Пријем победника светског првенства у роботици у НТП Београд - Naučno-tehnološki park Beograd

Prijem pobednika svetskog prvenstva u robotici u NTP Beograd

Član Gradskog veća Beograda Dragomir Petronijević i direktor kompanije Festo Srbija Ivan Zekavica ugostili su danas u prostorijama ove kompanije u Naučno-tehnološkom parku Beograd, učenike srednje škole Politehnika – škola za nove tehnologije, pobednike svetskog prvenstva u edukativnoj robotici u Šangaju.

Na takmičenju je učestvovalo više od 150.000 učesnika iz 50 zemalja sveta i ovo je drugi put da Srbija ima predstavnike na ovom prestižnom takmičenju u Kini.

Petronijević i Zekavica su čestitali učenicima Nikoli Starčeviću, Mašanu Vučiniću i Mihailu Markoviću, istakavši da su ovakvi događaji veoma važni za budućnost srpske robotike.

Petronijević je najavio da će se u narednom periodu razgovarati sa stručnim školama i razmotriti šta im je od alata i instrumenata potrebno i na koji način Grad Beograd može da pomogne i unapredi radionice, izgradi i opremi centar za obuku koji bi pre svega koristio učenicima tehničkih škola.

Ivan Zekavica je podsetio na kapacitet i talenat učenika u Srbiji, ističući da su obučeni i školovani ljudi ti koji obezbeđuju napredak, i da je potrebno da svi zajedno radimo kako bismo mlade zadržali da ostanu u zemlji. On je pozvao učenike da im se obrate za svaku pomoć koja im je potrebna u razvoju ideja, dostupnosti opreme i sl.

Skupu u NTP Beograd, prisustvovao je i direktor srednje škole Politehnika – škola za nove tehnologije, Dušan Milovanović, kao i mentori učenika Jovan Miletić i Jelena Stojanović.

Dva od tri učenika Politehničke škole koji su pobedili u Šangaju inače, bili su i deo tima Politehničke škole koji je početkom januara 2017. godine pobedio na turniru u robotici „First Lego liga“, održanom u NTP Beograd.