Отворена конференција Reinventing the world-the power of Industry 4.0 - Naučno-tehnološki park Beograd

Отворена конференција Reinventing the world-the power of Industry 4.0

1

У Научно-технолошком парку Београд данас је отворена међународна конференција Reinventing the world-the power of Industry 4.0. Током наредна два дана, више од 15 врхунских светских предавача и предузетника представиће најновија технолошка достигнућа и трендове у области блокчејна, Интернета ствари, роботике, сајбер безбедности и система образовања у Четвртој индустријској револуцији.

Kонференцију Reinventing the world-the power of Industry 4.0, Научно-технолошки парк организује уз подршку Владе Швајцарске Kонфедерације, кроз пројекат “Научно-технолошки парк Београд – нови извозни инструмент Србије”.

Гордана Даниловић Грковић, в.д. директорка НТП Београд, пожелела је на отварању конференције добродошлицу учесницима, подсетивши да НТП Београд три године након оснивања има 65 компанија и више од 600 инжењера у комплексу.

Амбасадор Швајцарске у Србији, Њ.Е. Philippe Guex, нагласио је да иновативно окружење Научно-технолошког парка Београд представља праву локацију за организацију конференције Reinventing the world-the power of Industry 4.0, која ће пружити одличну основу за даљи развој и промоцију Индустрије 4.0 и иновација уопште у Србији.

– Иновације су увек биле један од кључних фактора успеха швајцарске економије и кроз ову конференцију Швајцарска настоји да промовише Индустрију 4.0 и иновације међу приватним сектором у Србији. Индустрија 4.0 представља актуелни тренд који одликује спајање технологија, брисање граница између физичких, дигиталних и биолошких сфера. Овај тренд доноси пуно прилика, али и изазова и отворених питања. Реч је о променама у развоју које се тичу свих нас, због чега морамо бити отворени, знатижељни и иновативни како бисмо их окренули у своју корист. Током два дана конференције бићемо у прилици да научимо више о долазећим технолошким трендовима и како да их имплементирамо у пословање и свакодневни живот. Швајцарска остаје партнер Србије на даљем развоју иновативности, а тражимо такође, и могућности да модел развоја Технолошког парка у Београду проширимо и на друге регионе у Србији.

Гостима је добродошлицу пожелео и Саша Лазовић, помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја, који је истакао да НТП Београд расте веома брзо што је доказ потенцијала науке. Kако је истакао, Индустрија 4.0 подразумева бројне области и активности – како радимо, како се развијамо и како учимо. Оне су важне за производњу и израду добара, а омогућавају и да се суочимо са изазовима и сложеним проблемима. Гостима су се обратили и Михаило Јовановић, директор Kанцеларије за информационе технологије и електронску управу Владе РС, као и Драгомир Петронијевић, члан градског већа града Београда.

Посебну пажњу учесника првог дана конференције привукло је предавање “оца” софтверског инжењерства, Ivar Jacobson-a и његова презентација “50 years of Software Engineering, now what?”. Kако индустрија, влада и стартапи могу да сарађују како би у потпуности ухватили потенцијал блокчејн иновација говорила је Katherine Foster, предочивши аспекте успешног приступа, иницијатива и пилот програма које је развила њена организација BLOC (Blockchain Labs for Open Collaboration). На конференцији u НТП Београд говоре и Harry Cheung, оснивач и председник BVL (Хонг Kонг), Martina Ferracane, једна од 30 иноватора испод 30 година на Форбсовој листи,  Alexander Bruner, Crypto Nation Switzerland (CH), Mirko Ross, оснивач и директор компаније Digital Worx.

Први дан конференције затвориће панел Reinventing the world – Journey to the future of tech, док је други дан резервисан за радионице.