sr Pon - Pet 09:00 - 17:00 office@ntpark.rs 011/3370-951

Inovacije ključ jačanja nacionalnih ekonomija – U NTP Beograd održan Poslovni forum Srbija- Slovačka

U Naučno tehnološkom parku Beograd danas je održan Srpsko-slovački poslovni forum koji je okupio predstavnike oko 40 IT i inovativnih kompanija, koje su održale bilateralne razgovore i razmotrile mogućnost saradnje i zajedničkih poslova.

Forum su otvorili premijeri Srbije i Slovačke Ana Brnabić i Peter Pelegrini, poručivši da dve zemlje imaju potpuno istu viziju da unaprede svoju konkurentnost kroz primenu inovacija i istraživanja.

Premijerka je u obraćanju istakla da je Naučno-tehnološki park u Beogradu jedno od njenih omiljenih mesta u Srbiji.

– Kada god mi nestane ideje i motivacije za ovaj posao, dođem ovde, a zaposleni u ovim kompanijama motivišu me da nastavimo da radimo i menjamo Srbiju, da nastavimo transformaciju naše ekonomije i društva u ekonomiju zasnovanu na znanju, inovacijama i kreativnosti – kazala je premijerka, ističući da kao zemlja možemo mnogo da naučimo od Slovačke koja je brzo, efikasno i uspešno završila svoju tranziciju i postala toliko moćna i konkurentna izvozna zemlja.

Srbija i Slovačka, po rečima premijerke, dele strast prema digitalizaciji i industrijskoj revoluciji, što je potvrdio i slovački premijer Peter Pelegrini, ističući da se danas u svetu mogu videti inovacije i proizvodi koji su nastali u novoosnovanim firmama u Srbiji i Slovačkoj.

– Drago mi je da na forumu učestvuju predstavnici srpskih i slovačkih firmi. Verujem da, kada se sretnu dve inovativne grupe, rezultat može biti dobar i verujem da će to biti slučaj i nakon završetka ovog foruma – rekao je Pelegrini poželevši učesnicima uspešne B2B sastanke.

Otvaranju poslovnog foruma prisustvovali su i predsednik privredne komore Srbije, Marko Čadež i v.d. direktora Naučno- tehnološkog parka Beograd, Gordana Danilović Grković. Čadež je istakao da vidi veliki potencijal u zajedničkim poslovnim aranžmanima i povezivanju privreda u oblastima ključnim za jačanje ekonomija, kao što su digitalizacija i savremene tehnologije i da Srbija kompanijama iz Slovačke nudi najbolje proizvode iz rastuće industrije kao što su rešenja inovativnih kompanija za upravljanje energetskim sistemima, digitalnu poljoprivredu, e-zdravstvo, razvoj i funkcionisanje pametnih gradova.

V.d. direktora Naučno-tehnološkog parka Gordana Danilović-Grković podsetila je na ulogu naučno-tehnoloških parkova, kao važnih instrumenata podrške za razvoj tehnološkog preduzetništva i komercijalizaciju inovacija, podsećajući da se NTP Beograd  od svog osnovanja 2015. godine razvija veoma brzo i da u njemu trenutno posluje oko 70 startap i tehnološko-razvojnih kompanija u kojima je zaposleno 700 inženjera.

Nakon plenarnog dela premijeri Srbije i Slovačke su iskoristili priliku i da obiđu NTP Beograd, kada je slovenačkim zvaničnicima bliže predstavljen rad Parka i njegovih članica.

Poslovni forum Srbija-Slovačka odžan je u organizaciji Privredne komore Srbije (PKS), Slovačke agencije za investicije i razvoj trgovine i Naučno-tehnološkog parka Beograd.