Успешне реформе у области науке и технолошког развоја - У НТП Београд обележен пријем Србије у чланство ЦЕРН - Naučno-tehnološki park Beograd

Uspešne reforme u oblasti nauke i tehnološkog razvoja – U NTP Beograd obeležen prijem Srbije u članstvo CERN

U Naučno-tehnološkom parku Beograd danas su predstavljene uspešne reforme koje su u oblasti nauke i tehnološkog razvoja sprovedene u Srbiji tokom poslednje dve godine, a istovremeno je i svečano obeležen prijem naše zemlje u punopravno članstvo u Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja (CERN).

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević rekao je da će  se sutra  na dnevnom redu sednice Vlade Srbije naći Zakon o nauci i istraživanjima, koji u paketu sa Zakonom o Fondu za nauku uređuje politiku za podsticanje naučno-tehnološkog razvoja, stabilno finansiranje i efikasno korišćenje sredstava, kroz kombinaciju projektnog i institucionalnog finansiranja.

On je istakao da su mladi ljudi, ne samo u CERNU-u, ključ za uspeh i podsetio da je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja 1. marta 2018. godine objavilo Poziv za talentovane mlade istraživače – studente doktorskih akademskih studija, a 27. novembra drugi poziv za talentovane mlade istraživače. Šarčević je podsetio i da Ministarstvo podržava uključivanje istraživača povratnika iz inostranstva na projekte koji se realizuju u tekućem ciklusu istraživanja.

Govoreći o reformama koje su sprovedene u oblasti nauke ministar je kazao da je, između ostalog, pokrenut i proces izrade Strategije pametne specijalizacije (4S) čiji je cilj identifikacija oblasti specijalizacije kako bi javna ulaganja imala veći efekat, a privreda postala konkurentnija.

– Na polju stvaranja konkretne veze nauke i privrede se mnogo radi. Privreda bazirana na znanju u Srbiji neće biti fraza – kazao je on.

Ministar je pohvalio i rad i rezultate Fonda za inovacionu delatnost i Naučno tehnološkog parka Beograd, ističući da su u protekle dve godine u Srbiji nastavljena ulaganja u infrastrukturu u oblasti nauke i naveo, između ostalog i primer izgradnje Naučno-tehnološkog parka u Novom Sadu i Nišu.

Na svečanosti je govorio i predsednik Komisije za saradnju Republike Srbije sa CERN-om Petar Adžić koji je podsetio da je Srbija oko pet godina bila pridružena članica CERN-a , a da je 24. marta postala 23. punopravna članica ove organizacije.

On je rekao da je to istorijska odluka i da će članstvo u CERN-u srpskim naučnicima pružiti nove mogućnosti za učešće u istraživanjima i biti podsticaj fundamentalnim naukama.

Milica Đurić-Jovičić, v.d. direktor Fonda za nauku Republike Srbije, najavila da će 21. juna biti otvoren poziv za izvrsne projekte mladih istraživača, kao i da će uskoro biti raspisani pozivi za još dva programa.

Na svečanosti su govorili i direktor Fonda za inovacionu delatnost Republike Srbije Ivan Rakonjac i v.d. direktor Naučno-tehnološkog parka Beograd Gordana Danilović-Grković, koja je predstavila razvojni put prvog naučno-tehnološkog parka u Srbiji i važnost ovakvih istrumenata podrške za razvoj društva i ekonomije zasnovane na znanju.