sren Pon - Pet 09:00 - 17:00 office@ntpark.rs 011/3370-951

Дигитална писменост за дигиталну безбедност

В.Д. директора Научно-технолошког парка Београд Гордана Даниловић Грковић поздравила је учеснике панела који је данас одржан у НТП-у а који је организовало Министарство трговине, туризма и телекомуникација поводом обележавања „Дана безбедног интернета“. Она је, представљајући досадашње резултате рада НТП-а, навела да је рад са децом на информатичком описмењавању један од најбитнијих предуслова за њихову безбедност у технолошком смислу.
Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, саопштила је да је дигитално описмењавање деце и младих услов за правилно, ефикасно и безбедно коришћење нових технологија.
На конференцији поводом Дана безбедног интернета у Научно технолошком парку Београд, Матић је честитала награђеним наставницима на конкурсу „Дигитални час“, којима су овом приликом свечано уручене дипломе.
Специјални гост конференције, представник Уницефа Србија Мишел Сен-Ло рекао је да је јасно да су деца у центру дигиталне политике Србије и да је потребно да прописи и механизми за безбедност деце на интернету буду потпуно операционализовани, нарочито када се ради о чувању приватности и идентитета деце онлајн.
Овом приликом одржане су и две панел дискусије: „Дигитална писменост за дигиталну безбедност“ и „Институционални и цивилни одговор на угрожавање безбедности деце на интернету“, у којима су учествовали представници образовног и здравственог сектора, Министарства унутрашњих послова, невладиних организација „Save the Children“ и Уницеф, представници Националног контакт центра за безбедност деце на интернету, као и Игор Јурић, оснивач Фондације Тијана Јурић.
Међународни Дан безбедног интернета данас се обележава у преко 130 земаља широм света, са поруком „Креирај, повежи, подели поштовања: Бољи интернет почиње са тобом“.