Одржан „RIS3 Serbia event“ у Научно-технолошком парку Београд - Naučno-tehnološki park Beograd

Održan „RIS3 Serbia event“ u Naučno-tehnološkom parku Beograd

Održan RIS3 Srbija event u Naučno-tehnološkom parku Beograd 3

Dana 2. oktobra 2018. godine u Naučno-tehnološkom parku Beograd održan je „RIS3 Serbia event“. Ovaj događaj organizovalo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uz podršku Republičkog sekretarijata za javne politike, Ministarstva privrede, Privredne komore Srbije, Naučno- tehnološkog parka Beograd i Zajedničkog istraživačkog centra Evropske komisije (Joint Research Center of European Commission). Događaju su prisustvovali visoki predstavnici Vlade Republike Srbije, Evropske komisije, poslovne i akademske zajednice.

Istaknuto je da je Strategija istraživanja i inovacija za pametne specijalizacije (RIS3) pristup koji kombinuje industrijske, obrazovne i inovacione politike kako bi zemlje ili regioni identifikovali i izabrali ograničen broj prioritetnih oblasti za investiranje zasnovano na znanju, sa fokusom na sopstvene snage i komparativne prednosti. Predstavljen je tok procesa, kao i prvi rezultati kvantitativne i kvalitativne analize sprovedene u cilju izrade Strategije pametne specijalizacije Republike Srbije.

Svi prisutni su se složili da je od izuzetnog značaja, kako u toku izrade, tako i kasnije u implementaciji ove strategije, uspostavljanje bolje saradnje između nauke i privrede, kako bi se prepoznale oblasti gde Republika Srbija ima kritičnu masu znanja, kapaciteta i kompetencija i u kojima postoji inovacioni potencijal za pozicioniranje na globalnim tržištima.

Ovom prilikom najavljen je i niz radionica koje će se održati u narednom periodu,  kako bi se razvijao javno-privatni dijalog koji će doprineti kvalitetu budućih mera javne politike.