Лик и дело великана српске науке покрећу младе иноваторе - У НТП Београд откривен рељеф "ЗНАЊЕ ЈЕ МОЋ" - Naučno-tehnološki park Beograd

Lik i delo velikana srpske nauke pokreću mlade inovatore – U NTP Beograd otkriven reljef „ZNANJE JE MOĆ“

U Naučno-tehnološkom parku Beograd (NTP Beograd) svečano je u sredu 10. jula otkriven reljef „KNOWLEDGE IS POWER“ (Znanje je moć) sa likovima najvećih srpskih naučnika.

Reljef na kome se nalaze:  Mileva Marić, Nikola Tesla, Mihajlo Pupin i Milutin Milanković  poklon je  Tesla naučne fondacije (Tesla Science Foundation), neprofitne organizacije sa sedištem u Filadelfiji (USA), a reljef je simbolično na Dan nauke i povodom rođendana velikog srpskog naučnika i pronalazača Nikole Tesle, otkrila grupa mladih inovatora i studenata.

Na ovaj način odata je počast velikanima srpske nauke, uz ohrabrenje i podršku mladim ljudima u Srbiji da inoviraju, prate i realizuju svoje snove.

Nikola Lončar, osnivač i predsednik Tesla naučne fondacije rekao je u uživo obraćanju iz SAD, da je ideja da urade reljef „KNOWLEDGE IS POWER“ stara više godina, a da je NTP Beograd  jedna od tri ustanove u Srbiji koja je dobila ovu statuu. Reljef je urađen u bronzi i rad je akademskog vajara Bojana Mikulića.

– Priznanja su važna dok smo živi, a prema ovim našim naučnicima i pronalazačima svet se mnogo ogrešio. Mi to danas možemo delimično ispraviti i prepoznati nove Tesle, Pupine, Mileve Marić i Milankoviće koji svakako rastu i žive među nama. Prvi reljef smo poklonili SANU, drugi Naučno-tehnološkom parku Beograd, a treći ide u Maticu srpsku u Novi Sad i kako smo odlučiili u Tesla naučnoj fondaciji, neće se više proizvoditi – rekao je Lončar.

V.d. direktora Naučno-tehnološkog parka Beograd, Gordana Danilović-Grković, zahvalila je Tesla naučnoj fondaciji na ovom poklonu, podsetivši da se NTP Beograd za četiri godine razvio u novo tehnološko jezgro grada koje ima ključan uticaj na razvoj inovacionog ekosistema u Srbiji.

– Rezultati NTP Beograd, u kome se sada razvija više od 70 startap i tehnološko razvojnih kompanija koje radno angažuju preko 700 inženjera, pokazuju da možemo stvoriti uslove kako bi mladi, obrazovani ljudi ovde mogli da relizuju svoje ideje, ostvare svoju egzistenciju i snove.  Postavka ovog reljefa i saradnja sa Tesla fondacijom dodatno će motivisati mlade za tehnološko preduzetništvo i osnažiti veze srpske naučne zajednice, spajajući kroz lik i delo naših najvećih naučnika inovatore širom sveta.

Otkrivanju reljefa sa likovima najvećih srpskih naučnika u NTP Beograd prisustvovao je i državni sekretar u Ministarstvu prosvete nauke i tehnološkog razvoja Srbije, Vladimir Popović, koji je istakao da je važno negovati tradiciju, da imamo ljude koji se razlikuju od drugih i da Srbija ima razloga da se ponosi svojom naukom.

– Nauka je jedan od najboljih delova našeg društva – rekao je Popović podsetivši da je ove nedelje u Skupštini Srbije usvojen Zakon o nauci i istraživanjima, kao i da je ove godine osnovan Fond za nauku.

On je naglasio da je Naučno-tehnološki park Beograd ponos grada, Ministarstva i Vlade, da nema mnogo ovakvih institucija u Jugoistočnoj Evropi i da će se Vlada Srbije postarati da se nastavi razvoj Parka kroz izgradnju druge faze jer je to na dobrobit svih u Srbiji.

Događaj u Naučno-tehnološkom parku Beograd okupio je predstavnike naučne zajednice, startape i inovatore, kao i oko 60 akademaca, polaznika studenstkog kampa ParkUP! koji su tog dana u tehnološkom parku na Zvezdari započeli intenzivni petodnevni program obuke za uspešni razvoj startapa.