sren Pon - Pet 09:00 - 17:00 office@ntpark.rs 011/3370-951

Digitalna pismenost za digitalnu bezbednost

V.D. direktora Naučno-tehnološkog parka Beograd Gordana Danilović Grković pozdravila je učesnike panela koji je danas održan u NTP-u a koji je organizovalo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija povodom obeležavanja „Dana bezbednog interneta“. Ona je, predstavljajući dosadašnje rezultate rada NTP-a, navela da je rad sa decom na informatičkom opismenjavanju jedan od najbitnijih preduslova za njihovu bezbednost u tehnološkom smislu.
Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, saopštila je da je digitalno opismenjavanje dece i mladih uslov za pravilno, efikasno i bezbedno korišćenje novih tehnologija.
Na konferenciji povodom Dana bezbednog interneta u Naučno tehnološkom parku Beograd, Matić je čestitala nagrađenim nastavnicima na konkursu „Digitalni čas“, kojima su ovom prilikom svečano uručene diplome.
Specijalni gost konferencije, predstavnik Unicefa Srbija Mišel Sen-Lo rekao je da je jasno da su deca u centru digitalne politike Srbije i da je potrebno da propisi i mehanizmi za bezbednost dece na internetu budu potpuno operacionalizovani, naročito kada se radi o čuvanju privatnosti i identiteta dece onlajn.
Ovom prilikom održane su i dve panel diskusije: „Digitalna pismenost za digitalnu bezbednost“ i „Institucionalni i civilni odgovor na ugrožavanje bezbednosti dece na internetu“, u kojima su učestvovali predstavnici obrazovnog i zdravstvenog sektora, Ministarstva unutrašnjih poslova, nevladinih organizacija „Save the Children“ i Unicef, predstavnici Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu, kao i Igor Jurić, osnivač Fondacije Tijana Jurić.
Međunarodni Dan bezbednog interneta danas se obeležava u preko 130 zemalja širom sveta, sa porukom „Kreiraj, poveži, podeli poštovanja: Bolji internet počinje sa tobom“.