širenja poslovanja.

Kroz program, startapi će steći važne uvide i znanja o načinima i mogućnostima za uspostavljanje i širenje biznisa na nemačkom tržištu, pristupu kompanijama i korporacijama, ključnim institucijama, akceleratorima i investitorima, kao i da se umreže sa drugim startapima koji učestvuju na međunarodnom pitch takmičenju.

*Naučno-tehnološki park Beograd kao jedan od lokalnih partnera na programu ne snosi odgovornost za izmene organizatora Start.up! Germany tour 2024 u realizaciji programa, timeline-u i sl.