Многобројне могућности финансирања иновација у области роботике у оквиру EU Horizont 2020 пројеката - Naučno-tehnološki park Beograd

Mnogobrojne mogućnosti finansiranja inovacija u oblasti robotike u okviru EU Horizont 2020 projekata

Malim i srednjim preduzećima, kao i startapima, na raspolaganju su sredstva u okviru nekoliko projekata u oblasti robotike u okviru EU Horizont 2020 projekata, a iznos finansijske podrške za koju mogu konkurisati, uslovi za dodelu i sl, predstavljeni su danas na skupu Srpski dan inovacija u robotici koji je Elektrotehnički fakultet u Beogradu organizovao u Naučno-tehnološkom parku Beograd. Na događaju su predstavljeni i inovacioni vaučeri koji se dodeljuju u okviru EU Adrion projekta Uspostavljanje inovacionog sistema Jadransko-jonske regije (OIS-AIR) za projekte koje zajednički razvijaju MSP i istraživačke institucije u ovoj regiji, dok je Fond za inovacionu delatnost prezentovao svoje programe za podršku i razvoj inovacija.

Goste je na početku u ime domaćina pozdravila Gordana Danilović Grković, v.d. direktora NTP Beograd koja je istakla da se prvi naučno-tehnološki park u Srbiji ubrzano razvija i da u fokusu ostaju podrška high-tech sektora i komercijalizacija inovacija, dok se Kosta Jovanović, docent na ETF-u, zahvalio u ime organizatora na podršci koju od NTP Beograd dobijaju od početka.

Jovanović je potom predstavio DIH-Hero projekat u okviru EU Horizont 2020 za razvoj najnovijih rešenja iz oblasti medicinske robotike i srodnih tehnologija, a na kome je ETF jedan od partnera. Kako je precizirao, u okviru njega biće ukupno 5 poziva – u prva dva u domenu prve linije –  travel vaučeri ( prvi je otvoren 25. jula) predviđeno je ukupno 400 vaučera od po 2.000 EUR. Druga linija odnosi se na komercijalizaciju inovacija i plasman na tržište. Tu su takođe predviđena 2 poziva sa ukupno 200.000 EUR za 20 projekata, dok je u okviru treće linije – ekperimenti za razvoj tehnologija, predviđeno finansiranje 20 projekata sa po 200.000 EUR.

Staša Stojkov iz BioSens instituta podelila je sa učesnicima detalje o agROBfood projektu. Ovaj projekat trajaće 4 godine i predviđena su 3 poziva od kojih će prvi biti raspisan 1. marta naredne godine, a startapima i MSP za razvoj inovativnih rešenja iz oblasti prehrambene industrije i poljoprivrede zasnovanih na robotici, u okviru njega biće na raspolaganju 2,65 mil EUR.

Maksimalno do 250.000 EUR po projektu dobiće oni koji konkurišu za L4MS projekat za integraciju najnovijih rešenja iz oblasti pametne logistike u proizvodnim pogonima. Ilija Radovanović iz ICEF-a koji je partner na ovom projektu, predstavio je njegove detalje: drugi otvoreni poziv u okviru projekta otvoren je do 30. novembra a putem njega se mogu finansirati troškovi u vezi sa projektom, lični i troškovi puta i ostale robe i usluge.

Na skupu je bilo reči i o mogućnostima za finansiranje u okviru DIH² projekta. Zaviša Gordić sa ETF-a predstavio je prvi otvoreni poziv za učešće u eksperimentima u kojima će firme koje učestvuju dobiti do 248.000 EUR bespovratnih sredstava, kao i tehničko savetovanje za integraciju najnovijih rešenja iz oblasti robotike u prilagodljivoj proizvodnji.

Nataša Ćirović je ispred Naučno-tehnološkog parka informisala učesnike o inovacionim vaučerima koji se dodeljuju za zajedničke projekte koji razvijaja MSP i istraživačke institucije u Jadransko jonkoj regiji. Vaučeri su deo Proof of Concept poziva (PoC Call) u okviru projekta OIS-AIR Adrion projekta, na kome je NTP Beograd jedan od partnera. Istraživači iz Jadransko-jonske regije već su u prvoj fazi Poziva predstavili rezultate svojih  istraživanja i patente na OIS-AIR INNOVAIR Platformi (Call for Ideas), prvenstveno u oblstima: agro-bioekonomija, transport i mobilnost, energija i životna sredina. Ukupno je stiglo 100 prijava istraživača, a sada se pozivaju MSP da se upoznaju sa objavljenim istraživačkim predlozima kako bi se sporvelo spajanje i Poziv za podnošenje zajedničkih istraživačkih projekata (Call for Projects). Poziv je otvoren do 30. spetembra.

Na kraju skupa predstavljeni su i grantovi Fonda za inovacionu delatnost, kao instrumenti podrške Republike Srbije domaćim firmama po ugledu na programe Evropske unije. Predstavnici Fonda približili su učesnicima program ranog finansiranja inovacija, koji nudi do 80.000 EUR po projektu, program saradnje nauke i privrede kao i inovacione vaučere.