sr Pon - Pet 09:00 - 17:00 office@ntpark.rs 011/3370-951

Prvo lokalno ImagineIF! finale u Srbiji 7. marta u NTP Beograd

Prvo lokalno ImagineIF! finale u Srbiji, u okviru takmičenja za startape iz zdravstvenog sektora biće održano 7. marta sa početkom u 10h u Naučno-tehnološkom parku Beograd.

Finalisti su u prethodnih mesec dana radili sa više od 40 mentora, a svoje ideje njih 10 predstaviće na pitch-u u završnici programa. Najbolji među njima dobiće 2.000 EUR finansiranja, mogućnost da učestvuje na globalnom ImagineIF! takmičenju na Univerzitetu u Kembridžu, gde može osvojiti još 10.000 dolara finansiranja, kao i šestomesečno korišćenje laboratorijskog prostora u jednoj od globalnih prestonica ImagineIF! takmičenja, uključujući Beograd.

ImagineIF! akceleratorski program sprovodi se peti put zaredom, a u Srbiji ga Innovation Forum Cambridge prvi put organizuje u saradnji sa Naučno-tehnološkim parkom Beograd (platinasti partner) i Health Tech Lab (srebrni partner).

Završni događaj u Beogradu okupiće učesnike, mentore, i stručnjake iz oblasti zdravstva i industrije, a kratka predavanja održaće  Jason Mellad, CEO and Co-Founder at Start Codon Cambridge, Miodrag Stojković, svetski priznat naučnik i osnivač specijalne bolnice za lečenje steriliteta “Spebo” i Gordana Matić, sa Instituta za biološka istraživanja Siniša Stanković. Skupu će prisustvovati i ambasador Velike Britanije u Srbiji, NJ.E. Denis Kefe i pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije, Saša Lazović.

Finalisti prvog lokalnog ImagineIF! takmičenja u Srbiji su:

IMGGE

IMGGE tim razvio je prirodni probiotik “Diapet” na bazi prirodnog mlečnog izolata Lactobacillus paraplantarum BGCG11 sa dokazanim zdravstvenim efektom na dijabetes kućnih ljubimaca. Dijabetes kućnih ljubimaca naime, zahteva doživotnu negu, koja podrazumeva specijalnu dijetu i insulin, a minimalna izmena u dijeti utiče na terapeutski odgovor na insulin. Insulinska terapija  često izaziva i neželjene reakcije na lek. Redovnim konzumiranjem ovog probiotika opada potreba za dodatkom insulina, prevazilazi se stres od aplikacije insulinske injekcije, problem neadekvatnog doziranja dodatnog insulina i smanjuje rizik od oscilacija koncentracije šećera u krvi, koja može biti opasna po život. Planirano je da probiotik bude proizveden u dva oblika: kao fermentirano piće i u čvrstom obliku koji se može mešati sa hranom ljubimaca, bez potrebe za promenom režima ishrane.

Easy Tech

Easy Tech razvija pametnu rukavicu za slepe i slabovide osobe, koja funkcioniše po principu navođenja sličnom belom štapu, menja ga i dopunjuje, sa namerom da pomogne slepima i slabovidima da se lakše snalaze i olakša im svakodnevne aktivnosti. Pomoću primenjene tehnologije, rukavica na osnovu trenutnog izraza lica tumači emocije i procenjuje njihov intenzitet, a korisnik u kombinaciji sa onim što čuje dobija potpuniju informaciju iz realnog sveta.  Rukavica ima više od 10 funkcija a između ostalog može pomoći slepim ljudima u boljoj orijentaciji u prostoru oko njih, identifikaciji intenziteta svetla, tačnom detektovanju boja…

Educated

Tim Educated teži da stvori potpuno nov i originalan hardver/softver, te mobilni sistem za upotrebu tokom terapija kod poremaćaja govora i sluha, kao i u senzornim sobama, razvojem novih alata i integrisanjem postojecćih dokazanih metoda. Tim je sastavljen od logopeda, psihologa, audio inženjera koji su do sada razvili tri prototipa, instalirana u specijalni odsek za poremecćaje sluha i govora – “Dečja kucća” u KBC Zvezdara, a sa namerom dodatno kreiraju modularnu softversku platformu sa metodama, koje su terapeuti SLP-a navikli da koriste, uz dodavanje novih originalnih, korisnih alata, jednostavnih za upotrebu, zabavnih i međusobno povezanih. Baziraće se na komercijalnom PC računaru sa mogućnošću da se poveže i kontroliše ostale uređaje.  Softver će biti sposoban za audio snimanje i arhiviranje, obradu zvuka u realnom vremenu, vizualizaciju audio frekvencija i kontrolu drugih uređaja prema glasu pacijenata, dok će hardverski uređaj biti jednostavan za rukovanje, praktičan i visoko prilagodljiv potrebama klijenata.

HerbElixa

Tim HerbElixa razvio je inovativnu formulaciju koja je dokazano veoma efikasana u eradikaciji Helicobacter pilori (H. pilori) kod životinja, patogenoj bakteriji koja nastanjuje ljudski želudac gde može izazvati mnoge gastrointestinalne poremecćaje. Formulacija predstavlja jedinstvenu kombinaciju eteričnih ulja, dobijenih iz aromatičnih biljaka koje se uzgajaju u Srbiji. H. pilori je prepoznat kao glavni uzročnik hroničnog gastritisa tipa B, želudačane i duodenalne ulceracije, kao i karcinoma želuca, a trenutno dostupne terapije zasnovane na antibioticima imaju brojne nedostatke, uključujucći povećanje prevalencije sojeva rezistentnih na antibiotike i brojne nuspojave, pa postoji hitna potreba za novim terapeutskim agensima protiv infekcija H. pilori.

eHat

eHat tim razvija prenosivi EEG uređaj za monitoring osoba obolelih od epilespije koji svakodnevno prati i beleži ponašanje pacijenata, sa ciljem prikupljanja podataka kakva do sada nismo imali. Imajući u vidu da se do prave kombinacije medikamenata dolazi nakon čestih promena terapije i brojnih odlazaka kod lekara, uređaj bi umonogome olakšao praćenje rekacije pacijenta na terapiju. Prikupljeni podaci bi bili dostupni lekaru u realnom vremenu. Lekar kroz aplikaciju dalje, šalje povratne informacije koje se potom zajedno skladište na server, gde se uz primenu veštačke inteligencije mogu pronaći obrasci i poslati upozorenja pacijentu ako se stanje pogorša. Ovi podaci mogu imati potencijal da pripreme i upozore pacijenta na epileptični napad, kao i da informišu odgovornu lekarsku ustanovu o napadu pacijenta i pošalju pomoć.

Smart Research

Smart Research razvija mašinu sa ciljem da automatizuje eksperimente i testove u okviru različitih laboratorijskih procesa. Uz pomoć njihovog SmartBlot uređaja, naime, ceo proces tretiranja western blot membrana postaje automatizovan, a procene razvojnog tima su da se njegovim korišćenjem može uštedeti oko dva sata laboratorijskog rada uz iste ili bolje rezultate od onih koji su dobijeni ručnim tretiranjem. Iz dijagnostičke perspektive, western blot se koristi kao zlatni standard za mnoge dijagnostičke testove, uključujucći HIV, lajmsku bolest, autoimune bolesti i HTLV, a u odnosu na slična rešenja na tržištu, Smart Research je razvio prvi ekonomski održiv uređaj koji koristi 5 puta manje hemikalija.

AsthmaPal

AsthmaPal je mobilna aplikacija namenjena pacijentima sa dijagnostikovanom astmom, koja predviđa napade na osnovu “okidača” i uslova sredine koji utiču na astmu kao bolest. Na osnovu istraživanja koje su sproveli, ovaj tim je pronašao 13 glavnih “okidača” astme i osnove njihove interakcije, okupivši ih u modernom AI algoritmu koji može brzo učiti na osnovu stanja astme korisnika i njihove osetljivosti na okidače. Korisnik je zahvaljujući tome u stanju da predvidi verovatnocću i ozbiljnost dolaznog napada astme, zajedno sa trenutnim nivoom polena, prognozom prašine i vlage. Aplikacija je personalizovana i prilagođava se svakom pojedinačnom korisniku, a fokusira se na prevenciju, obeshrabrujucći astmatičare da preventivno koriste previše lekova kako bi zaustavili napade.

ECG for Everybody

ECG for Everybody je platforma za višestruko snimanje biomedicinskih signala, prikupljanje podataka i analizu kako bi se procenilo ukupno zdravstveno stanje srca, nivo stresa i kondicije. Između ostalog, putem ove platfrome može se pratiti zdravstveno stanje na osnovu koga se pružaju personalizovani saveti za poboljšanje primenom veštačke inteligencije i mašinskog učenja, uz prikupljanje znanja i iskustva različitih stručnjaka kroz crowdsourcing mehanizam. Rešenje omogućava korisniku da putem pametnog telefona prati parametere poput cirkulacije krvi i krvnog pritiska. Aplikacija zatim rezultate pojedinca upoređuje sa drugim podudarnim korisnicima i daje predloge aktivnosti za poboljšanje stanja i praćenje napretka.  Ideja se takođe, zasniva i na umrežavanju da strčnjacima iz oblasti medicine, sporta, fitnesa,  preko Crowdsourcing platforme, http://www.ecg4everybody.com/crowdsourcing/. Platforma do sada ima 200k + prikupljenih zapisa, 3k + obrađenih poruka sa mnoštvom resursa i 6k + aktivnih korisnika.

Safe Cath

SafeCath tim osmislio je inovativni kateter, prvenstveno namenjen za urinarni trakt, ali se može koristiti i u drugim hirurškim i nehirurškim metodama. Kao urinarni, ovaj minimalno invazivni kateter može se koristiti kao unutrašnji ili intermitentni sa transuretralnim ili suprapubičnim pristupom. Minimalno invazivni kateter ima novo tehničko rešenje koje formira hermetički opremljen prostor sa jednostavnim principom postavljanja i uklanjanja, ima prepoznatljiv dizaj koji sprečava uvijanje tubularne membrane i obezbeđuje siguran protok urina kroz kateter. Na taj način može sprečiti i kontaminaciju katetera i uvođenje bakterija u sterilne delove urinarnog trakta. Ceo postupak može biti i manje bolan za pacijenta, što sveukupno može smanjiti i eventualne komplikacije po pacijenta (uretritis, cistitis, oštecćenje uretre, infekcije i sl).

AsclepiusTech

AsclepiusTech razvija multi-dijagnostički uređaj koji bi omogucćio bolju medicinsku dijagnostiku u udaljenim područjima, zemljama pogođenim siromaštvom ili vojnim sukobima. Instrument, baziran na silicijum nano iglama, bio bi jednostavan za upotrebu tako da bi mogao da ga koristi bilo ko, čak i deca, a uz pomoć bežične tehnologije i tehničkog rešenja, najbliža služba hitne pomocći mogla bi da dobije preliminarne informacije o odgovarajućim parametrima biomarkera koji bi određivali i reakciju lekara. Primenjena metoda bila bi neinvazivna, bezbolna i higijenska.