Учесници регионалне конференције Европска мрежа предузетништва посетили НТП Београд - Naučno-tehnološki park Beograd

Učesnici regionalne konferencije Evropska mreža preduzetništva posetili NTP Beograd

Učesnici regionalne konferencije Evropska mreža preduzetništva (Enterprise Europe Network) koja se ove godine održava u Beogradu (10- 13 septembar), posetili su danas NTP Beograd, kao primer kvalitetne saradnje između institucija, nauke i privrede koji doprinosi razvoju inovacija i tehnološkog preduzetništva u Srbiji.

Oko 60 predstavnika Evropske mreže preduzetništva iz Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, kao i visoki zvaničnici Izvršne agencije za mala i srednja preduzeća (EASME), upoznali su se radom, programima i razvojnim putem prvog naučno-tehnološkog parka u Srbiji.

Predstavnici NTP Beograd približili su gostima usluge koje NTP razvija i pruža svojim članicama, ističući da se za četiri godine poslovanja u kompleksu na Zvezdari razvija više od 70 startap i tehnološko razvojnih kompanija i da je razvijen model koji svake godine proizvodi sve više inovacija, novoosnovanih kompanija, zapošljavanja i rast izvoza. Domaćini su učesnicima predstavili i neke od najuspešnijih kompanija članica, svoju regionalnu i globalnu mrežu partnera, a bilo je reči i o potencijalu za međusobnu saradnju.

Evropska mreža preduzetništva (Enterprise Europe Network) je projekat Evropske unije koji je nastao 2008. godine i predstavlja ključni instrument za podizanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u EU. U Srbiji, EEN mreža je počela da radi iste godine kada je i projekat nastao, a za sprovođenje usluga EEN mreže zadužen je Konzorcijum EEN Srbija koji od 2016. godine čini 6 institucija: Privredna komora Srbije (koordinator), Inovacioni centar Mašinskog fakulteta u Beogradu, Institut Mihajlo Pupin, Poslovni inkubator Novi Sad, Univerzitet u Nišu i Razvojna agencija Srbije.