Отворена конференција Reinventing the world-the power of Industry 4.0 - Naučno-tehnološki park Beograd

Otvorena konferencija Reinventing the world-the power of Industry 4.0

1

U Naučno-tehnološkom parku Beograd danas je otvorena međunarodna konferencija Reinventing the world-the power of Industry 4.0. Tokom naredna dva dana, više od 15 vrhunskih svetskih predavača i preduzetnika predstaviće najnovija tehnološka dostignuća i trendove u oblasti blokčejna, Interneta stvari, robotike, sajber bezbednosti i sistema obrazovanja u Četvrtoj industrijskoj revoluciji.

Konferenciju Reinventing the world-the power of Industry 4.0, Naučno-tehnološki park organizuje uz podršku Vlade Švajcarske Konfederacije, kroz projekat „Naučno-tehnološki park Beograd – novi izvozni instrument Srbije“.

Gordana Danilović Grković, v.d. direktorka NTP Beograd, poželela je na otvaranju konferencije dobrodošlicu učesnicima, podsetivši da NTP Beograd tri godine nakon osnivanja ima 65 kompanija i više od 600 inženjera u kompleksu.

Ambasador Švajcarske u Srbiji, NJ.E. Philippe Guex, naglasio je da inovativno okruženje Naučno-tehnološkog parka Beograd predstavlja pravu lokaciju za organizaciju konferencije Reinventing the world-the power of Industry 4.0, koja će pružiti odličnu osnovu za dalji razvoj i promociju Industrije 4.0 i inovacija uopšte u Srbiji.

– Inovacije su uvek bile jedan od ključnih faktora uspeha švajcarske ekonomije i kroz ovu konferenciju Švajcarska nastoji da promoviše Industriju 4.0 i inovacije među privatnim sektorom u Srbiji. Industrija 4.0 predstavlja aktuelni trend koji odlikuje spajanje tehnologija, brisanje granica između fizičkih, digitalnih i bioloških sfera. Ovaj trend donosi puno prilika, ali i izazova i otvorenih pitanja. Reč je o promenama u razvoju koje se tiču svih nas, zbog čega moramo biti otvoreni, znatiželjni i inovativni kako bismo ih okrenuli u svoju korist. Tokom dva dana konferencije bićemo u prilici da naučimo više o dolazećim tehnološkim trendovima i kako da ih implementiramo u poslovanje i svakodnevni život. Švajcarska ostaje partner Srbije na daljem razvoju inovativnosti, a tražimo takođe, i mogućnosti da model razvoja Tehnološkog parka u Beogradu proširimo i na druge regione u Srbiji.

Gostima je dobrodošlicu poželeo i Saša Lazović, pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, koji je istakao da NTP Beograd raste veoma brzo što je dokaz potencijala nauke. Kako je istakao, Industrija 4.0 podrazumeva brojne oblasti i aktivnosti – kako radimo, kako se razvijamo i kako učimo. One su važne za proizvodnju i izradu dobara, a omogućavaju i da se suočimo sa izazovima i složenim problemima. Gostima su se obratili i Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade RS, kao i Dragomir Petronijević, član gradskog veća grada Beograda.

Posebnu pažnju učesnika prvog dana konferencije privuklo je predavanje „oca“ softverskog inženjerstva, Ivar Jacobson-a i njegova prezentacija „50 years of Software Engineering, now what?“. Kako industrija, vlada i startapi mogu da sarađuju kako bi u potpunosti uhvatili potencijal blokčejn inovacija govorila je Katherine Foster, predočivši aspekte uspešnog pristupa, inicijativa i pilot programa koje je razvila njena organizacija BLOC (Blockchain Labs for Open Collaboration). Na konferenciji u NTP Beograd govore i Harry Cheung, osnivač i predsednik BVL (Hong Kong), Martina Ferracane, jedna od 30 inovatora ispod 30 godina na Forbsovoj listi,  Alexander Bruner, Crypto Nation Switzerland (CH), Mirko Ross, osnivač i direktor kompanije Digital Worx.

Prvi dan konferencije zatvoriće panel Reinventing the world – Journey to the future of tech, dok je drugi dan rezervisan za radionice.