Орен Симаниан, оснивач и генерални партнер Colosseum Sport Israel - Србија има велике могућности за иновативне подухвате у спортској индустрији - Naučno-tehnološki park Beograd

Oren Simanian, osnivač i generalni partner Colosseum Sport Israel – Srbija ima velike mogućnosti za inovativne poduhvate u sportskoj industriji

O sportu će se ovog maja u Srbiji govoriti malo drugačije – sa tehnološkog aspekta, značaju inovacija i sportskih tehnologija. Razlog za to je njihova rastuća primena i inicijativa Naučno-tehnološkog parka Beograd da u saradnji sa izraelskim Colosseum Sport pokrene prvi program podrške inovacijama u sportu – Colosseum Sports Tech Serbia.

Prijave za program koji nastoji da poveže relevantne igrače u sport-tech industriji i obezbedi podršku startapima u ranoj fazi razvoja počeće 6. maja, a koje su potrebe industrije, trendovi i načini na koje tehnologija prožima ovu oblast, biće reči na Sport Tech Summit-u 15. maja u NTP Beograd (svoje mesto možete rezervisati OVDE).

U susret uzbudljivom periodu, svoje utiske sa nama deli Oren Simanin, osnivač izraelskog Colosseum Sport. Kao dugogodišnji preduzetnik i osnivač StarTAU na Univerzitetu u Tel Avivu, sa istovremeno više od dve decenije iskustva fudbalskog sudije, Oren zna kako da timovi što bolje iskoriste Colosseum Sports Tech Serbia za dalji razvoj svojih ideja, kao i na kom terenu ima najviše prostora za inovacije u sportu.

Šta vas najviše raduje u vezi saradnje sa NTP Beograd na programu Colosseum Sports Tech Serbia?

– Veoma sam uzbuđen zbog prve ovakve sportske inicijative u Srbiji koju radimo sa najznačajnijim tehnološkim parkom u zemlji. Jedna od stvari koja me najviše raduje jeste mogućnost okupljanja celokupnog  sportskog ekosistema oko inovacija i tehnologije. Mislim da u Srbiji postoje velike mogućnosti za podsticanje inovativnih poduhvata u sportskoj industriji, a udruživanje snaga za NTP Beograd će omogućiti lokalnim timovima da se uključe i započnu projekte iz oblasti sporta i tehnologije. Sa nestrpljenjem očekujem da vidim rezultate toga.

Šta mislite da je potrebno da bi se stvorio dinamičniji sport-tech sistem u Srbiji? Kako nam iskustvo Izraela može biti od koristi?

– Stvaranje dinamičnog sport-tech sistema podrazumeva udruživanje sportske industrije kako bi se iskoristile mogućnosti koje stvaraju inovativni preduzetnici i stručnjaci iz oblasti tehnologija. Sportske organizacije takođe moraju da podstiču inicijativu kroz otvorene inovacione procese i mislim da će Colosseum Sports Tech Serbia biti ušravo ključni faktor u stvaranju dinamičnijeg sportskog tehnološkog sistema.

U tom smislu, naše iskustvo i ekspertiza koje smo stekli kroz mnogo godina razvijanja startapa i sa kojima smo postigli međunarodni uspeh, mogu pomoći u integraciji i proboju tehnologija u tradicionalne industrije. Konkretno, gledajući sportsko tehnološko okruženje, Izrael ne samo da je pokazao izuzetnu sposobnost u osmišljavanju novih tehnoloških rešenja za svet sporta i sposobnost njihovog izvoza u međunarodni sistem sporta, već je takođe uspeo da stvori dinamičan sport-tech sistem koji nastavlja da podstiče rast startapa. Colosseum ima zapaženu ulogu u ovom uspehu i sa nestrpljenjem očekujemo primenu naučenih lekcija u Srbiji.

Kakvu vrstu podrške će dobiti odabrani timovi u okviru Colosseum Bootcamp?

Colosseum Bootcamp će prvo pružiti obuku odabranim timovima kako bi im pomogao da razumeju i primene osnove izgradnje startapa. Praktične radionice i studije slučaja cće činiti suštinski deo, zajedno sa podrškom u definisanju mape puta i prekretnica u projektima odabranih timova. Colosseum Bootcamp cće zatim spojiti timove sa domacćim i međunarodnim mentorima koji cće timovima pružiti svoju stručnost i dugogodišnje iskustvo. Mentori dolaze iz sportske i tehnološke industrije i svi imaju odlične reference u pogledu izgradnje biznisa i inovativnih poduhvata.

Koji bi bio vaš savet startapima koji se bave sportskom tehnologijom a koji žele da uspostave nove veze i kontakte tokom Samita koji će biti centralni događaj Colosseum Sports Tech Serbia?

– Savetovao bih da dođu spremni, sa premljenom “brzom prezentacijjom” i znanjem o gostima i učesnicima koji prisustvuju događaju. Ako pokrećete sport-tech startap, uvek je važno razmišljati o izazovima sa kojima se sportske organizacije trenutno suočavaju kako bi im se što bolje približili i stvorili veze. Takođe bih predložio svima da budu spremni da slušaju i uče od stručnjaka iz industrije kroz neformalne razgovore tokom događaja. Colosseum Sports Tech Summit je odlična prilika za upoznavanje sa vodećim domaćim i međunarodnim liderima iz industrije sporta i tehnologija i mislim da će, osim što će čuti mnogo korisnih stvari,  sport-tech startapi na ovom događaju moći da dođu i do poslovnih prilika.

Na osnovu iskustva Colosseum-a, koje sportske oblasti su najpodložnije za tehnološke inovacije?

– Ako postoji jedna stvar koju smo naučili tokom godina to je da svaka oblast sporta može biti “ugrožena”! Učinak sportista, oblast prenosa i emitovanja događaja, stadioni ili navijači – sve je otvoreno za tehnološke inovacije. Iz našeg iskustva vidimo da se na polju medija i radiodifuzije pojavljuju mnoga rešenja koja potpuno redefinišu proizvodnju i distribuciju sporta – automatska produkcija, pružanje usluga putem mreža elektronskih komunikacija (OTT), virtualna i proširena stvarnost i slično. Ako govorimo o  performansama, tehnologije kao što su veštačka inteligencija i analitika podataka kontinuirano menjaju treninge i obuke sportista. Isto važi i za navijače koji se na nove načine uliću u sportske sadržaje, a i sam doživljaj sporta postaje drugačiji u objektima koji zahvaljujući tehnologiji postaju “pametniji”.

Koja tehnološka inovacija je za Vas  imala najveći uticaj na sport do sada?

– Rekao bih da tehnologije ponavljanja snimaka i dalje ostvruju veliki i značajan uticaj na sport. Ovakva tehnologija se koristi u televizijskim prenosima  još od ranih šezdesetih, ali je poslednjih godina napredak na tom polju doveo do revolucije u igri. NFL od 1999. godine predvodi put u prelasku na potpuno novi sistem čelendža, što su odmah preuzele i ostale američke sportske lige (NBA, NHL, MLB). Nakon “hawk-eye” tehnologije u tenisu, fudbal je nedavno transformisan dolaskom VAR tehnologije (video assistant referee) koja je prvi put upotrebljena na Svetskom prvenstvu 2018. Iz perspektive emitovanja, nove tehnologije, kao što je 3D Replay (koji je kreirao izraelski startap koga je kupio Intel 2017. godine) stalno poboljšavaju iskustvo gledanja.