У НТП Београд проглашени победници такмичења за средњошколце „Отворени подаци у настави“ - Naučno-tehnološki park Beograd

U NTP Beograd proglašeni pobednici takmičenja za srednjoškolce „Otvoreni podaci u nastavi“

Danas je u Naučno-tehnološkom parku Beograd  održano finale takmičenja za srednje škole u Srbiji „Otvoreni podaci u nastavi“ koje ima za cilj da podrži nastavnike informatike i drugih predmeta širom Srbije da učenicima srednjih škola predstave šta su otvoreni podaci, kako se oni mogu upotrebiti i da motivišu mlade ljude da razmotre karijeru u oblasti informacionih tehnologija.

U projektu je učestvovalo više od 180 nastavnika srednjih škola, 80 učeničkih timova a deset najboljih timova je predstavilo svoje radove u finalu takmičenja. Prva tri mesta osvojili su:   Tim “Tesla girls”, Školski centar „Nikola Tesla“ Vršac, kao prvoplasirani, zatim tim “GimPi2”, gimnazija Pirot, dok je trećeplasirani tim „Aurora“, Ekonomsko-trgovinska škola, Kraljevo

Kako su naveli organizatori, ova tema je veoma važna, zato što se procenjuje da će vrednost tržišta otvorenih podataka na nivou Evropske unije u 2020. biti preko 300 milijardi evra. Ovo je vrednost proizvoda i usluga koje stvaraju kompanije i organizacije upotrebom otvorenih podataka, koji su inicijalno prikupljeni za neku drugu svrhu, a uglavnom se nalaze u mašinski čitljivom formatu.

Takmičenje je deo projekta „Otvoreno obrazovanje u Srbiji“ koji organizuje Centar za obrazovne tehnologije Zapadni Balkan i Računarski centar Univerziteta u Beogradu. Projekat je podržan od strane projekta “Otvoreni podaci–otvorene mogućnosti” koji u Republici Srbiji sprovode Program Ujedinjenih nacija za razvoj i Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu, uz podršku Svetske banke i Fonda za dobru upravu Ujedinjenog kraljevstva. Takmičenje, koje se sprovodi od marta 2019. Godine, su takođe podržali Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i kompanija Oracle u Srbiji.