sr Pon - Pet 09:00 - 17:00 office@ntpark.rs 011/3370-951

Za nauku i inovacije 2,5 mil EUR – Obeležen završetak „Projekta podrške istraživanju, inovacijama i transferu tehnologije u Srbiji”

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Fond za inovacionu delatnost, Delegacija Evropske unije u Srbiji i Svetska banka obeležili su danas završetak „Projekta podrške istraživanju, inovacijama i transferu tehnologije u Srbiji“, koji je finansiran sa 2,5 miliona evra iz Pretpristupnih fondova Evropske unije (IPA) za 2013. godinu, a realizovan u saradnji sa Svetskom bankom.

Na svečanosti koju je organizovao Fond za inovacionu delatnost u Naučno-tehnološkom parku Beograd prisutnima su se obratili: Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Stiven Ndegva, šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji, Sem Fabrici, ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji i Ivan Rakonjac, direktor Fonda za inovacionu delatnost.

Ključni rezultati projekta

Program transfera tehnologije podržao je 19 projekata naučno-istraživačkih institucija u iznosu od 360.000 evra, među kojima su tri pronašla patnera u privredi i sklopila licencni ugovor za plasman proizvoda na tržište. Nakon svoje pilot faze postaje stalni program Fonda, a poziv je kontinuirano otvoren tokom cele godine.

Razvijeno je 11 usluga, a među njima najznačajnija su inovacioni vaučeri. Finansijsku pomoć kroz 220 inovacionih vaučera dobilo je 180 malih i srednjih preduzeća, u ukupnom iznosu od 1,17 miliona evra.

Programom saradnje nauke i privrede podržano je 14 inovativnih projekata konzorcijuma koji se sastoje od preduzeća i javnih naučno-istraživačkih organizacija, u ukupnoj vrednosti od 4,4 miliona evra.

Kroz Projekat je takođe pružena kontinuirana tehnička podrška Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u izradi Strategije razvoja naučnoistraživačkog i inovacionog sektora, i Platforme za razvoj naučnoistraživačke infrastrukture, sa pratećim akcionim planovima.

U okviru svečanosti održan je panel „Primenjena naučna istraživanja, inovacije i njihovo finansiranje u Srbiji“ sa akcentom na primenu naučnih istraživanja, transferu tehnologije i njihovom finansiranju u Srbiji. Panel je vodila Maja Anđelković, viši stručnjak za privatni sektor u Svetskoj banci, a na ovu temu razgovarali su: Prof. dr Vladimir Popović, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Dejan Šuvakov, menadžer programa, Delegacija Evropske unije u RS, Mlađan Stojanović, koordinator Programa transfera tehnologije, Fond za inovacionu delatnost, Dr Zorica Branković, naučni savetnik, Institut za multidisciplinarna istraživanja, Bojan Pavlović, generalni direktor, PhytoNet.​