sr Pon - Pet 09:00 - 17:00 office@ntpark.rs 011/3370-951

Saradnja našeg startapa i Saveza slepih Srbije na razvoju inovativne rukavice za slepe Anora

Domaći startup Anora (EasyTech) i Savez slepih Srbije potpisali su danas ugovor o saradnji koji će omogućiti dalje usavršavanje, promociju i implementaciju pametne rukavice namenjene slepim i teško slabovidim osobama, koju razvija ovaj startap. Saradnja će rezultirati mogućnošću da veliki broj slepih osoba što pre može da proba ovaj inovativni proizvod.

Ugovor u Naučno tehnološkom parku Beograd, gde se ovaj startap razvija, potpisali su osnivač Anore Nikola Krstić i Milan Stošić, predsednik Saveza slepih Srbije.

– Pametna rukavica za slepe je značajno pomagalo koje bi trebalo da poboljša kvalitet života slepih ljudi, proizvod kakav do sada nije bio dostupan. Sporazum koji smo potpisali je sada i naša obaveza da dalje zajedno radimo na ovom i nekim sličnim projektima kako bi olakšati živote slepih osoba –  rekao je Milan Stošić, predsednik Saveza slepih nakon potpisivanja ugovora.

Nikola Krstić, osnivač startapa Anora, istakao je da ovakva saradnja i ugovor koji su potpisali pokazuje da su radili dobar posao u prethodnim mesecima.

– To dokazuje i da prototipi koje smo napravili zaista koriste slepim osobama, a naša želja i krajnji cilj jeste da slepi ove pametne rukavice mogu da dobiju i besplatno preko saveza ili države.

Pametna rukavica za slepe je multifunkcionalni elektronski uređaj osmišljen da slepim i teško slabovidim osobama omogući lakše obavljanje svakodnevnih aktivnosti: od orjentacije u prostoru, preko prepoznavanja i izgovaranja boja, do slanja trenutne lokacije staratelju ili prijatelju ako se slepa osoba izgubi, što su samo neke od mnogobrojnih funkcija.

Kao krovna organizacija za slepe i slabovide ljude u Srbiji, Savez okuplja više od 12.000 registrovanih slepih i slabovidih osoba.