Већа подршка за развој пословних инкубатора - Одржан ЕУБИД Форум у НТП Београд - Naučno-tehnološki park Beograd

Veća podrška za razvoj poslovnih inkubatora – Održan EUBID Forum u NTP Beograd

U Naučno-tehnološkom parku Beograd danas je predstavljen projekat „EUBID – Podrška Evropske unije razvoju poslovnih inkubatora“, koji finansira Evropska unija sa 1,5 miliona evra, sa ciljem da se unapredi njihov rad a samim tim i konkurentnost malih i srednjih preduzeća.

Na EUBID Forumu je istaknuto da je u ovom segmentu primetan napredak, što je potvrdila pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović Jovanović, ističući da se sada više pažnje
može da se posveti unapređenju kvaliteta usluga u poslovnim inkubatorima, u čemu može da pomogne ovaj projekat. Njegova uspešnost meriće se, kako je rekla,  kroz podršku koja će biti pružena određenom broju inkubatora, kao i kroz uspešnost kompanija korisnica, koje će, kako se budu razvijale, i same doneti nove proizvode i usluge i otvoriti nova radna mesta.

Projekat se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom privrede i Ministarstvom finansija, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije. Značajnu ulogu u razvoju inovativnosti, a samim tim i EUBID projektu imaće i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kao i Kabinet za inovacije i tehnološki razvoj, čiji su predstavnici na Forumu naglasili da je uloga države da kroz institucije podrže pretvaranja inovativnih ideja u proizvode.

– Poslovni inkubatori predstavljaju vitalnu komponentu inovacionog sistema donoseći ideje korak bliže tržištu i građanima – rekao je pomoćnik ministra prosvete Saša Lazović.

O značaju instrumenata podrške tehnološkom preduzetništvu i komercijalizaciji inovacija, kakvi su inkubatori i naučno-tehnološki parkovi na skupu je govorila v.d. direktora Naučno-tehnološkog parka Beograd, Gordana Danilović Grković, predstavivši razvojni put Poslovno tehnološkog inkubatora tehničkih fakulteta Breograd – od inkubatora do Naučno-tehnološkog parka Beograd.

Predstavnici više od 30 inicijativa poslovnih inkubatora i naučno-tehnoloških parkova aktivno su učestvovali na Forumu i kroz dve panel diskusije ostvarili direktne kontakte sa javnom upravom, razmenili iskustva i na osnovu uspešnih primera iz inostranstva i najboljih praksi iz Srbije, dobili mogućnost da kreiraju nove ideje o unapređenju poslovanja inkubatora u našoj zemlji.