Представљене активности и могућности за сарадњу са Европским саветом за иновације ЕК - У НТП Београд одржан EIC ROADSHOW IN SERBIA - Naučno-tehnološki park Beograd

Predstavljene aktivnosti i mogućnosti za saradnju sa Evropskim savetom za inovacije EK – U NTP Beograd održan EIC ROADSHOW IN SERBIA

U organizaciji Evropskog saveta za inovacije Evropske komisije (European Innovation Council – EIC), Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u saradnji sa Delegacijom EU u Srbiji, u NTP Beograd je danas održan EIC ROADSHOW IN SERBIA tokom kojeg su predstavljene aktivnosti Evropskog saveta za inovacije EK, sa namerom da se podigne svest među relevantnim nacionalnim akterima o aktivnostima EIC i naglase mogućnosti za buduću saradnju.

Goste su tokom uvodnih obraćanja pozdravili držani sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Viktor Nedović, Sakelaris Hourdas ispred Delegacije EU, dok je Gordana Danilović-Grković v.d. direktora Naučno-tehnološkog parka Beograd poželela dobrodošlicu gostima u NTP Beograd.

Luisa Prista, iz Izvršne agencije za mala i srednja preduzeća Evropske komisije predstavila je aktivnosti Evropskog saveta za inovacije EK i mogućnosti za saradnju sa zainteresovanim institucijama. Između ostalog, naglašeno je,  Evropski savet za inovacije EK ima za cilj da identifikuje, neguje i podrži napredne tehnologije i kreativne inovacije na tržištu, uključujući podršku razvoju od ideje do njenog uvođenja na tržište.

Na događaju je održana i panel diskusija, u okviru koje su o saradnji u oblasti inovacija i inovacionim ekosistemima govorili: Viktor Nedović, državni sekretar u Ministarstvu obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja, Ivan Rakonjac direktor Inovacionog fonda Srbije, Mihajlo Vesovć, savetnik predsednika Privredne komore Srbije, Milan Šolaja ispred Vojvodina ICT klastera, Aleksandar Bogojević direktor Instituta za fiziku Univerziteta u Beogradu i Vesna Bengin iz BioSens Instituta.

U drugom delu skupa predstavljene su nove finansijske mogućnosti EIC-a i praktični elementi u vezi sa implementacijom i finansiranjem, o čemu su svoju ekspertizu sa prisutnima podelili Timo Hallantie, Head of Unit, REA, Accelerator i Frédérique Péron-Lührs EIC Task Force 1, DG RTD.