Build2Lead - Naučno-tehnološki park Beograd

Build2Lead je scale-up program podrške Naučno-tehnološkog parka Beograd kreiran da osnaži menadžerske veštine inženjera u tehnološkim kompanijama i startapima, osposobljavajući ih za uspešno upravljanje ljudima i procesima usled brzog rasta i usložnjavanja poslovanja kompanije.

OTVORENE PRIJAVE ZA NOVI CIKLUS

Prijavi se

Prijave do 25. septembra

Kome je program namenjen?

  • osnivačima startapa/tehnoloških kompanija sa inženjerskim ili tehničkim background-om
  • inženjerima u startapima i tehnološkim kompanijama koji preuzimaju liderske pozicije u procesu brzog rasta i usložnjavanja internih procesa kompanije.

Zašto Build2Lead?

Program donosi jedinstveni pristup prilagođen potrebama inženjera koji stupaju na liderske role ili imaju potrebu da unaprede svoje menadžerske kapacitete. Kreiran je kroz razgovor sa brojnim osnivačima i inženjerima u kompanijama koje rapidno rastu, a kroz ekspertsku podršku i dugogodišnje iskustvo tima NTP Beograd u razvoju programa podrške za startape i tehnološke kompanije.

Program će pomoći polaznicima da:

Prijava i uslovi učešća

Na program se prijavljuju kompanije, a za učešće je potrebno da ispunjavaju sledeće uslove:

  • razvijaju inovativni proizvod (digitalni proizvod/softver, elektronski proizvod/hardver ili fizički proizvod), sa ambicijom da se šire na globalnom nivou,
  • u srpskom su vlasništvu, a najmanje 80% privrednog društva je u vlasništvu osnivača (fizičkih lica) osim u slučaju kada je zbirni udeo osnivača manji usled prethodnih investicionih rundi (fondovi i poslovni anđeli).
  • ostvaruju prihod od prodaje inovativnih proizvoda
* Kompanije pokrivaju deo troškova za učešće u programu po beneficiranoj ceni od 200 EUR, za do dva predstavnika koja mogu delegirati za aktuelni ciklus Build2Lead programa
**Kompanijama od čije registracije nije prošlo više od 10 godina i koje imaju između 10 i 50 zaposlenih biće pružena prednost u procesu selekcije.

Vremenski okvir i struktura programa

Program startuje 1. oktobra 2024. godine i organizovan je u 3 modula u ukupnom trajanju od 2 meseca, sa oko 4 radna sata nedeljno.

Individualno profilisanje polaznika, kao i grupne radionice realizuju se u saradnji sa Adizes SEE institutom, regionalnim liderom u reorganizaciji kompanija i primeni projekata unapređenja poslovanja i razvoja kapaciteta menadžera i zaposlenih. Radionice se organizuju uživo u prostorijama Naučno – tehnološkog parka Beograd (Veljka Dugoševića 54).

Poziv za prijave na Build2Lead program otvoren je do srede 25. septembra u ponoć.

MODUL 1

PAEI METODOLOGIJA

Na samom početku programa, učesnici će se upoznati sa PAEI metodologijom, kroz koju će testirati i analizirati svoje dominantne menadžerske stilove. Ovaj modul neće samo pružiti uvid u lične profile, već će im omogućiti da usvoje napredne tehnike za delegiranje, komunikaciju i saradnju s različitim PAEI profilima unutar svojih timova. Na taj način, učesnici će osnažiti svoje liderske sposobnosti i unaprediti timsku efikasnost, prilagođavajući stil vođenja specifičnim potrebama i dinamikama svojih timova.

MODUL 2

PEOPLE MANAGEMENT

Ovaj segment pruža sveobuhvatno razumevanje ključnih oblasti upravljanja ljudima, sa fokusom na praktičan pristup. Učesnici će sagledati celokupan spektar people managementa, uključujući organizacioni razvoj, selekciju, razvoj kompetencija, upravljanje talentima, i korišćenje analitike u donošenju odluka. Naučiće da identifikuju i prioritizuju ključne procese u timovima i postave jasne zahteve i ciljeve. Kroz mentorski i individualni rad u malim grupama, sadržaj se prilagođava specifičnim potrebama i nivou znanja učesnika.

MODUL 3

MASTERCLASS

Savremeni tehnološki lideri postaju strateški “agenti promena” koji oblikuju i pokreću ambicije celih kompanija. U okviru MasterClass dela polaznici će se povezati sa iskusnim menadžerima, koji takođe imaju inženjerski background, a podeliće svoja iskustva u profesionalnom i razvoju menadžerskih kapaciteta, kao i dileme u vezi sa razvojem organizacije, napretkom poslovanja i biznis modela, upravljanja stresom, izgradnjom interne kulture, pripremom kompanije za prodaju i sl.

Predavači

Miloš Perović

partner i COO @New Startegy

Anja Radojičić Vučićević

Edukator

Niko Slavnić

Osnivač IQbatora, Shareholder @HTEC, investitor

Dušan Novaković

CTO @ TheLocal Europe

Milan Gospić

Country Manager @Microsoft

Elena Antonovska

Edukator @Adizes SEE institut

Duško Ilić

Edukator @Adizes SEE institut

Ivan Marković

Osnivač @Popcorns & @iManage

https://ntpark.rs/wp-content/uploads/2024/08/lego.png

Kriterijumi i proces izbora

Do 15 kompanija biće odabrano i pozvano da učestvuje u programu. Kriterijumi na osnovu kojih će se birati kompanije su:

  • Iskustvo i stručnost tima i potreba za ovakvim programom kandidovanih/prijavljenih predstavnika
  • Tržišna pozicija i poslovni model (scalability potential)
  • Prethodni rezultati i planovi (traction, investment readiness, itd.)

Obaveze učesnika

  • Posvećenost učesnika na programu
  • Obavezno prisustvo aktivnostima planiranim tokom programa
  • Proaktivan pristup na radionicama i sesijama
  • Plaćanje dela troškova za učešće u programu po beneficiranoj ceni od 200e po kompaniji (za do 2 učesnika u programu)
  • Ulazak u puno ili virtuelno članstvo NTP Beograd

Polaznici prethodnog ciklusa dolaze iz kompanija:

Naučno-tehnološki park Beograd sprovodi Build2Lead program u okviru scale-up usluga podrške startapima i tehnološkim kompanijama, uz finansijsku podršku EBRD kroz Star Venture program na Zapadnom Balkanu (Star Venture program vodi EBRD, a zajedno ga finansira Luksemburg kroz EBRD Small Business Impact Fund i EU – Fond za razvoj preduzeća i inovacije na zapadnom Balkanu, EDIF) i kroz aktivnosti čija je realizacija podržana i u okviru projekta “Tehnopark Srbija 2 – Podsticanje izvoza kroz razvoj tehnoloških parkova”, uz podršku Vlade Švajcarske.

Uz podršku