sr Pon - Pet 09:00 - 17:00 office@ntpark.rs 011/3370-951

U NTP Beograd održano takmičenje studenata za najinovativniji prehrambreni proizvod

U petak 7. juna u Naučno-tehnološkom parku Beograd održano je sedmo nacionalno studentsko takmičenje u kreiranju eko-inovativnih prehrambenih proizvoda – Ecotrophelia Srbija 2019. Učestvovalo je devet timova studenata sa tri Univerziteta u Srbiji, u organizaciji Udruženja prehrambenih tehnologa Srbije. Pobednički tim učestvovaće na evropskom takmičenju Ecotrophelia Europe koje će biti održano 6. i 7. oktobra 2019. godine u okviru jednog od najvećih internacionalnih sajmova hrane, ANUGA u Kelnu.

Prvo mesto osvojio je tim CandyMoo sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu, sa proizvodom „MoCaMela“ koji predstavlja slatki sveži sir parenog testa sa dodatkom meda i melase specifičnog izgleda i ukusa. Drugo mesto osvojio je tim SoPro-Markers sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu, sa proizvodom „SoPro-Shake“ koji predstavlja praškasti proizvod namenjen za pripremu proteinskog napitka na bazi sojinog mleka sa dodatkom probiotskih bakterija. Treće mesto osvojili su: tim TeamHealth sa Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, sa proizvodom „Snack“ koji predstavlja zdravu užinu u formi kaše za decu, tim SuperCriticalGroup sa Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, sa proizvodom „„SauSageX“ koji predstavlja fermentisanu suvu kobasicu sa dodatkom superkritičnog ekstrakta sporednog proizvoda žalfije i sa redukovanim sadržajem nitrita  i tim Easy for Busy sa Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Nišu, sa proizvodom „ Easy for Busy “ koji predstavlja instant ovsena kaša sa dodatkom probiotske kulture i aromatičnog bilja.

Pored pobedničkih timova nove prehrambene proizvode razvijene kroz inovativan i ekološki pristup predstavili su i timovi tim Želastičari sa proizvodom “Melinero”, i tim ArtoMeat sa proizvodom “Pumpkin rollers“ koje većim delom čine studenti sa Poljoprivrednog fakulteta, Univerziteta u Beogradu; tim SoYummy sa proizvodom “ SoYummy “ sa Tehnološko-metalurškog fakulteta, Univerziteta u Beogradu, kao i tim Youth Xtractteam sa proizvodom “E.Complete“ sa Tehnološkog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu.

– Pobednici nacionalnog takmičenja imaju izvanrednu priliku da predstave svoj proizvod, tim, državu i poslovne ideje na jednom od vodećih svetskih sajmova hrane, i saznaju da li i koliko njihove ideje, sposobnosti i veštine odgovaraju potrebama tržišta – izjavio je prof. dr Viktor Nedović, predsednik Udruženja prehrambenih tehnologa Srbije, ističući i da su svi studenti ohrabreni da razmisle o sopstvenom biznisu, da pokrenu startapove i iskoriste povoljno okruženje koje im država nudi u infrastrukturnom (NTP Beograd) i projektnom smislu (programi Fonda za inovacionu delatnost).

Takmičenje je organizovano uz podršku USAID Projekta za konkurentnu privredu, Programa Ujedinjenih nacija za razvoj, UNDP, i Naučno-tehnološkog parka Beograd, i pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kako bi se podstaklo preduzetništvo među studentima i pomoglo da plasiraju svoje inovativne proizvode na domaćem i međunarodnom tržištu.