sr Pon - Pet 09:00 - 17:00 office@ntpark.rs 011/3370-951

Regionalna konferencija „Preduzetništvo i digitalna pismenost mladih Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine”

U Beogradu je danas održana regionalna konferencija „Preduzetništvo i digitalna pismenost mladih Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine” koja je okupila mlade, eksperte iz oblasti digitalne pismenosti, predstavnike resornih ministarstava Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, državnih institucija i obrazovnih ustanova iz država učesnica, kao i predstavnike medija, biznisa i nevladinog sektora.

Kroz tri panel diskusije sagledano je trenutno stanje, mogućnosti, primeri dobre prakse za unapređenje poslovnog ambijenta i digitalne pismenosti kod mladih u državama učesnicama. Jedan od govornika na panelu o izazovima i rizicima koji se javljaju u preduzetništvu i digitalnoj pismenosti bila je i Gordana Danilović Grković, v.d. direktora Naučno-tehnološkog parka Beograd.

– Kada govorimo o preduzetništvu mladih u regionu svedoci smo jednog velikog paradoksa, a to je da imamo ogroman potencijal u mladim ljudima na fakultetima sa jedne, i relativno mali broj startap kompanija sa druge strane. Praktično, ceo region je posle 2.000-te godine, kada je bilo puno donatorskih projekata, propustio priliku da razvije veći broj organizacija za podršku, kao što su biznis inkubatori, biznis inovacioni centri i tehnološki parkovi, a koje bi pospešile osnivanje i razvoj znatno većeg broja startap kompanija. Mreža ovakvih organizacija nam je neophodna kako bismo ovde imali startap bum – rekla je Danilović Grković.

Organizator konferencije je nevladina organizacija Centar za tranziciju i ljudska prava Spektar, a pokrovitelj Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije.